Colimator

Sibiul din spatele cortinei şi al fardului

Sibiul a încetat de mult a fi un oraş sau judeţ liniştit, unde armonia comunităţii se împleteşte cu legalitatea. Sibienii […]

Sibiul a încetat de mult a fi un oraş sau judeţ liniştit, unde armonia comunităţii se împleteşte cu legalitatea.

Sibienii agresaţi

În ultimii ani Sibiului părea să se dezvolte economic tot mai mult. Numărul turiştilor creştea semnificativ, oamenii se bucurau de rezultatele ce veneau în urma acţiunilor demarate de autorităţi şi totul părea să meargă pe făgaşul normal. Însă, după un timp ne-am dat cu toţii seama că de fapt tot ce se vedea era numai de faţada şi a început să iasă gunoiul ascuns sub preş! Lucrările pentru îmbunătăţirea aspectului arhitectonic al oraşului erau făcute doar pentru lauri, pentru imaginea „slăvitului conducător”! Nu pentru durabilitate! Sumele mari de bani investite în drumuri, reabilitări termice, modernizări de gară sau aeroport, centură, etc., nu au adus după ele rezultatele scontate. Criza a dus la şomaj, iar acesta a determinat creşterea numărului de violenţe. Cetăţenii buni şi docili, pe care îi întâlneam la tot pasul, s-au transformat în oameni răzbunători, agresivi, care sunt în permanenţă stare de război cu ceva sau cineva. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu, Raluca Puşcă,  ne-a prezentat o situaţie despre numărul de agresiuni întâlnite pe raza judeţului nostru, în acest an. „Numărul agresiunilor au fost, în intervalul ianuarie – octombrie 2008, 1265, comparativ cu anul acesta, când s-au înregistrat un număr de 1081, până în luna octombrie”, a declarat Raluca Puşcă, Purtător de Cuvânt al Spitalului Judeţean Sibiu. Am să prezint mai jos, detalit, situaţia de la începutul anului până în octombrie, prin câteva exemple de agresiuni, întâlnite pe raza judeţului nostru.
În data de 8.11.2009, la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU), a fost adus un pacient, în vârstă de 32 de ani, din localitatea Cristian, care prezenta leziuni post agresiune. În urma investigaţiilor medicale s-a constatat că pacientul a suferit o contuzie facială cu escoriaţii şi o fractură de piramidă nazală. În prezent starea pacientului este bună. Acesta a fost  internat în cadrul Secţiei Clinice ORL  a spitalului. Bărbatul a povestit că a fost atatcat de un individ când a ieşit din barul din localitate. Pacientul susţine că nu l-a recunoscut pe agresor şi că acesta l-a lăsat fără telefonul mobil şi banii pe care îi avea în buzunar.
În data de 24.10.2009, la Unitatea Primiri Urgenţe a ajuns un pacient în vârstă de 53 de ani, din localitatea Presaca, ce prezenta un traumatism cranio – facial prin agresiune. În urma investigaţiilor medicale s-a constatat că pacientul a suferit o fractură cominutivă de oase proprii nazale, pentru care a necesitat intervenţie chirurgicală. Bărbatul a povestit că a fost lovit de un vecin care a intrat peste el în locuinţă.
În cursul nopţii dintre 6 spre 7 octombrie 2009, la Unitatea Urgenţe a ajuns un pacient de 51 de ani, din localitatea Ludoş, victima unei agresiuni. Pacientul prezenta o plagă tăiată la nivelul sclapului şi o plagă tăiată la nivelul piramidei nazale, plăgi înţepate la nivelul antebraţului şi multiple contuzii la nivelul hemitoracelui stâng. Pacientul a primit îngrijiri medicale şi a rămas sub observaţie medicală pe parcursul nopţii respective. Bărbatul este cioban la o stână din zona localităţii Ludoş şi ne-a povestit că a fost atacat de alţi doi ciobani din comun. Aceştia l-au lovit cu furca şi bâta. Victima susţine că îi cunoaşte bine pe cei doi agresori şi că aceştia au mai fost implicaţi în astfel de situaţii.
În data de 29.09.2009, la Unitatea Urgenţe a ajuns un pacient de 23 de ani, din Răşinari, care prezenta un politraumatism prin agresiune. Pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut cu plăgi ale scalpului, un traumatism toracic cu fractură de arc costal, o fractură de cubitus stâng, precum şi plăgi escoriate la nivelul hemitoracelui stâng. Tânărul a primit îngrijiri medicale şi a fost internat în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II. În prezent starea de sănătatea este bună. Tânărul este cioban la o stână din zona localităţii Alţâna şi ne-a povestit că a mers să îşi încarce telefonul la un amic din sat, iar când a vrut să plece a fost lovit de rudele amicului cu o bâtă. Pacientului susţine că nu ştie de ce a fost lovit, mai ales că nu a avut nici un conflict cu aceştia.
