International

Sindromul Syriza a cuprins Spania, Madridul în stradă!

  Zeci de mii de spanioli s-au adunat sâmbătă, 31 ianuarie 2014, în central Madridului, la chemarea formaţiunii de stânga […]

 

Podemos-Madrid-AP_CLAIMA20150131_0135_27

Zeci de mii de spanioli s-au adunat sâmbătă, 31 ianuarie 2014, în central Madridului, la chemarea formaţiunii de stânga Podemos. Numită „Marşul schimbării”, acţiunea este inspirată de recenta victorie a Syriza în alegerile din Grecia. Partidul populist al lui Alexis Tsipras a format deja noul guvern de la Atena şi a denunţat acordul cu troica FMI-UE-BCE.

 podemos 2

Podemos are un discurs asemănător cu cel al formaţiunii lui Tsipras: partidul, care a crescut în preferinţele electorale, promite să şteargă o parte din datoria externă a Spaniei dacă va câştiga alegerile din acest an.

Corespondentul BBC relatează că participarea la apelul Podemos a fost „impresionantă” iar atmosfera, una de sărbătoare.

Potrivit analiştilor, Podemos (în traducere „Noi putem”) şi-a arătat potenţialul la alegerile europarlamentare de anul trecut şi, de atunci, şi-a crescut şi consolidat baza de adepţi prin mesajul anti-corupţie şi anti-austeritate.

Formaţiunea a fost fondată de Pablo Iglesias, un profesor de ştiinţe politice la Unveristatea din Madrid, şi a reuşit să câştige 8% la europarlamentare deşi avea doar patru luni de existenţă. Iglesias a ajuns, cu această ocazie, deputat în Parlamentul European.

podemos 3

Podemos este taxat drept „populist” de socialişti şi de popularii aflaţi la putere iar premierul Mariano Rajoy a cerut populaţiei să nu „joace ruleta rusească” acordând susţinere noului star al politicii spaniole. Rajoy a declarat că „Podemos promite Soarele şi Luna dar nu se va putea ţine de cuvânt”.

Presa afiliată politic din Spania a acuzat Podemos de legături cu lideri de stânga din Venezuela şi a scris că unii reprezentanţi ai partidului au primit finanţări ilegale, acuzaţii respinse de cei vizaţi, care au promis să îşi publice situaţia fiscală.

„În faţa urii lor, noi zâmbim” este una dintre lozincile favorite ale liderului Pablo Iglesias. Acesta a salutat victoria Syriza afirmând, după scrutinul de duminica trecută, că „s-a născut speranţa”.

Spania a ieşit oficial din recesiune dar şomajul rămâne o problemă, aproape unul din patru muncitori fiind fără loc de muncă.

Anul trecut a fost primul din 2008 cu creştere economică pe toată perioada celor patru trimestre.

Sursa: http://www.paginadepolitica.ro/sindromul-syriza-cuprinde-spania-zeci-de-mii-in-strada-la-madridfoto/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.