Observator

W.C.-ul public din Medias, bani aruncati la closet?

Aceasta este prima întrebare care apare atunci când afli de costurile exagerate ale unei lucrări pe banii contibuabilului, amplasată într-un […]

Aceasta este prima întrebare care apare atunci când afli de costurile exagerate ale unei lucrări pe banii contibuabilului, amplasată într-un loc puţin circulat, mai ales când lucrarea în sine nu reprezintă decât o banală toaletă publică, o necesitate absolut normală într-o lume care se vrea civilizată.

{mosimage}Despre costurile exorbitante ale noului w.c. public din Mediaş, care va funcţiona în curând pe strada Nicolae Iorga, nr. 2, am citit în mai multe publicaţii locale, unde se vehiculează sume diferite. Astfel, unii: „Întreaga investiţie, care presupune utilarea, finisarea cu gresie şi faianţă, repararea acoperişului şi izolarea termică a întregului imobil se ridică la fabuloasa sumă de 360.000 RON” (“Sibianul” din 10 martie 2008), în timp ce alţii: “Municipalitatea va aloca suma de 185.000 de lei pentru construirea singurului W.C.public în municipiul de pe Târnava Mare” (“Rondul” din 7 aprilie 2008), iar sursa cea mai autorizată: “Valoarea acestei lucrări este de 230.000 lei, iar termenul de finalizare este luna septembrie” (site Primăria Mediaş, 15 august 2008). Probabil că funcţionarii din primăria lui Daniel Thellmann au făcut media dintre cele două cifre avansate în presa sibiană! Oricum, chiar dacă suma nu reprezintă 100.000 de euro, cum au scris cei de la “Sibianul” pe vremea când mai apărea şi în forma tipărită, că de atunci şi până acuma publicaţia care se vindea ca supliment la programul t.v. a dispărut din presa scrisă, chiar şi 230.000 de lei (RON) este o sumă considerabilă pentru o simplă budă, cât ar fi ea de luxoasă.

   Cât poate fi de eficientă această toaletă, din moment ce nu este amplasată în piaţa centrală a oraşului, care este cea mai frecventată zonă din oraş, atât de localnici, cât şi de turişti? Amplasarea unor indicatoare nu va fi neapărat o soluţie salvatore, deoarece, pe lângă aspectul inestetic, ar arăta caraghioase alăturări de felul: “Primărie, W.C.” sau “Muzeu, WC”, chiar dacă direcţiile indicate vor fi diferite!

La stabilirea amplasamentului nu s-a ţinut cont nici de opoziţia locatarilor din imobilul alăturat, care fac şi ei parte tot din comunitatea medieşană. Aceştia au adresat o petiţie Consiliului Local Mediaş prin care solicitau abandonarea acestui proiect, deoarece nu doreau un focar de infecţie în vecinătate. De asemenea, nu s-a ţinut cont că va fi afectat accesul la garaj al unuia dintre aceşti vecini, care este o persoană cu handicap, fiind nevăzător , gradul I, iar maşina condusă de soţie este un real sprijin pentru deplasarea personală şi tentativa de integrare în societate. Conform legislaţiei în vigoare, autorităţile locale sunt obligate să asigure protecţia şi promovarea drepturilor unor astfel de persoane cu dizabilităţi. Ce spuneţi, domnilor consilieri şi domnule primar?  Sau este nevoie să scriu textul şi în limba germană, că am auzit că-i musai să cunoşti şi limba aceasta dacă doreşti să lucrezi în Primăria Mediaş. Oricum, se pare că aţi găsit soluţia de a arunca bani pe Târnava… doar printr-un simplu tras al apei!

 

Marius Albin MARINESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.