Puncte de vedere

Timișoreanca Monica Tatoiu: „nu înțeleg de ce președintele meu vine la serviciu la Bucuresti și merge ACASĂ la Sibiu?”

                „Cin’ s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt” (G. Toparceanu) Capitala României este la București. Scrie asta pe […]

 

              „Cin’ s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt” (G. Toparceanu)

Capitala României este la București. Scrie asta pe orice site accesibil online, în cărțile de geografie din orice limbă, dacă România apare în curriculum, by accident. Este capitala României din 1862, la scurtă vreme, scurt fiind un termen relativ pentru dimensiunea temporală a momentului, de la Mica Unire.

Cu toate acestea, astăzi, când vorbim de globalizare și visăm la „descentralizare”, unii dintre noi, nu cei care gândesc pragmatic, pe termen lung, văd Bucureștiul ca un centru de putere „paralel” cu interesele locale. Din anumite puncte de vedere argumentele sunt imbatabile. „Miticii” de la București, cum se spune pe la mine pe acasă, sunt prea balcanici pentru nașul fin al intelectualilor civilizați din vest. Procesele dureroase de educație de tip german, în perioadă apartenenței României intracarpatice la alte sisteme de guvernare au creat o cultură care astăzi se autopercepe că fiind „superioara”. Din anumite puncte de vedere corect. Acesta a fost și laitmotivul campaniei electorale pentru președinție de la ultimele alegeri prezidențiale.

„Prea balcanic, prea că la tara“ era  oferta electorală a vechiului  regat. Aveam nevoie de rigoare de tip teuton, de disciplină, de seriozitate, de un management occidental  al interesului național. Vechiul regat era incapabil să ofere alternative. Așa că am ales rigoarea și am exportat-o printre mitici. Cam ca atunci când am importat modelul occidental al primăriilor în zonele unde primarii nu știau carte și câțiva ani nu s-au înregistrat acte de naștere, deces sau tranzacții comerciale. Minunat, ne-am europenizat cu forță.

Dar, precum genele în căsătoriile mixte, ne-am ales cu un tip de metisare neprevăzut de iluminați. Un „non”regățean aterizat în capitală are viață grea dacă e  singur. V-o spune o bănățeancă venită în capitală în 1978 cu ifose de Timișoara. Orașul hălcilor de carne de porc de la „Comtim”, al pachetelor de „Vegeta” sau al blugilor de firmă; de la Ocico aduse de sârbii de la doi pași, al fugitivilor spre Serbia sau Ungaria cu șalupa sau tractorul, al rebelilor de la Phoenix sau Progresiv TM. În același timp orașul din care evadai ca să stai pe trepte la Bulandra să îi vezi pe Valeria Seciu și Ștefan Iordache în regia lui Ciulei, să cumperi stând la coadă pantofi și parfumuri la Coada Calului, să mănânci o casată la Nestor (înainte de ’77), să cumperi comori pe Gabroveni din magazinele de antichități, care astăzi au murit din cauza chiriilor.

Am venit la București în iarna lui ’77-’78; evadând din orașul în care eram fata lui tata, om respectat al locului. Am înghițit răutățile omenești cu care se confruntă orice outsider oriunde în lumea asta mare. Și am reușit, după ce m-am dezbărat de accentul de provincie și ifose de provincială și am înțeles că pentru ceea ce iubești merită să renunți la prejudecăți. De ce m-am încăpățânat să mă integrez aici? Pentru că la București este tot ceea ce iubesc la această țara, coctailul de culturi, de istorie, de bune și de rele care  înseamnă acasă.

De ce acest labirint de amintiri? Pentru că nu înțeleg de ce președintele meu vine la serviciu la București și merge ACASĂ la Sibiu? Acasă, pentru cel care păstorește țara, trebuie să fie locul  unde bate inimă României, cu toate pericolele infarctului. La București. Dacă iubești România Mare și îți dorești să rămână MARE.

                                                                                                                                            Monica TATOIU

Sursa: http://www.national.ro/monica-tatoiu/cin-s-a-fript-cu-ciorba-sufla-si-n-iaurt-g-toparceanu-620553.html/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.