Stifturi

Stifturi

Ei fac legea! Poate mai ţineţi minte un cântecel vesel şi mobilizator care începea cu verurile “Soarele şi pionerii / […]

Ei fac legea! Poate mai ţineţi minte un cântecel vesel şi mobilizator care începea cu verurile “Soarele şi pionerii / Şi-au dat mâna peste ţară”…Ehei, timpurile au evoluat, soarele a fost înlocuit de Herr Iohannis, care este un adevărat astru călăuzitor pentru mulţi dintre sibieni, iar pionierii au fost înlocuiţi de măreţul om de afaceri Ilie Carabulea. Cei doi şi-au dat mâna nu chiar peste ţară – asta mai lipsea! – ci doar peste oraşul Sibiu. Unii, mai cârcotaşi ar putea spune că au pus chiar mâinikle pe oraş, în dispreţ total faţă de legi. Ăştia, cârcotaşii, ar putea veni cu numeroase argumente  că aşa este! De exemplu, vânzarea terenului, fundaţiei şi structurii de rezistenţă pe care – s-a înălţat mândrul hotel “Ramada” este rezultatul unei Hotărâri a Consiliului Local, care-l obliga pe cumpărător să folosescă viitoare clădie pentru învăţământ.{mosimage}{mosimage}{mosimage}  S-a respectat? Aiurea! Aceiaşi bombănitori ar putea da ca exemplu şi construcţia blocului turn în locul centralei termice de pe Aleea Turnu Roşu, spre disperarea vecinilor, care au fost amăgiţi cu minciuni pe perioada campaniei electorale, ca nu cumva să piardă veşnicul Führer voturi. Dar, cel mai vizibil parteneriat între cei doi, în defavoarea noastră, a plătitorilor de impozite şi taxe la Primărie, constă în blocarea carosabilului şi a trotuarelor pe două stăzi circulate din centrul Sibiului. Este vorba de str. Nicolaus Olahus, între Polivalentă şi sensul giratoriu din Calea Dumbrăvii, respectiv str. Cetăţii, acolo unde s-a demolat cinematograful “Pacea”. Chiar aşa, oare cine a aprobat demolarea acestei clădiri situate în plin centru istoric? Imobilul respectiv nu era monument istoric? Distrugem tot ce înseamnă clădire veche, iar apoi ne plăngem , pe la colţuri că are cineva ceva cu Sibiul, din moment ce nu este acceptat pe lista de patrimoniu UNESCO. Păi, cum naiba să mai fie acceptat un oraş medieval mutilat? Iar exemple ale distrugerii deliberate în centrul istoric sunt cu duiumul! Revenind la trotuarele şi accesele rutiere blocate de marele meşter, nea Ilie de la Sculărie, nu putem să nu punem întrebarea logică şi de bun-simţ, care probabil va rămâne pur retorică, deoarece cei din Primărie nu vor catadicsi să răspundă: “Domnul Carabulea plăteşte taxe, conform legii, pentru lucrări şi depozitare de materiale pe domeniul public precum  şi pentru blocarea traficului rutier şi pietonal?
 
 

 
Alţii, care sfidează legile! După umilele noastră cunoştinţe, campania electorală, conform legii, începe cu treizeci de zile calendaristice înainte alegerilor. Deci, aceasta ar demara oficial în jurul datei de 1 noiembrie. Domnii candidaţi din partea ppartidului liberal, aflat la guvernare, nu ţin cont de legislaţie, că doar ei o fac! Aşa că ne-am trezit asaltaţi de fel şi fel de misive, care să ne determine să-i votăm. Doi candidaţi, unul cu nume de fotbalist rapidist de pe vremuri, iar altul cu nume de şpăgar , cerşesc voturile sibienilor. De greşelile gramaticale din mesjul senatorului Neagu Nicolae face miştocăreală colegul Dan Tomozei în  “Dacii liberi”. Ca să-i faci, Dane, omul dovedeşte că este cu adevărat inginer…Iar celălalt “catindat”, Eugen Mita, a trimis o scrisorică alegătorilor prin poştă, după ce a obţinut adresele de la Primărie, Serviciul impozite şi taxe, care i-a oferit datele personale ale contribuabililor, în dispreţ total faţă de Legea 677, care interzice utilizarea datelor personale în scop comercial sau publicitar fără acceptul destinatarului! Toate ca toate, dar ce ne facem cu această campanie începută înainte de cea oficială? Nu ia nimeni măsuri, ceva sancţiuni acolo, măcar de scos ochii electoratului, nimic?
{mosimage}{mosimage} 
 

