Atitudini

Testamentul unui ceausist

Probabil, din această cauză, autorul a dorit ca broşura-testament sau dezvăluire, să aibă si un al doilea titlu : ” Dusă de […]

Probabil, din această cauză, autorul a dorit ca broşura-testament sau dezvăluire, să aibă si un al doilea titlu : ” Dusă de porumbeii calatori către contemporani si generatiile viitoare despre cine si când a spus adevărul si în ce a crezut fiecare “.

Motivaţia acestei scieri este indignarea dusă la extrem, în care Hajdu Gyozo afirma- ” Prin această Proclamaţie Paşnica, cu această mărturisire testamentară, să pun capăt tuturor acestor acuzatii vehiculate în viaţa publica si în mass-media maghiară din România, conform cărora eu am fost singurul aşa-zis nomenclaturist maghiar si -criminal ceauşist -. Să se termine odată cu calomniile udemeriste, potrivit cărora, în regimul trecut, eu am fost, chipurile singura ‘oaie neagră ‘ în întreaga paşune politică ”.

Cine este de fapt, acest bătrân octogenar, Hajdu Gyozo ?

Timp de 40 de ani, a fost redactor-şef al publicaţiei târgmureşene a scriitorilor maghiari, editată sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania, Igaz Szo.

Din această poziţie a participat şi ca membru al delegaţiei Organizaţiei Judeţene Mureş a PCR, la al -IX- lea Congres din 1965.

Privilegiat profesional şi sprijinit de partidul comunist, Hajdu Gyozo a făcut tot ce i-a stat în putintă pentru a-şi îndeplini menirea de bun şi destoinic slujbaş al regimului ceauşist.

În această perioadă de «  glorie comunistă » şi de ” formare a omului nou “, au colaborat la revista condusă de Hajdu Gyozo, scriitori mai mult sau mai puţin consacraţi la vremea aceea, dar şi debutanţi işn ale scrisului. Din această ultimă categorie a facut parte şi actualul lider al UDMR, Marko Bela.

Despre acesta, Hajdu Gyozo işi aminteşte : « La vremea respectivă l-am transferat, de la o şcoală rurală, la Târgu Mureş, unde i-am dat un post bun de redactor, iar pentru familia sa am asigurat, chiar în două rânduri, o locuinţă corespunzătoare ». Trecând peste traficul de influenţă declarat, de multe ori « facerea de bine »…, are conotaţii diverse, iată care este motivul invocat de Hajdu Gyozo în redactarea acestei Proclamaţii Paşnice : « Potrivit lui Marko Bela şi clicii sale, se pare că sunt singurul ‘ceauşist’ maghiar din România care l-a elogiat pe Ceauşescu, ba, mai mult, aş fi chiar ‘trădătorul naţiunii maghiare ( ?!)”, aşa cum au trâmbiţat în cor despre mine pretutindeni în lume aceşti maghiari furioşi, care visează la refacerea Ungariei Mari imperiale. Mare este păcatul meu, nu-i aşa, domnilor rinoceri UDMR-işti, care aţi tăbărât pe mine, în frunte cu Bela Marko şi camarazii săi, pentru că am rămas cine am fost şi pentru că am curajul să fiu ceea ce sunt ?!. Deoarece urăsc pe cei care spumegă la gură,deoarece sunt un duşman convins al şovinismului maghiar şi al revizionismului horthyst ; deoarece sunt sătul până peste cap de fariseismul liderilor UDMR, de politica duplicitară a acestora şi de faptul că aleargă după voturile maghiarilor din România cu sufletul la gură, lansând provocări antiromaneşti, doar pentru a se imbogaţi şi pentru a-şi umple buzunarele ?!.Şi pentru toate acestea merit, nu-i aşa, domnilor lideri ai UDMR, să-mi daţi în cap şi să mă excomunicaţi din comunitatea maghiară din România, aşa cum procedează încontinuu după decembrie 1989 Laszlo Tokes şi clica lui Bela Marko ?! ».

