Observator

Unde ne sunt parcurile?

Dar acest început promiţător a fost doar de faţadă. Dincolo de câteva fântâni arteziene construite într-o perioadă a încălzirii globale […]

Dar acest început promiţător a fost doar de faţadă. Dincolo de câteva fântâni arteziene construite într-o perioadă a încălzirii globale şi a reducerii resurselor de apă, Sibiu a pierdut în aceşti ani foarte multe parcuri şi zone verzi. Dar asta nu a fost suficient aşa că s-au întocmit proiecte pentru distrugerea Pădurii Dumbrava, singura resursă considerabilă de aer curat a Sibiului.

{mosimage}În anul 2006 câteva proiecte ale Primăriei Sibiu de a lărgi Calea Dumbrăvii şi de a mări numărul de parcări aferent zonei centrale a atras o serie de petiţii şi proteste la care peste 3000 de sibieni au aderat. Astfel sibienii s-au opus dorinţei primarului de a distruge parcul de pe Bulevardul Coposu în favoarea unei parcări. Deşi o petiţie semnată de 3000 de sibieni a fost înaintată pentru a stopa acest proiect, la un an după consultarea publică lucrările au început exact aşa cum erau planificate. Acum sunt aproape de finalizare şi este evident că farmecul unei plimbări pe promenada istorică a Sibiului a dispărut. Acum trebuie să faci slalom printre maşini parcate sau care folosesc parcarea pe post de extra-bandă de circulaţie. Tot în 2006 s-a iniţiat şi proiectul de extindere pentru parcări şi fluidizare trafic a zonei din Calea Dumbrăvii din dreptul unităţilor militare. Faimoşii stejari ai Sibiului au fost tăiaţi pentru a face locul unei mega parcări ce se dovedeşte şi azi a nu fi necesară. Dacă zona din dreptul Administraţiei Financiare este folosită, restul e mereu goală. Se ştie că Finanţele se vor muta în noul sediu din complexul de la Dioda, ceea ce va genera o mega parcare goală pe Calea Dumbrăvii, cu preţul stejarilor tăiaţi.

{mosimage}Un alt caz celebru, despre care am mai relatat aici, este acela al parcului Charles Darwin, din spatele Poligrafiei. Acesta a fost pur şi simplu oferit de Primăria Sibiu fiicei şefului Curţii de Conturi Sibiu, Citrea, pentru a-şi face un hotel. Locuitorii din zonă au fost foarte nemulţumiţi de decizie şi se judecă pentru a se reglementa situaţia. Primăria însă dă din umeri. Încă un parc transofrmat în construcţii.

Parcul Gării, lăsat de administraţia locală în ruină intenţionat în ultimii ani, a ajuns în proprietatea „regelui medicamentelor”, Vonica. Acesta ridică acum un mega-hotel pe locul zonei verzi.

Lista spaţiilor verzi distruse cu acceptul Primăriei Sibiu este mult mai lungă, am ales să prezentăm cele mai importante. Dar bomba vine la final! Şoferul ajuns miliardar, Carabulea, a cumpărat fabrica Sitex Dumbrava aflată în Pădurea cu acelaşi nume. Cum ştim că acesta urmăreşte doar îmbogăţirea fără scrupule, în loc să relanseze fabrica şi să dea de lucru oamenilor, a decis să o demoleze şi să taie şi pădurea din jur pentru a construi un mega-cartier cu 1300 de locuinţe. Ce ştia însă Carabulea când a cumpărat Sitex Dumbrava era că Primăria Sibiu plănuia construirea unei zone de agrement cu ştranduri. Astfel încă o zonă verde foarte mare din Sibiu va fi sacrificată.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat într-o conferinţă de presă de Ziua Pământului, în aprilie că Sibiul este unul din oraşele României cu probleme acute în ce priveşte suprafaţa de spaţii verzi pe cap de locuitor conform standardelor. Ordonanţa de Urgenţă 114/2007 prevede necesitatea amenajării a cel puţin 26 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor, până la data de 31 decembrie 2013. La Sibiu Primăria declară că sunt la ora actuală 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, conform Planului Urbanistic General (PUG). Ce nu se spune este că aceşti 20 de metri sunt doar pe hârtie, PUG-ul fiind vechi de peste 15 ani. Noul PUG ce va fi făcut până în 2009 va arăta o situaţie dramatică a spaţiilor verzi în Sibiu, aşa cum am arătat şi noi mai sus. Mai trebuie spus că în cei, 20 de metri pătraţi, cu care se laudă Primăria pentru fiecare locuitor este inclusă şi staţiunea Păltiniş…

Dan FLORESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.