În data de 14.09.2009, la Unitatea Primiri Urgenţe a fost adus de la Mediaş un pacient de 64 de ani, victima unei agresiuni. Bărbatul prezenta un traumatism cranio-facial cu fractură de sinus maxilar şi o tasare de corp vertebral L2. Pacientul a primit îngrijiri medicale şi a rămas internat pe perioada respectivă, în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie. Bărbatul povesteşte că a fost lovit de un vecin cu care avea un conflict mai vechi.
În data de 20.08.2009, la UPU s-a prezentat un bărbat de 40 de ani, din Alba, victima unei agresiuni. Pacientul prezenta un traumatism cranio-facial cu multiple plăgi escoriate, traumatism toraco-abdominal, precum şi hematoame şi plăgi contuze la nivelul membrelor. Pacientul a primit îngrijiri medicale şi a fost internat în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II. Pacientul povesteşte că a fost bătut la o stână din Miercurea Sibiului de cei pentru care lucra. În prezent starea de sănătate a pacientului este bună.
În data de 17.08.2009, la UPU a ajuns un tânăr de 20 de ani, din Sibiu, victima unei agresiuni. Pacientul prezenta un traumatism cranio-facial, a primit îngrijiri medicale şi a fost  internat în cadrul Secţiei Clinice BMF  (Buco-Maxilo-Facial). Tânărul povesteşte că a fost atacat cu o bâtă de trei tineri în timp ce se afla la grătar împreună cu prietenii.
În data de 7.08.2009, la Unitatea Primiri Urgenţe a ajuns un tânăr de 39 de ani, transfert de la Spitalul Mediaş, victima unei agresiuni. Acesta prezenta o plagă înjunghiată abdominală, pentru care medicii au fost nevoiţi să intervină chirurgical (pacientul prezenta perforaţie gastrică şi hemoperitoneu). Pacientul a fost internat pe ATI, iar în data de 8 august a fost transferat la salon în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I. Pacientul povesteşte că a fost înjunghiat de soacră. Tot în data de 9 august un alt bărbat în vârstă de 33 de ani, din Sibiu, a ajuns la UPU cu o fractură de piramidă nazală post agresiunie. Pacientul a primit îngrijiri medicale şi s-a află sub supraveghere medicală în Secţia Clinică ORL. În aceeaşi dată, un alt bărbat în vârstă de 25 de ani, din localitatea Mârşa, a ajuns la UPU, după ce a fost victima unei agresiuni şi a suferit un traumatism cranio-cerebral deschis cu fractură occipitală dreaptă şi edem cerebral difuz. Pacientul a fost  internat în Secţia Clinică Neurochirurgie.
În data de 24.07.2008, la UPU a ajuns un pacient în vârstă de 19 ani, victima unei agresiuni. Acesta prezenta un traumatism cranio-facial cu fractură de piramidă nazală cu înfundare pentru care s-a intervenit chirurgical. Starea pacientului este bună, acesta a fost internat în cadrul Secţiei Clinice ORL. Tânărul susţine că a fost agresat în staţia de autobuz de 3 bărbaţi care consumau băuturi alcoolice la chioşcul de peste drum.
În data de 19.06.2009 la UPU a ajuns o pacientă de 26 de ani, victima unei agresiuni. Femeia prezenta o plagă înjunghiată glob ocular stâng cu hemoragie retiniană pentru care se va interveni chirurgical şi multiple plăgi la nivelul membrelor superioare. Starea pacientei este stabilă, aceasta a fost internată în Secţia Clinică Oftalmologie. Pacienta a fost înjunghiată însă a refuzat să dea declaraţii.
În data de 16.06.2009, la UPU a fost adus de către un echipaj SMURD, un pacient care prezenta o plagă împuşcată toracică stângă, transfixiantă cu hemotorax (acumulare de sânge în cavitatea pleurală) pentru care s-a practicat o pleurotomoe (deschiderea cavităţii pleurale şi drenaj). În prezent, starea pacientului în vârstă de 42 de ani este stabilă, acesta s-a aflat sub observaţie şi tratament de specialitate în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I – ATI. Bărbatul a refuzat să facă declaraţii.