Citând însă, acest pasaj acuzator şi elocvent, să nu credeţi că Hajdu Gyozo a fost uşa de biserică.  De fapt, singur marturiseşte în acastă proclamaţie : « Niciodată nu am încercat să mă prefac că în trecut nu aş fi avut nicio legătură cu Partidul Comunist Român, cu idealurile stângii ».

 

Oamenii epocii de aur

 

Încercând să se detaşeze de eticheta de ‘oaie neagră’ a ungurilor din Transilvania, Hajdu Gyozo arată cu degetul şi către colabotatorii revistei Igaz Szo pe care a condus-o timp de 40 de ani şi al cărui conţinut era constituit din puzderie de articole – omagiu şi legende fabricate la adresa ‘conducătorului iubit al epocii de aur”. Din acest punct de vedere Hajdu Gyozo spune : « În acest caz, s-ar cuveni nu numai să se afişeze ca anticomunişti, anticeauşişti militanţi şi democraţi înnăscuţi, ci să pomenească cel puţin cu un cuvânt despre autoanaliza prin care au întors spatele trecutului lor comunist şi să amintească în public că şi ei au fost cândva ‘ostaşi ai partidului’, comunişti şi ceauşişti neînfricaţi. »

Referitor la aceasta Hajdu Gyozo işi aduce aminte cum actualul lider al UDMR, Marko Bela, student fiind alerga după ‘recomandări’ pentru a putea intra în rândul membrilor partidului comunist. În cazul său nici nu se pune problema de a da ascultare acelei plăci zgâriate în care chipurile, ar fi fost obligat. În 1987 în numărul 4 al revistei Igaz Szo, Marko Bela scria -” Între 23 şi 29 martie întregul nostru popor a fost reprezentat la această consfătuire, care a fost un prilej de analiză şi planificare, stabileste criteriile şi sarcinile eliminării consecinţelor dezastrului, precum şi ale împlinirii planului cincinal.(…) Aceasta consfătuire a fost dovada unitaţii supreme a cuvântului şi a acţiunii. Cei care ştiu să trateze cuvântul scris sunt răspunzători pentru cuvântul scris, iar cei care consideră cuvântul scris ca faptă a scriitorilor sunt foarte conştienţi ce înseamnă acesta ».

Iată dovada răspunderii pentru cuvântul scris…bineînteles, dacă ‘vedem’ în paralel scriitorul  s

şi politicianul Marko Bela.Când liderul UDMR a spus adevărul ? Atunci când lingea firimiturile căzute de la masa şefilor de partid comunist sau acum  din poziţia de vicepremier şi lider de partid ?.

Bine, dar nu numai el a îmbrăcat haina cameleonismului politic de astazi…

Răsfoind broşura-testament am gasit nume cunoscute, dar nu neapărat  din peisajul literar, cât mai ales din cel politic. Să vedem împreună ce şi cum scriau aceştia prin revistele vremii.

 

Domakos Geza : « Principiile partidului nostru privind problema naţională sunt corecte şi clare. Trăim în România socialistă, ţară liberă, ţară a oamenilor liberi şi egali în drepturi, fără deosebire de naţionalitate, o ţară a muncii încordate, a creaţiei productive. Mă alătur cu mare emoţie şi cu mare bucurie la intervenţiile membrilor Consiliului Oamenilor Muncii de Naţionalitate Maghiară, care, ascultând glasul conştiinţei, şi-au exprimat de la această tribună omagiile lor faţă de primul preşedinte al Republicii Socialiste România, şi-au exprimat încrederea lor nemărginită în virtuţile Dumneavoastră de patriot, internaţionalist şi om de stat, tovaraşe Nicolae Ceauşescu !. Vom fi demni de onoarea de a merge alături de dumneavoastră, tovaraşe Nicolae Ceauţescu » (Elore, 1974).

