Observator

Sibiul, un oraş poliţienesc!

  La Sibiu, pionierat în supravegherea cetățenilor. Orașul lui Klaus Iohannis a instituit deja propria lege BIG BROTHER! În Sibiu […]

 

La Sibiu, pionierat în supravegherea cetățenilor. Orașul lui Klaus Iohannis a instituit deja propria lege BIG BROTHER!

În Sibiu nimeni nu are voie să fie critic la adresa conducerii sau a baronilor locali, așa că s-a găsit o metodă pentru descurajarea cârtitorilor care comenteză negativ pe marginea articolelor de slavă ce apar în presa sibienă: publicarea IP-urilor! Concret, acestea sunt publicaţiile pe ale căror site-uri se publică I.P.-urile comentatorilor: „Tribuna”, „Turnul sfatului” şi „Sibiu 100%”. Această măsură, de publicare a datelor personale fără acordul consumatorului, este una po­liţienească şi abuzivă, care se desfăşoară doar la nivelul municipiului Sibiu. Nicăieri în ţară nu o să mai întâlniţi cazuri similare, aşa că putem afirma că sibienii au ajuns să fie urmăriţi mai dihai decât o făcea Securitatea sau Gestapo-ul!

Dacă cineva îl critică pe Iohannis sau înjură FDGR-ul, musai trebuie ca inchiziţia locală să afle cine a îndrăznit să tulbure dictatura. Datele respective, care oricum se înre­gistrează în momentul accesării oricărui site, pot fi furnizate doar organelor abilitate (poliţie, parchet, servicii secrete), doar dacă informaţiile transmise au caracter infracţional sau periclitează siguranţa naţională sau internaţională (posibile acte de terorism). În acest sens, în revista noastră a apărut  articolul intitulat „Cu ce se ocupă S.R.I: Sibiu?”, în care ne arătam indignarea faţă de mesajele privind dezmembrarea României sau conţi­nând jigniri şovine adresate româ­nilor în funcţie de „clasificări” geo­grafice. Ni se pare normal ca cei din serviciile secrete să-şi procure de la administratorii site-urilor adresele de I.P., ca să ajungă la autorii mesajelor cu caracter revizionist sau fascist , dar asta nu înseamnă ca toate I.P.-urile să fie făcute publice!

Fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia României, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal. I.P.-ul  utilizatorului de internet este un element de identificare (ca şi codul numeric personal) şi orice persoană are dreptul  la protecţia acestui element, conform prevederile legale privind protecția datelor. Există o serie de directive şi legi privind protecţia datelor personale pe internet la nivelul României şi în legislaţia Uniunii Europene. Astfel în Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protecţia vieţii private in sectorul comunicaţiilor electronice Numărul 506/2004 Publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1101 din 25/11/2004 , la Articolul 4 – Confidenţialitatea comunicărilor, este prevăzut la aliniatul (1) „Confidenţialitatea comunicărilor transmise prin intermediul reţelelor publice de comu­ni­caţii electronice si a serviciilor de comunicaţii electronice destinate publicului, precum si confidenţialitatea datelor de trafic aferente sunt garantate.”

Confidenţialitatea comunicaţiilor este un drept fundamental, garantat prin articolul 8 din Con­ven­ția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO) și prin articolele 7 și 8 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Confidențialitatea este protejată, de asemenea, în legislația secundară a UE, respectiv articolul 5 din Directiva privind confidențialitatea în mediul electronic.

Aşteptăm ca organele competente, în speţă Parchetul, să se autosesizeze asupra acestor abuzuri incalificabile ale presei sibiene.

Doina DAMIAN

1 Comment

  1. floarea-soarelui

    Daca lui Ciolannis nu-i place sa fie criticat,nu trebuia sa se faca persoana publica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.