Atitudini

Victoria de la Valea Uzului

       Evenimentele de la cimitirul din Valea Uzului au generat un răsunet românesc           […]

 

     Evenimentele de la cimitirul din Valea Uzului au generat un răsunet românesc

                                                       INTRIGA

Totul a început când câțiva extremiști unguri au pus saci de gunoi peste crucile românilor din cimitirul de la Valea Uzului.

Unele întrebări au rămas fără răspuns.

  • Au acționat pe cont propriu sau au primit ordine de la cineva?
  • De ce se vrea provocarea unui conflict artificial maghiaro-român?

Fapta lor a declanșat evenimente nesperate, mai exact o trezire românească și o mobilizare fără precedent pentru comemorarea Zilei Eroilor la cimitirul din Valea Uzului.

Și-au anunțat prezența Frăția Ortodoxă și Asociația Noua Dreaptă:

                                          Biroul de Presă Noua Dreaptă:

Memmbrii Noii Drepte din județul Bacău și județele limitofe vor fi prezenți astăzi, la ora 17:00, la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

Vom depune jerbe de flori și vom aprinde lumânari la crucile pe care scrie „EROU ROMÂN NECUNOSCUT”. Acele cruci care la sfârșitul lunii mai au fost acoperite de autonomistii maghiari cu saci de gunoi de culoare neagră. O provocare ordinară, care a fost dublată de hotărârea jignitoare a Consiliului Judeţean Harghita care a dispus în mod abuziv blocarea accesului în incinta cimitirului și vizitarea lui o singură oră pe săptămână, și asta cu programare prealabilă!

Iar astăzi, același Consiliu Județean Harghita condus de udemeristul Borboly Csaba, îi instigă pe maghiari să formeze un lanț uman în jurul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului începând cu ora 16:00, fix înainte de ora la care membrii Noii Drepte și ai altor asociații creștine au anunțat că vor participa la slujba de pomenire a eroilor români!

Îi amintim domnului Borboly Csaba că astăzi în România se celebrează Ziua Eroilor și îl asigurăm că nu avem nevoie de pașaport sau de „programare prealabilă” pentru a ne comemorarea eroii, nici pe raza localității Dărmănești din județul Bacău și nici pe raza altor județe și localități de pe teritoriul României.

Facem totodată apel la membrii și simpatizanții Noii Drepte să nu dea curs provocărilor venite din tabăra UDMR și să contribuie la menținerea solemnității comemorării eroilor români căzuți pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea Țării și întregirea Neamului.

                                                                                           Av. Tudor Ionescu
                                                                                   Preşedintele Partidului Noua Dreaptă

                                         DESFĂȘURAREA ACȚIUNII

Români din toată țara s-au deplasat în număr mare la fața locului.

Când au ajuns în Valea Uzului, peste o sută de unguri au făcut lanț uman în jurul cimitirului pentru a împiedica accesul românilor la evenimentul pentru care aceștia obținuseră autorizație. Spre norocul ungurilor, jandarmeria nu a folosit forța ca să îi înlăture, chiar dacă protestul lor a fost unul ilegal.

Sputnik:

Incidente în Valea Uzului, la cimitirul internaționale al eroilor – maghiarii nu au lăsat românii să intre să comemoreze de Înălțare – peste 200 de jandarmi sunt prezenți la fața locului.

Accesul la cimitirul internațional al eroilor a fost blocat de etnicii maghiari – care au pus lacăt pe poarta cimitirului și au făcut un lanț uman pentru a bloca accesul românilor.

Grupul de români, unii aparținând de Asociația Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Aducătorul de Biruință au intrat cu forța în cimitir, transmite Antena 3.

Românii cântă Imnul Național, iar maghiarii rostesc Tatăl Nostru, în limba maghiară. Conform presei, s-a aruncat cu steaguri între cele două părți.

Coloane de mașini s-au îndreptat astăzi spre Valea Uzului, iar prezența românească venită să comemoreze eroii români din cimitirul localității a fost impresionantă. Mobilizarea românească a depășit așteptările

Update: Mesaj superb al românilor: „HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT! Astăzi, toți cei care simt românește își cinstesc EROII!

Vă așteptăm cu drag la Valea Uzului, unde maghiarii au profanat CRUCEA LUI HRISTOS și memoria EROILOR Neamului!”

