Coruptie

Solfegii pe bani grei la FilarmonicA

DOar nepotisme Directorul general al Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin a fost premiat pentru excelenţă în management anul trecut, […]

DOar nepotisme

Directorul general al Filarmonicii de Stat Sibiu, Ioan Bojin a fost premiat pentru excelenţă în management anul trecut, ca urmare a reuşitei de a-şi angaja aproape toate rudele în doar câţiva ani.

Rude care în ultimul timp  se pare că au avut contribuţii majore, acestea  aducând instituţia într-o situaţie deosebită. Soţia şi fata acestuia sunt flautistele Filarmonicii, ce să mai…

Fata domnului director se pare că în calitatea sa de succesoare a  şefului  achiziţionează atât instrumente, cât şi accesorii prin firma pe care o deţine împreună cu soţul ei. Acestea ajung în ofertele înaintate Filarmonicii şi bineînţeles că sunt aprobate. Ce nu aţi înţeles? Mai mult de atât, se pare că în ultima vreme a intrat în atribuţiile sale şi convocarea şedinţelor, luarea deciziilor şi chiar reducerea salariilor. Domnul Bojin ca un bun manager, se pare că doreşte să îi acorde  şi fiicei sale ocazia de a se iniţia în arta conducerii. Probabil că Bojin are impresia că managementul unei instituţii publice se moşteneşte ca tronul în familiile regale. Ce mi-e sceptrul regal, ce mi-e bagheta de dirijor…

 

REîmpărţirea salariilor

 

Un alt start dat de Ioan Bojin a fost cel al salariilor, familia acestuia încasând o sumă frumuşică în urma activităţilor pe care le desfăşoară la Filarmonica de Stat Sibiu. Mai ales că fata acestuia a fost de curând promovată ca şef partidă la flaut, iar ginerele se pare că are şi el un contract de colaborator destul de gras.

Consiliul Judeţean pare totuşi încântat de activitatea domnului Bojin, mai ales că acesta la fiecare petrecere dată de aceştia vine cu orchestra pentru desfătarea lor. Şi dacă el e domn… noi cum să fim? Orbi! Că altfel nu am putea spune, mai ales când toată lumea vuieşte în Filarmonică despre  dezmăţul total ce pare să fie tot mai evident datorită achiziţiilor din ultima vreme. Şi dacă salariile nu sunt atât de răsunătoare, sumele ce se încasează cotit, sub diverse pretexte, pare să îi nemulţumească şi mai mult pe angajaţi.

 

MItă şi FAvoritisme

 

Marele conducător de Filarmonică, adică Bojin, a instaurat o noua politică managerială: şpaga. Aţi spune că este imposibil să dai şpagă la Filarmonică!? Dar Bojin a gândit un sistem abil, ce face din Caritas o banalitate. Astfel marele director contractează concerte prin străinătate la tariful de 10.000 de euro. Onorabil că doar o Filarmonică avem. Dar cum sunt selectaţi instrumentiştii pentru deplasare? Nu cei mai buni cum aţi crede, ci doar aceia care ,,contribuie” la marele conducător. După ce le ia taxa, le mai pretinde şi bani de transport, deşi acesta este adesea asigurat gratuit de firmele de specialitate. Dar credeţi că împarte onorariul de 10.000 de euro cu instrumentiştii? Da…  DAR în loc de 250 de euro de persoană, când deplasează 40 de persoane, el le oferă 120 de euro maxim, pe principiul ,,şeful ia jumătate din bani şi poporul împarte cealaltă jumătate”.

Se pare că mulţi din cei promovaţi în orchestră nu au studii de specialitate, dar dacă tot s-a dat startul la favoritisme, aceştia nu l-au ratat.

 

SOLişti şi LA
mulţi bani

 

Nemulţumirile angajaţilor din Filarmonică se pare că vin şi datorită faptului că celebrul solist concertist Cristian Florea a încasa, în urmă cu câţiva ani, o sumă apropiată cu cea a directorului general, deşi susţinea doar 2 concerte pe an, iar acesta îşi primea salariul lunar. Anul acesta,  în urma unor discuţii mai aprinse între cei din conducerea filarmonicii se pare că salariul concertistului i-a fost înjumătăţit. Reacţia acestuia a fost, cum era de aşteptat, destul de virulentă. Totuşi conducerea a decis să mărească puţin cheltuielile adiacente cum ar fi întreţinerea fracului, coarde rezervă, etc., aceşti bani urmând să intre practic tot în buzunarul solistului.

 

SIbienii vor curăţirea filarmonicii

 

Maiestuoasa Sală Thalia are şi o legendă… aceea a blestemelor. Cel mai vechi teatru din ţară, găzduit aici. a luat foc. În decursul anilor clădirea a suferit multe distrugeri. După 20 de ani de investiţii, sala a devenit Filarmonica oraşului, dar se pare mai suferă de blestemul multisecular. Directorul Bojin a transformat instituţia într-un taraf ce se vrea cu pretenţii şi fineţuri. Să sperăm că blestemul clădirii şi al  multor angajaţi, neprinşi în filiera P.C.R. (Pile, Cunoştinţe, Relaţii), nu îl vor ajunge pe directorul Bojin şi nici pe cei pe care acesta îi tratează ca pe nişte lăutari. Nu de alta, dar ar fi păcat să nu aibă obiectul muncii cei de pe la Fisc. Credem că Sibiul merită o Filarmonică fără pată, cum stă bine unei foste Capitale Culturale Europene. O curăţenie generală, de sus în jos, că „peştele de la cap se strică”, s-ar impune rapid în această instituţie, altfel muzicienii vor interpreta la permanenţă „Corul sclavilor”.

 

Bărbierul din Sevilla
(„Aria calomniei”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.