Abuzuri

Sibiul s-a umplut de constructiile ilegale ale smecherilor

Sunt nenumărate cazurile de constuc­ţii ilegale avizate ca legale de Pri­măria Sibiu. Şi mai multe sunt ca­zurile de autorizaţii date […]
Sunt nenumărate cazurile de constuc­ţii ilegale avizate ca legale de Pri­măria Sibiu. Şi mai multe sunt ca­zurile de autorizaţii date pentru 1-2 etaje, iar construcţiile, în fapt, au 3-4 etaje. Cetăţenii ce locuiesc în jurul acestor construcţii sunt disperaţi. Noile blocuri au apărut între case mici sau pe domeniul public, acordat cu dărnicie de Primăria Sibiu, în locul parcurilor, locurilor de joacă şi parcărilor.
Vă prezentăm mai jos doar câ­teva din zecile de cazuri în care cetăţenii s-au adresat Primăriei şi Consiliului Local reclamând aceste ilegalităţi şi nu li s-a făcut dreptate.

Răscoala de pe 1907

Pe strada Anul 1907, din car­tierul Lazaret, o familie de aface­rişti, Cornel şi Nicoleta Presecan, şi-au construit un bloc cu 3 etaje şi mansardă. Zona este una de case cu parter şi etaj. Locuitorii nemulţumiţi ai zonei s-au dus în şedinţă de Consiliu Local, după ce au reclamat şi la Primărie. De tea­ma apropierii alegerilor, primarul Iohannis a retras de pe ordinea de zi, în aprilie 2008, un proiect de hotărâre prin care acorda familiei Presecan autorizaţie să mai facă două blocuri pe strada 1907!
Unul din acei cetăţeni din zonă, prezent la şedinţa de Consiliu, a adus documente care atestă co­rupţia unor funcţionari din Primă­rie. De asemenea el a declarat că „Se vede clar că sunt trei etaje şi mansardă, nu două, cum spun ei. Totul este ilegal şi voi demonstra asta, cu acte cu tot. În PUZ scrie că fiecare bloc va avea doar opt apartamente, dar sunt 12, aşa cum au spus şi cei de la firma care l-au construit.”
Locuitorii din zonă au depus nenumărate petiţii la Primărie, toate nesoluţionate. Ei se opun şi construcţiei celorlalte două blocuri pe strada Anul 1907. Po­trivit raportului care a primit avi­zul favorabil al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Ur­banism, toate cele trei blocuri ar avea câte opt apartamente, deşi prima construcţie are 12 aparta­mente, potrivit reprezentanţilor firmei constructoare.

Carabulea mai presus de lege

Sibienii care locuiesc în apro­pierea şantierului firmei Atlantic Travels, controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea, au ajuns în pragul disperării. Se plâng că nu au fost consultaţi în privinţa do­cumentaţiei de urbanism, care prevede construcţia unui bloc de zece etaje în zonă.
Inspectorii Primăriei au oprit oficial lucrările la blocul de pe Aleea Turnu Roşu din noiembrie 2007, în urma sesizărilor vecinilor. Atunci s-a descoperit că această construcţie nu are autorizaţie. La vremea aceea firma beneficiară a lucrării, SC Atlantic Travels SRL, a fost amendată cu 5.000 de lei.
Întreaga zonă este formată din blocuri de 4 etaje, însa Carabulea doreşte să ridice un bloc de 10 etaje plus mansardă şi subsol în­alt. În final blocul va fi pe 12 nive­luri conform documentaţiei PUZ.
Locatarii din zonă ştiu că Pri­măria i-a vândut o fostă centrală termică lui Carabulea, aşa cum a făcut-o şi cu restul de centrale dezafectate. Pe acest teren omul de afaceri vrea să facă blocul de 10 etaje. Toate protestele oame­nilor au găsit însă până acum uşi­le închise la Primărie şi Consiliul Local Sibiu. Presa sibiană a abor­dat „timid” acest subiect, aşa cum face la fiecare dintre matrapazlâ­curile magantului Ilie Carabulea. Pe acesta de nu-l întreabă nimeni de relaţia F.N.I. – Banca Carpatica?
Şi în acest caz, ca şi în toate celelalte, se pune întrebarea fi­rească: de ce Primăria nu a trans­format fostele centrale termice în centre de cartier, unde tinerii şi bătrânii să poată desfăşura acti­vităţi? Sau să le fi transformat în zone de joacă pentru copii. Şi aşa blocurile construite la Sibiu în co­munism sunt foarte aglomerate şi orice fărâmă de spaţiu dintre ele este utilizată la maximum. Încă un bloc, între blocuri, nu aduce decât şi mai multă aglomeraţie!

Hotel Roberts construit abuziv

În numerele anterioare ale Jus­tiţiarului am prezentat pe larg cazul unei alte construcţii ilegale pe domeniul public. Fiica dom­nului Emil Citrea, directorul Curţii de Conturi Sibiu, pe nume Ianina Mihaela Roberts, măritată cu un cetăţean american, a obţinut prin intermediul tatălui un parc de pe domeniul public, pe care l-a dis­trus, construind pe locul respec­tiv un hotel, botezat bineînţeles „Roberts”.
Parcul de pe strada C. Darwin a fost atracţia mai multor genera­ţii de copii, care au locuit în zona mărginită de şoseaua Alba Iulia şi râul Cibin. Unii dintre aceşti copii au devenit oameni în toată firea, care, locuind în continuare în vecinătatea acestui parc, s-au opus din răsputeri sacrificării spaţiului verde. Vânătoarea pen­tru însuşirea domeniului public a fost declanşată de Emil Citrea din anul 2004, având concursul proaspătului primar, la vremea aceea, Klaus Iohannis. Acesta din urmă a pregătit terenul pentru ,,mânăria imobiliară” ce urma să vină prin emiterea Hotărârii Con­siliului Local nr. 103/ 25.03.2004, iniţiată chiar de el, al cărei articol unic prevede: „Se aprobă scoate­rea din inventarul public al muni­cipiului Sibiu şi trecerea în dome­niul privat al municipiului Sibiu a unui imobil-teren cu destinaţia zonă verde, în suparafaţă de 1133 m.p., situat în Sibiu, la intersecţia străzilor Onisifor Ghibu şi C. Dar­win”. De remarcat că, premeditat, nu s-a făcut o identificare precisă a terenului, s-a eludat faptul că terenul are destinaţia parc (aşa cum apare în Monitorul Oficial nr. 689 bis/19.09.2002 la Anexa nr. 2 – „Inventarul bunurilor care apar­ţin domeniului public al munici­piului Sibiu”, poziţia 161 : „parc C. Darwin”) şi fără să existe o justifi­care reală a acestei măsuri. Rolul acestei „hotărâri” era crearea con­diţiilor pentru ocolirea legii!
Hotelul Roberts a fost inaugu­rat, bineînţeles că în prezenţa lui Iohannis, în martie 2008.

Tudor BLAGA
 
“Imobilele construite ilegal sau cu încălcarea pa­rametrilor stabiliţi în au­torizaţia de construire vor fi demolate pe cheltuiala beneficiarilor. În locul lor, dacă terenul a fost sustras din domeniul public sau privat al Primăriei, se vor amenaja spa­ţii verzi, parcări sau locuri de joacă pentru copii, în funcţie de amplasament şi suprafa­ţă.”

(Extras din Programul elec­toral al candidatului PNŢCD, Marius Albin Marinescu la Pri­măria şi Consiliul Local Sibiu.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.