Cap limpede

Spiritcivismomania

Mă ruga cineva să scriu impresii despre România. E drept, postările mele s-au focalizat pe evenimentele din occident şi din […]

Mă ruga cineva să scriu impresii despre România. E drept, postările mele s-au focalizat pe evenimentele din occident şi din Suedia. Sigur că orice revenire în țară este şi o experiență, cu sentimente contradictorii. De pildă, uneori te simți străin în țara ta. Stai mult în altă parte, iei din comportamentele de acolo. În plus, şi în țară se schimbă comportamentele.

Unul dintre comportamentele schimbate, sau nou apărute, este spiritcivismomania. Îl observi mai ales în București. Este credința unora, care se consideră pe ei înșiși civilizați, că trebuie să-i corecteze pe ceilalți pentru a se ajunge la ceea ce-şi doresc ei mai mult pe lume: o țară civilizată. În plus, trăiesc ei cu impresia că în lumea model pentru ei, adică în occident, spiritul civic este la tot pasul.

Spiritcivismomania e mai veche. Eram în țară când un tip tânăr, îmbrăcat casual, dar care arăta foarte obosit, a venit să-mi facă observație că am parcat strâmb maşina. E drept, sunt un şofer foarte prost.

Acum spiritcivismomania e la tot pasul. Treci la doi metri pe lângă trecerea de pietoni, auzi voci de la volan, calci spațiul verde, e nasol, pui produsele înapoi pe raft în magazin, dar nu exact cum erau înainte, e subiect de țipete (fiică-mea a pățit-o), te aşezi pe canapelele dintr-un mall aşezate în fața unui magazin de mobilă, vine badigardul să-ți spună că l-a trimis tocmai şeful să te atenționeze că nu ai voie să stai pe ele. Şi aşa se stresează românii unii pe alții, în căutarea mult doritei civilizații.

În schimb, când merg în occident civilizanții se simt foarte bine, se simt foarte relaxați. Pentru că nimeni nu le face observație că au parcat strâmb maşina, pentru că nici un şofer nu se supără dacă trec la doi metri pe lângă trecerea de pietoni, că merg nestingheriți pe spațiul verde, pentru că nu pun produsele înapoi pe raft întocmai cum au fost, pentru că nici un şef nu trimite badigardul să le spună că nu au voie să şadă pe canapelele din mall.

Trece şi nebunia asta, cum a trecut şi întrecerea socialistă…

                                                                                    Gabriel BINTIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.