Este mesajul trimis de Frația Ortodoxă Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință, care lansează și un AVERTISMENT:

„Nu cedați la eventuale provocări, pentru a nu le da ocazia să se victimizeze! Apelați imediat la 112 în cazul unor incidente cu extremiștii maghiari. Vor pieri pe mâna lor!! Astăzi este ziua când vom reașeza România în limitele legii! Doamne miluiește neamul nostru românesc!”

Update: Celebrul general și patriot Mircea Chelaru vine la fața locului: Fostul șef al Marelui Stat Major, generalul Mircea Chelaru va veni mâine la fața locului, în Valea Uzului, ne-a transmis colegul său din Partidul Neamul Românesc, Ninel Peia.

Intervenția generalului a fost atunci salutară, situația liniștindu-se, deși erau inclusiv provocări internaționale.

Update: Istoricul Ionuț Țene – „Celebrarea ostaşilor români căzuţi eroic la Valea Uzului este o datorie morală”.

„Fără victoria românească de la Valea Uzului, care a blocat intrarea inamicului austo-ungar în spatele aliniamentului românesc de la graniţa cu Muntenia, nu am fi avut victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din vara anului 1917”, scrie istoricul Ionuț Țene.

Istoricul clujean afirmă clar: „Victoria ostaşilor români de la Valea Uzului din octombrie 1916 şi din primăvara anului 1917 trebuie reconsiderată de istoriografia românească, ca o bătălie majoră în păstrarea suveranităţii şi indepenedenţei României în primul război mondial”.

„Celebrarea ostaşilor români căzuţi eroic la Valea Uzului este o datorie morală şi un act de recunoştinţă faţă de cei care au rezistat pentru ca statul român să nu dispară şi să se înfăptuiască Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, atrage atenția istoricul.

Rolul UDMR în blocarea cimitirului a fost fundamental. Declarație oficială a deputatului UDMR Attila Korodi:

„Sunt cel puțin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar și din Covasna, este o acțiune de solidaritate și de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al județului Harghita. Este un lanț uman, suntem atât de mulți oameni încât nici nu trebuie să ne ținem de mâini, stăm unii lângă alții doar la intrarea în cimitir. Așteptăm și vedem ce se întâmplă. Prin acțiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situația, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România și Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”.

                                                   PUNCTUL CULMINANT

Se poate spune fără exagerare că la Valea Uzului a avut loc o importantă biruință românească. Oamenii care au participat, pe lângă faptul că erau mulți, erau vii.

S-au adunat în fața porților închise cu lacătul, iar câțiva au pătruns prin spate, urmând exemplul unui copil care a sărit gardul. În timp ce se auzea imnul național, românii au dat jos poarta ferecată și în aplauzele mulțiumii au pătruns în locul unde sunt îngropați strămoșii.

                                                      Retragerea Maghiară

A avut loc în șir indian, prin mocirlă, sub călăuzirea jandarmilor.

La minutul 5:40 e umilitoarea retragere:

După cum era de așteptat, presa mincinoasă a inversat faptele, acuzându-i pe români de provocări.

[…] Agenția Hotnews, cunoscută pentru poziția pro prezidențială, a făcut o transmisie din care reiese că românii au agresat maghiarii! Iată fragmentele:

„În zonă există un grup de circa 300 – 400 de români agresivi, cu boxe de la care sunt intonate cântece patriotice – printre ei este și George Simion, care a mai fost protagonistul unui incident la acest cimitir”, scria HotNews la ora 17. Apoi aflăm că ”Maghiarii stau în fața cimitirului și se roagă în ungară, iar grupurile de români încearcă să rupă cordoanele de jandarmi pentru a ajunge la ei” și că ”Înspre maghiari au fost aruncate și pietre”. 

La 17:28 „Un grup de români a intrat prin spatele cimitirului și s-a urcat pe gard, de unde a început să lovească maghiarii cu steaguri și să-i scuipe, strigând “Marș afară”, “Marș la Budapesta”.

„În acest moment, grupul de maghiari este prins între gardul cimitirului, pe care sunt urcați mai mulți români, jandarmi și celălalt grup de români aflat în afara cimitirului”, scrie corespondentul Hotnews.

La 17:33 „Un grup de români a rupt poarta cimitirului și aruncă din interior cu obiecte spre grupul de maghiari”, a transmis agenția.

