Atitudini

Stimate Domnule Guvernator Academician Profesor Doctor Mugur Isărescu,

Totodată, în aparatul bibliografic la pagina 16 se găsesc inserate la sfârşitul primei publicații menționate două lucrări de o importantă […]

Totodată, în aparatul bibliografic la pagina 16 se găsesc inserate la sfârşitul primei publicații menționate două lucrări de o importantă semnificativă în problema creanțelor. Prima lucrare citată în bibliografia publicației BNR mai sus amintite, este un studiu al Academiei Române de Axenciuc, Victor “Evoluţia economică a României, Cercetări statistico-istorice, 1859-1947”, vol. III, Monedă, Credit, Comerț, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2000, care prezintă şi tratează la pagina 53 şi în tabelul 15 la pagina 57 rezervele în cliring ale BNR. Pe măsura ce Domnul Profesor Doctor Virgil Stoenescu a studiat ma­terialul introdus în aparatul bibliografic, ar fi trebuit ca BNR să aibă în evidentă şi structura şi soldul contului de cliring cu Germania. Lucrarea Academiei din anul 2000 a avut la dispoziție acele date istorice care așa cum au declarat în mod public reprezentanții autorizați ai BNR nu mai există.
Aş dori să ştiu care materiale științifice au facilitat aceste studii prestigioase ale BNR dacă lipsesc datele din tranzacțiile de cliring.
Al doilea material citat şi care a stat la baza publicației Domnului Profesor Doctor Virgil Stoenescu este lucrarea lui Kiriţescu, Costin C. „Sistemul bănesc al leului şi precursorii lui”, vol. I-II, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1997. În cazul în care acest material a fost studiat şi analizat odată cu elaborarea lucrării științifice sub egida BNR, imposibil ca Domnul Profesor Doctor Virgil Stoenescu să nu fi sesizat la pagina 503 a lucrării citate soldul final al României la Casa de Compensație a Germaniei în 1944, precum este descris în detaliu de către Kiriţescu. Textele din aceste două lucrări relevă fără tăgada existența dovedită a datoriei Germaniei către România în urma Acordului pentru Reglementarea plăţilor între Imperiul German şi Regatul României. Problema creanțelor comerciale din relația cu Germania au fost de alt fel în primele decenii de după război dezideratul științific al mai multor lucrări de specialitate.

După cum puteți observa atât studiile BNR cât şi ale mele se bazează pe același material, care însa odată cu o nouă interpretare juridică a Tratatului de Pace de la Paris, inițiativă care îmi aparține, rezultă că ar fi dispărut din evidența arhivelor BNR. Vă rog respectuos să precizați ce s-a întâmplat cu rezervele de cliring din activele BNR după 1947. Dispariția activelor de ordinul mai multor zeci de miliarde de lei evidențiate în arhivele federale ale Germaniei (1,126 miliarde de reichsmark) şi a Băncii Reglementelor Internaționale, din evidența BNR trebuie explicată, pentru că este un bun al poporului român de o importanță considerabilă. Dincolo de interpretarea juridică, dacă activele BNR din sistemul de cliring din 1947 ar reprezenta o datorie neachitată față de Romania sau nu, aștept un răspuns ferm la această întrebare. Este consternant faptul că nu se găsesc niște date, care sunt citate sub egida Academiei în anul 2000 cu referire la devizele cliring, dar care nu se mai găsesc astăzi în arhivele BNR. Deoarece declarațiile publice ale reprezentanților calificați ai BNR sunt ho­tă­râtoare pentru tot restul declarațiilor ministerelor (M.A.E şi M.F.) vă rog încă odată să precizați într-o declarație publică, chiar dacă vizează un public mai puțin avizat, care sunt do­cumentele concrete studiate de BNR care au determinat-o să afirme că nu dispune de informații cu referire la problema semnalată.

În aceeași ordine de idei vreau să menționez şi faptul, nu mai puțin surprinzător, că răspunsurile oficiale ale BNR nu iau în considerație şi datele unei instituții, care este mai presus de orice suspiciune, respectiv Banca Reglementelor Internaționale de la Basel.

Îmi reînnoiesc şi cu acest prilej oferta mea complet dezinteresată de a pune la dispoziția BNR toate datele de care dispun (inclusiv materialul din arhivele federale ale Germanie) şi întreaga mea expertiză în ce privește soluționarea problemei acestei creanțe.

În așteptarea răspunsului Dumneavoastră la aceste nedumeriri ale mele vă asigur de înalta stimă şi considerație pe care o port de când v-am cunoscut.

Doctor Radu GOLBAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.