 
Cum ne-a făcut Iohannis datori vânduţi pentru mai multe generaţii! Săptămâna trecută, Herr primar s-a plâns presei că instituţia pe care o conduce este afectată de criza financiară internaţională. Chiar şi fără criză, aceste împrumuturi au fost total neperformante şi nu se prea regăsesc în infrastructura municipiului Sibiu, mai ales dacă avem în vedere că şi ministrul cănit al Culturii se laudă că minsterul pe care-l conduce a investit purcoaie de bani pentru reabilitare centrului istoric! Este vorba despre trei credite de la BERD şi două de la banca austriacă Dexia Kommunal Credit. Este interesantă perioada de graţie de la aceste credite, care a fost calculată astfel încât să nu afecteze campania electorală a celui mai iubit dintre sibieni. Astfel perioadele de graţie expiră, toate, începând cu anul viitor! Aceste perioade de graţie sunt negociate la trei ani cu BERD şi respectiv cinci ani cu banca austriacă, acestea din urmă expirând exact în anul 2012, când în mod aproape sigur Iohannis nu va mai candida. Oraşul şi plătitorii de taxe şi impozite vor fi afectaţi crunt, aşa că iată de ce nu va candida în 2012 Iohannis şi iată de ce este de compătimit primarul care va urma şi va prelua această povară! Dar, după ce va urma un primar român, care nu va putea să facă mai nimic, datorită obligaţiei de a achita aceste împrumuturi nesăbuite, gloata va reacţiona tot în favoare ex-primarului Iohannis, spunând: “Uite câte a făcut sasul în trei mandate, iar ăsta se vede că-i român şi nu e capabil de nimic” Poate că acuma înţelege şi nea Gheorghe sau Ioan, cum stă treaba cu strategia diabolică de manipulare a maselor!
 

 
{mosimage}Lider de sindicat prins la furat.  Aşa sună o ştire din ziarul “Monitorul de Sibiu” (08/10/2008) , condus prost  de unul pe nume Dan Grevă sau cam aşa ceva:
 “A vrut sa fure direct de pe raft, dar s-a ales cu dosar penal.  Este isprava unui bărbat de 55 de ani din municipiul Sibiu. Luni, în jurul prânzului, bărbatul a intrat într-un magazin din Sibiu, pentru „cumpărături“. S-a plimbat printre rafturi până a pus ochii pe un utilaj. Nu a putut să-l ia, însă a încercat să sustragă trei componente ale maşinăriei. A fost observat de către agentul de pază al societăţii, care l-a reţinut şi a chemat imediat poliţia. Bunurile sustrase de el au fost recuperate şi predate administratorului societăţii, însă suspectul este cercetat de către oamenii legii sub aspectul săvârşirii infracţiuni de furt calificat”. Conform tradiţiei împământenite în presa locală, nu este divulgat numele infractorului. {mosimage} La fel se întâmplă şi în cazul controalelor O.P.C., când numele diverşilor comercianţi prinşi cu nereguli (marfă alterată sau expirată) este ţinut la secret. De ce? Noi, cumpărătorii nu avem dreptul să ştim de cine să ne ferim pentru a nu ne îmbolnăvi? Ce-i  cu “protecţia” aceasta total deplasată? Să aibă legătură cu faptul că mass-media sibiană aparţine unor oameni de afaceri care se cunosc cu cei surprinşi în neregulă? În mod sigur,da! Aşa şi cu hoţul acesta…de ce nu i se dă numele? A comis o faptă ruşinoasă, foarte rău şi ca atare trebuie să suporte consecinţele şi să fie supus oprobriului public, mai ales că este vorba de un lider de sindicat, deci o persoană se reprezintă interesele unei colectivităţi, care l-a investit cu încrederea ei! Mai transparenţi şi mai bine informaţi sunt cititorii, care au comentat laconicul articolaş pe site-ul www.presaonline.com. Probabil unul dintre aceştia ne-a trimis şi fotografiile de la reconstituirea furtului, realizate în incinta magazinului Metro din Sibiu, cu specificaţia că hoţul prins la furat se numeşte Virghinaş Alexandru şi este liderul de sindicat de la TURSIB.
 