La 17:40, incident – „Unii dintre românii aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară”, scrie agenția, care menționează că „Un sobor de preoți români a intrat în cimitir pentru o slujbă religioasă”.

În fine, la 17:42 „Maghiarii prezenți la cimitir au început să plece, sub protecția jandarmilor”. Aduce aminte de relatările din martie 1990 – și atunci presa occidentală și pro-occidentală îi făcea pe români praf, pentru ca apoi să se vadă că adevărul… a fost exact invers!

Update: Și Lucian Mândruță are o poziție anti-românească, pe motiv că se caută zâzanie cu ungurii. Și cum ar vrea Mândruță conviețuire pașnică: românii să dispară din Harghita și Covasna ca să fie mulțumiți politicienii maghiari?

                                             Oare cine caută zâzanie?

Românii au primit autorizație pentru ora 17:00, iar ungurii s-au organizat cu scopul de a-i opri pe români de a ajunge la locul evenimentului pentru care au obținut autorizație.

Cu ce îi deranja pe unguri faptul că românii își comemorează morții?

Cine i-a prostit să iasă la o acțiune ilegală de protest?

Update: Și G4Media, publicație susținătoare a lui Iohannis, dă vina pe românii care au vrut să intre în cimitir, justificând acțiunile maghiare de blocare a accesului în incintă. G4Media îi face extremiști pe românii care au vrut să intre într-un cimitir de pe teritoriul României, nu și pe maghiarii care și-au închis cimitirul unde sunt și eroi români!

Ca Hoitnews, G4Media inversează faptele, extremiștii sunt cei care blocau ilegal accesul la o manifestație autorizată.

Acuzațiile presei și a liderilor UDMR se dovedesc a fi minciuni:

UpdateJandarmeria Română infirmă acuzațiile liderilor UDMR despre violențele de la fața locului:

„Pe timpul desfăşurării evenimentului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine. În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române

Update: Un patriot, Cătălin Ivan, a transmis filmări superbe din momentul Imnului!

Publicată de Catalin Ivan pe Joi, 6 iunie 2019

Valea Uzului, în memoria celor care și-au dat viața pentru România. Veșnica lor pomenire! Emoționant. Peste două mii de români, poate chiar trei mii, au cântat imnul și au depus flori la mormintele ostașilor români căzuți în cele două războaie mondiale”.

Este textul postat de fostul europarlamentar Cătălin Ivan, alături de filmările de mai jos.

„Trist în același timp pentru că am văzut multă ură între români și maghiari, cetățeni ai aceleiași țări”, mai scrie Ivan, concluzionând: ”Aici ne-au adus politicienii, atât șantajiștii de la UDMR, cât și ceilalți de la toate celelalte partide care se lasă șantajați, toți doar pentru interese personale.

O galerie foto de la Valea Uzului e inclusă în articolul de pe StiriNationale:

„Astăzi, la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, câțiva politicieni maghiari și acoliții lor au venit să facă pe interesanți pe la mormintele eroilor români. Ieri, maghiarii anunțau că vor să facă un lanț uman prin cimitir, dar când au văzut cum vin sutele de patrioți români s-au transformat din lanț uman șir indian ca să poată pleca acasă cu protecția jandarmilor, înainte ca românii să se enerveze de tot de la atâtea provocări.

Românii au fost invitați de Primăria Orașului Dărmănești, județul Bacău să participe la Ceremonialul religios și depunerea de jerbe și coroane la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului cu ocazia Zilei Eroilor, sărbătorită anual în aceeași zi cu sărbătoarea religioasă Înălțarea Domnului.”

Conform ActiveNews, s-au adunat peste două mii de români.

                                                 Cronica evenimentelor:

UPDATE Peste 2.000 de români prezenți la cimitirul de la Valea Uzului. Jandarmeria confirmă că nu s-au înregistrat violențe. Szijjarto i-a cerut lui Meleșcanu „să nu tolereze provocări”, UDMR vrea demisii în Guvern

17:30Atmosferă foarte tensionată la cimitirul din Valea Uzului, unde grupuri de români, veniți în număr foarte mare se află față în față cu jandarmii și ungurii care blochează accesul în cimitir.

17:45 Un grup de români a pătruns în cimitir, dar majoritatea românilor abia ajung în zonă.  Peste 1000 de români, cu sute de mașini, sunt în drum.  200 de jandarmi au intervenit pentru a nu se escalada conflictul.

