Colimator

Ungurii nu mai vor numele latin de Cluj-Napoca! Preferă denumirea asiatică, fino-ugrică, a oraşului

    Cea mai recentă ţintă a societăţii civile maghiare este denumirea Cluj-Napoca. Mai multe persoane, printre care fostul subprefect […]

 

 

Cea mai recentă ţintă a societăţii civile maghiare este denumirea Cluj-Napoca. Mai multe persoane, printre care fostul subprefect al judeţului Cluj, Gyorke Zoltan, cer schimbarea denumirii municipiului Cluj-Napoca, aşa cum e acum, în Cluj, aşa cum se numea înainte de 1974. Pînă în 16 octombrie 1974 oraşul avea denumirea de Cluj. Atunci însă, printr-un decret al Consiliului de Stat, i s-a atribuit oraşului şi denumirea sa latină – Napoca. Atunci un alt oraş din ţară, Turnu Severin, a primit şi el denumirea latină, Drobeta. După Revoluţie au fost voci care au contestat denumirea latină de Napoca, cerînd revenirea la Cluj. Acum aceste voci s-au intensificat şi, mai mult, cer măsuri concrete pentru scoaterea termenului de Napoca din denumirea oraşului. În acest sens au înaintat o adresă la Primăria Cluj-Napoca prin care solicită organizarea unui referendum în cadrul căruia clujenii să aleagă între Cluj-Napoca şi Cluj, titrează publicaţia clujeană Făclia.

Executivul Primăriei a analizat cererea, urm\nd ca luni, 9 martie, să fie informaţi consilierii locali cu privire la această solicitare şi să adopte un punct de vedere. Specialiştii primăriei clujene susţin în informarea care va fi prezentată Consiliului local că, potrivit OG 63 din 2003, atribuirea sau schimbarea de denumiri pentru unităţi administrativ teritoriale, precum şi pentru sate, localităţi componente ale municipiilor şi oraşelor, staţiuni balneoclimaterice şi staţiuni turistice se face prin lege. În document se mai precizează că potrivit OG 63 din 2003, proiectele de legi sau propunerile legislative privind atribuirea sau schimbarea de denumiri se înaintează Parlamentului în vederea adoptării, după consultarea prealabilă prin referendum, în condiţiile legii, a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective.

În urma excelentelor relaţii dintre Viktor Orban şi Vladimir Putin, Ungaria se îndreaptă spre o rupere de U.E. şi o eventuală integrare în Uniunea Euroasiatică. Probabil că în acest context geo-politic, societatea civilă maghiară musai vrea să se întoarcă la originile fino-ugrice din stepele mongole ale denumirii asialtice ale oraşului. Denumirile latine de Cluj, de la Clusium, şi Napoca derivat din limba dacă Napuca, nu le mai reprezintă tradiţiile ancestrale de dincolo de Volga.

NapocaNews

http://www.napocanews.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.