 
{mosimage}Termopane, termopane… Cititorul N.A., din cartierul Ştrand, este revoltat, pe bună dreptate, de lucrările de mântuială efectuate de firma “Omnia Carei S.R.L.”, care i-a distrus apartamentul când a montat geamuri termopane de alte dimensiuni decât cele măsurate la faţa locului. Administratorul filialei de la Sibiu a acestei firme, pe nume Maruneac Ionel, sesizat fiind de calitate execrabilă a lucrării, care a cauzat distrugerea zidăriei, nu numai că a folosit un limbaj agresiv, dar aproape că era să-l ia la poceală pe clientul păgubit. La faţa locului a sosit şi un inspector al O.P.C., care nici măcar nu s-a sinchisit să încheie un proces verbal de constatare. Având în vedere situaţia financiară precară a domnului N.A. şi faptul că în apartamentul deteriorat, prin care suflă vântul pe lângă ramele ferestrelor confecţionate aiurea, locuieşte şi mama în vârstă şi bolnavă a păgubitului, vom monitoriza remedierea distrugerilor de către firma vinovată şi , dacă va fi cazul, o să revenim asupra acestui subiect, unde ilegalităţile prestatorului sunt numeroase.
C. REBELU
N.R.: Textele din rubrica “Ştifturi” aparţin speciei literare numite pamflet şi vor fi tratate ca atare.
 
 

 
La închiderea ediţiei, am primit la redacţie:
Scrisoare deschisă

Domnule Primar al Sibiului,
 
 Sunt un om de afaceri, care a vrut şi vrea să facă afaceri în Sibiu. Am uitat să vă spun că sunt român. Credeţi că mai pot să fac afaceri în acest oraş pentru faptul că sunt român? Nu înţeleg, când construieşti ceva pentru 50 de ani de zile să închizi după 7 ani de zile. În anul 2000, când s-a încheiat contractul de concesiune pentru 49 de ani dumneavoastră nu aveaţi perspectivă pentru ce se va întâmplă în viitor? Când aţi gândit ridicarea unui hotel de 4 stele peste drum de unitatea noastră, nu aţi gândit că nu are nici o perspectivă unitatea noastră? Unitatea noastră a fost un wc pentru că gara a intrat în reconstrucţie şi nu avea nici măcar un wc. Oamenii nu aveau sală de aşteptare amenajată şi noi eram şi suntem în continuare loc de aşteptare în Piaţă Gării. Am uitat să va anunţ că hotelul a fost construit pe un spaţiu muzeal de istorie fără nici o aprobare şi într-un parc adevărat pentru
Sibiu. Dărâmaţi o clădire în favoarea altei clădiri şi chiar credeţi că va mulţumesc pentru banii pe care tot noi contribuabilii i-am plătit? Ştiţi oare că atunci când construieşti ceva, pui şi suflet că să iasă cât mai frumos? Mai fac afaceri în Sibiu până eşti tu primar sau plec în munţi în Mărginime şi mă apuc de afaceri acolo? Mai am încă un punct de rezolvat în Sibiu „FOSTUL CONSULAT“ vreau să lichidez şi cu afacerea aceea. De ce nu transmiteţi concesiunea din Piaţă Gării sus pe strada Spartacus? Atunci putem lămuri un teren unde am construit pe bază unei chirii cu autorizaţie de construcţie. Că şi în gară am fost util cu un wc public. Şi acum sunt român şi nu mai sunt bun de nimic. Dacă stau să mă gândesc bine, societatea noastră sau eu am fost folosiţi că un WC PUBLIC.
O ultima întrebare care mă contrariază: BANCA din faţă fostului restaurant Abel a costat 2500 lei, hotelul care se construieşte are aprobarea muzeului, iar parcul pe care l-aţi distrus are aprobarea mediului?
Această scrisoare o semnează IOAN şi promit că, deşi mi-aţi distrus întreaga afacere o să mai auziţi de mine !

Ioan SĂRAC,
patronul restaurantului
Abel din Piaţa Gării 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.