ACTUALIZARE 18:00  În zonă a sosit un grup condus de George Simion, fost candidat independent la alegerile europarlamentare.ACTUALIZARE

ACTUALIZARE 18:31 Corespondentul ActiveNews NU confirmă incidentele anunțate de antena 3 și Hotnews. Nu a aruncat nimeni nicio cruce, nu s-au înregistrat violențe.

                                           Jandarmeria Română comunicat

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, Alexandra Dănculea, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că mai mulți cetățeni români au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în Cimitirul Valea Uzului.

„Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii și liniștii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor și au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în față s-au dat la o parte și s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă și se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forța”, a spus Dănculea.

ACTUALIZARE 19:45 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto s-a întâlnit cu omologul său român Teodor Meleșcanu, căruia i-a „cerut insistent’” ca România „să nu tolereze provocări’” și să „facă totul pentru a evita orice încălcare a legii” în ceea ce privește cimitirul militar din Valea Uzului, a anunțat joi secretarul de stat din MAE ungar, Tamas Menczer, citat de agenția MTI, anunță Mediafax.

Din nou se inversează. Provocările au început de la primii separatiști maghiari care au profanat cimitirul, apoi de la ungurii care au blocat accesul la comemorarea eroilor români.

Jandarmeria ar fi avut legea de partea ei dacă ar fi folosit forța pentru a elibera accesul.

ACTUALIZARE 21:45

Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut premierului demiterea ministrului de Interne și a prefectului de Harghita.

„Autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis de către președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen? Mai degrabă Kelemincinos. Maghiarii se aflau în siguranță sub protectia jandarmilor în timpul retragerii prin mocirlă.

Acesta face apel la autorități să îi identifice imediat și să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forța în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunității maghiare”.

Uite o idee trăznită, ce-ar fi ca autoritățile să îi identifice și să întocmească dosare penale celor care au blocat ilegal accesul la o manifestație autorizată?

Declarația Jandarmeriei Române contrazice afirmațiile Kelemincinosului care spune că s-au rupt cruci.

„Pe timpul desfăşurării evenimentului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine. În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române

Episodul a avut consecințe în relațiile externe:

ACTUALIZARE 23:35

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, în cadrul discuțiilor fiind abordată situația de la Cimitirul Militar Internațional din Valea Uzului, a anunțat M.A.E., citat de Agerpres.

„Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”, transmite Ministerului Afacerilor Interne într-un comunicat de presă.

„În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”, adaugă Ministerul Afacerilor Externe.

Ce înseamnă intervenții externe neconstructive?

Suntem mai mulți ca ei, deci orice intervenție externă neconstructivă ar fi autodistructivă.

                                        DEZNODĂMÂNTUL

Buciumul: Totul a fost bine oameni buni! Răspândiți Adevărul!

Un copil român cu steagul tricolor a intrat primul în cimitirul de la Valea Uzului! Lacătele cu însemnele Ungariei Mari nu au fost de niciun folos. Câțiva copii l-au urmat imediat escaladând la rândul lor gardul. Nimic nu a putut sta mai apoi în calea părinților care împreună cu oamenii din împrejurimi au rupt lanțurile care ferecau intrarea spre morminte. Mai apoi au început să curgă valuri , valuri de români din întreaga Țară.

Fraților, nimic nu a putut umbri Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor noștri care au fost pomeniți așacum se cuvine prin Sfânta Slujbă a Parastasului săvârșită de 12 preoți ortodocși. 

Numele celor 149 de eroi români a fost rostite de preoți și de reprezentanții asociațiilor prezente precum și de cei ai Primăriei Orașului Dărmanesti căreia îi mulțumim pentru atitudinea demnă, românească pe care a avut-o. Oamenii au aprins lumânări la toate crucile. Nicio cruce a soldaților maghiari NU a fost ruptă. Mulțumim forțelor de ordine pentru asigurarea protecției si bunei desfășurări a manifestărilor.

Deși s-a anunțat ploaie torențială, Cerul ne-a binecuvântat cu albastru senin si soare!
A fost bine, aveti Nădejde!

Hristos S-a Înălțat!

                                                                                                Sterie CIUMETTI
Sursa: Incorect Politic, 7 iunie 2019

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.