Dosar Justitiarul

Universitatea Lucian Blaga în fata instantelor judecatoresti

Pentru a-i informa pe cititorii noştri,  zilele acestea ne-am interesat de soarta unora dintre procesele în care este implicată conducerea […]
Pentru a-i informa pe cititorii noştri,  zilele acestea ne-am interesat de soarta unora dintre procesele în care este implicată conducerea Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
Legat de procesul judecat la Cluj, privitor la ilegalităţile săvârşite în procesul electoral de la ultimele alegeri din U.L.B.S., am aflat că sentinţa a rămas definitivă şi executorie. Rectorul Oprean a deschis proces de suspendare a executării hotărârii judecătoreşti. Instanţa a cerut cauţiune, pe care Universitatea a plătit-o, dar a pierdut procesul pentru că nu a timbrat acţiunea (taxa de 4 lei şi timbru de 15 bani!).  Să mori de râs, nu alta, tocmai ei, cei care întorc miliarde cu lopata ca să nu mucegăiască! Pierzând procesul, Universitatea a pierdut şi cauţiunea. Nu ne venea să credem, dar am verificat, este adevărat! Asta ni s-a părut ca în bancurile cu Gâgă! Cuplul comic: Oprean & Bacaci ! Am mai auzit noi că avocatul Bacaci, prorector şi procuror al tuturor celor care îndrăznesc să critice abuzurile conducerii de la „Blaga”, câştigă procesele doar pe teren propriu, unde intră în joc doctoranzii săi, magistraţii care sunt cadre didactice la Drept, promisiunile de promovare şi angajarea unor membri de familie etc. La Universitate pierde proces după proces, după cum se vede şi din incompetenţă crasă. Apoi, de obicei, dă vina pe „justiţia coruptă”. Aşa a făcut şi cu procesele pierdute cu Fundaţia „Alma Mater”, aşa face şi în cazul actualelor procese. De curând, în 26 ianuarie 2009, în sala Judecătoriei Sibiu, a declarat că nişte Rezoluţii ale Parchetului Sibiu au fost date „pentru a-i face pe plac domnului profesor Lupu”. De când dă Justiţia hotărâri pentru a „face pe plac” unora şi altora, domnule Bacaci? Oare Parchetul nu trebuia să se sesizeze din oficiu în acest caz? În şedinţă era şi un procuror. Scorţos pe dinafară, „Gâgă” pe dinăuntru, avocatul Bacaci a rămas doar cu morga de personalitate cu care-i priveşte pe toţi „din pod”. Şi-a creat o imagine bazată mai mult pe mituri. În decembrie 2008 a împlinit 65 de ani, dar în unele acte ale Universităţii a fost întinerit cu un an (în fals…obiceiul casei!), pentru ca în Universitate să nu se ştie că vârsta nu-i mai dă voie să deţină funcţii de conducere.
În procesul privitor la ilegalităţile săvârşite în ultimele alegeri din U.L.B.S., Universitatea a făcut şi acţiune în anulare, care i-a fost respinsă, hotărârea rămânând irevocabilă. În acest moment, Oprean & CO nu mai au nici o cale de atac.
Ne-am interesat la organele de anchetă şi am aflat că în Dosarul 812/P/2006, în care conducerea U.L.B.S. este urmărită penal, se lucrează la evaluarea prejudiciului creat. Expertul a solicitat o amânare de şase săptămâni datorită volumului mare de lucru. Dosarul are o grosime de aproximativ un metru. La ce să ne aşteptăm de la învinuiţii penal din U.L.B.S? Personal, cred că vor încerca să-l abordeze pe expert şi să „trateze” cu el. Sau aţi făcut-o cumva, domnilor Oprean, Duşe & CO?
L-am abordat telefonic pe dl. profesor Corvin Lupu şi l-am întrebat ce etapă va urma. Ne-a răspuns scurt că se mai gândeşte la forma de punere în executare a hotărârii judecătoreşti, care consacră că rectorul Oprean, patru dintre prorectori, şase decani şi alţi aprox. 30 de cadre din Universitate ocupă locurile ilegal. Despre celelalte procese, acelea îşi vor urma cursul normal în Justiţie, până vor ajunge şi ele irevocabile. Domnul Lupu a mai spus că, oricum, cu această conducere, domnia sa nu vede perspective pentru facultăţile umaniste, care cuprind 25.000 din cei 28.000 de studenţi ai Universităţii. Valoric, cei 3.000 de studenţi de la Inginerie, Ştiinţe Agricole şi Medicină, primesc o finanţare mai mare decât ceilalţi 25.000 de studenţi, în condiţiile în care locurile finanţate de la buget s-au alocat pe criteriul cifrei mari de studenţi din Universitate, cifră dată de umanişti, dar banii au fost dirijaţi prioritar spre cele trei facultăţi, unde se află susţinătorii grupului de conducere a Universităţii. În facultăţile umaniste profesorii se preocupă cum să supravieţuiască, cum să nu se desfiinţeze, cum să-şi păstreze identitatea. Facultăţii de Ştiinţe Politice, care a fost de departe cea mai dinamică şi avea perspective de dezvoltare naţională şi internaţională mare, i-au fost tăiate aripile şi a fost aruncată în malaxorul controlat de inginerii Duşe şi Oprean. Aceştia doi au semănat vânt, iar acum urmează să culeagă roadele, adică furtuna!

Teodor BLAGA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.