 

Galfalvi Zsolt : « În ţările socialiste, (comuniştii) doresc să asigure bunăstarea, înfăptuind astfel o viaţă demnă de om, condiţie necesară afirmării demnităţii umane. Şi proiectul programului partidului nostru este pătruns de această minunată gândire marxistă ». (Igaz Szo, 1962)

Bebe Gyorgy : «  Planul pe 1978, care trebuie realizat de judeţul Covasna, reflectă în mod convingător politica consecventă a partidului, a tovaraşului Nicolae Ceauşescu, cu privire la politica de industrializare socialistă, împarţire naţională a forţelor de producţie în toate judeţele ţării, în scopul dezvoltării economico-sociale armonioase a acestora. »(Utunk, 1978)

Şi acestea sunt doar câteva mostre extrase la întâmplare dintre alte sute şi chiar mii. Când te gândeşti de câtă linguşire slinoasă au dat dovadă mulţi autori de articole , cărţi şi  poeme înainte de 1989, te cuprinde o stare de greaţă. Sincer !.Câţi dintre cei care şi-au schimbat crezul după cum le-a bătut vântul în poală, nu se regăsesc printre astfel de exemple ?. Unii dintre ei sunt azi  politicieni construind democraţia…

Şi din acest punct de vedere Hajdu Gyozo a avut ceva de spus : « Eu nu vreau să trăiesc în pace cu liderii UDMR, de teapa Marko-Frunda-Laszlo Borbely, cu colaboratorii mei sceleraţi, ci cu mine însumi. Dacă mai există în el o licărire de bun-simţ, lui Marko Bela ar trebui să-i fie ruşine pentru această cădere morală nedemnă mai ales pentru un poet !. »

 

Scopul scuză mijloacele ?

 

Acum, spre final , citind testamentul-dezvăluire al octogenarului fost publicist Hajdu Gyozo, nu pot nici să-i dau dreptate în totalitate (în -epoca de aur-, chiar a dus o viaţă  interesantă sub paravanul- omului nou-) dar, nici să-l acuz de a fi  un periculos ‘ceauşist’, mai ales la vârsta pe care o are. În broşură sunt multe adevăruri despre oamenii lângă care a vieţuit profesional şi social. Supărarea, indignarea lui Gyozo este generată de murdăria caracterelor umane cu care a avut de-a face. Vizavi de acest lucru reproduc un pasaj dintr-un articol apărut în ziarul « Adevărul Covasnei » din anul 2007 : «  Lupta a ajuns fratricidă, iar UDMR îl somează pe Laszlo Tokes să demisioneze din funcţia de episcop. Între timp, mizeriile ies la suprafaţă. Laszlo Tokes acuză UDMD că trimite copii să strângă semnături, dezvăluie cum foloseşte uniunea banii daţi din Ungaria ca ajutor elevilor, în scopuri de propagandă, arată cu degetul autorităţile locale udemeriste care ameninţă oamenii cu stoparea ajutorului acordat pentru încălzire dacă susţin pe cine nu trebuie !. »

Aceştia sunt cei autointitulaţi iubitori ai democraţiei, cei care condamnă comunismul cu practicile lui totalitare, reprezentanţi ai ungurilor din România, luptători acerbi pentru înfiinţarea legii minoritaţilor, etc.

Nu vede oare cineva un viitor în meschinăria autodefiniţilor lideri ai comunităţii maghiare din ţara asta ?. Probabil că nu. Găleata cu lături politice este plină de interese…

Acum, pe mâna acestor farisei a căror menire nu are nicio legătură cu binele ţării, se află cultura românească, bogaţiile naturale ale ţării şi chiar învăţământul românesc, coordonate pervers şi trufaş de Marko Bela, din jilţul de vicepremier.

În acelaşi timp, ieri, duşmanul sau politic, azi cel mai bun aliat, europarlamentarul Laszlo Tokes, demarează procese la Bruxelles împotriva foştilor comunişti din România.   Atunci, să-l parafrazăm pe batranul Hajdu Gyozo : « cine şi când a spus adevărul ? ».

Din păcate, trăim secvenţe dintr-un spectacol de circ care nici măcar nu ştim când se va termina.

 

Lucian ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.