În data de 09.06.2009, la UPU a ajuns un bărbat de 59 de ani din localitatea Boian (transferat de la Spitalul Mediaş), victima unei agresiuni. În urma investigaţiilor medicale s-a constatat că pacientul prezenta multiple fracturi faciale, un hematom subdural parechimatos şi edem cerebral. Bărbatul a primit îngrijiri medicale şi a fost internat în Secţia Clinică Neurochirurgie. Pacientul era afazic, nu se putea vorbi cu el, însă soţia sa susţine că un bărbat a intrat peste ei în casă şi l-a lovit cu o rangă.
În cursul nopţii de 7-8 iunie la UPU a ajuns un pacient în vârstă de 50 de ani, victima unei agresiuni. Acesta prezenta plăgi înjunghiate la nivelul toracelui şi abdomenului, iar medicii au fost nevoiţi să intervină chirurgical pentru perforaţie de colon. În prezent, starea pacientului este stabilă, însă acesta a fost internat în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I-ATI pentru continuarea tratamentului de specialitate. Pacientul nu a vrut să povestească nimic despre ce s-a întâmplat. În cursul serii de 8 iunie, la UPU a ajuns o pacientă de 31 de ani din Sibiu, victima unei agresiuni. Pacienta a suferit o contuzie labirintică şi escoraţii la nivelul conductului auditiv extern. Femeia a primit îngrijiri medicale, iar în cursului următoarei zile aceasta a fost externată. Femeia a povestit că a fost lovită de un bărbat care a încercat să-i agreseze fiica.
În data de 01.06.2009, la Unitatea Primiri Urgenţe a ajuns o pacientă în vârstă de 41 de ani, victima unei agresiuni, acesta prezenta o contuzie oculară cu eroziune corneană. În prezent, starea pacientei este bună, însă a fost câteva zile sub supraveghere medicală în Secţia Clinică Oftalmologie.
În data de 29.05.2009, la UPU a ajuns un sibian în vârstă de 23 de ani, victima unei agresiuni. Tânărul prezenta o plagă înjunghiată la nivelul coapsei stângi. Pacientul a primit îngrijiri medicale, iar în prezent starea acestuia este bună.
În cursul nopţii dintre 19 spre 20 mai 2009 la UPU a fost adus un pacient de 55 de ani, din Avrig, victima unei agresiuni. Acesta a suferit un Traumatism Cranio-Facial cu hematom palpebral stâng, fractură perete orbital şi hemosinus maxilar. Pacientul a primit îngrijiri medical şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale. În prezent, starea pacientului este bună.
În cursul nopţii dintre 4 spre 5 mai 2009, la UPU a ajuns un pacient în vârstă de 43 de ani, din Cristian, policontuzionat prin agresiune. Pacientul a primit îngrijiri medicale, în prezent, starea bărbatului este bună. Pacientul nu a dorit să facă declaraţii.
În cursul zilei de 23.04.2009, la Unitatea Primiri Urgenţe a ajuns o pacientă în vârstă de 88 de ani, din Sibiu, victima unei agresiuni. Femeia prezenta un traumatism cranio-maxilo-facial, iar investigaţiile medicale au arătat că acesta a suferit leziuni oasoase la nivelul capului şi feţei.
În cursul nopţii dintre 13 spre 13 aprilie 2009, la UPU a ajuns un pacient în vârstă de 21 de ani, din Roşia, victima unei agresiuni (lovită de topor). În urma investigaţiilor medicale, s-a constatat că pacientul a suferit o fractură multieschiloasă temporo-parietală stângă. Acesta a fost transferat din Compartimentul Anestezie – Terapie Intensivă în cadrul Secţiei Clinice Neurochirurgie. În prezent, starea pacientului este stabilă. Tot în cursul zilei de 12 aprilie, la ora 18:00, la UPU au ajuns trei persoane agresate din aceeaşi altercaţie, cu vârstele cuprinse între 19 – 28 de ani, din Agnita, Sibiu şi Turda. Pacienţii au suferit traumatisme craniene cu plăgi la nivelul scalpului şi fracturi craniene, iar doi dintre pacienţi prezintă şi hematoame extradurale. Starea acestora în prezent este bună.
Cazurile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple din miile de cazuri de agresiuni ce au loc pe parcursul unui an pe raza acestui judeţ. Oamenii au uitat ce înseamnă iertarea şi au ajuns să recurgă la acte de violenţă pentru că dreptatea  nu mai poate fi făcută cu ajutorul autorităţilor. Aroganţa celor care cred că Sibiul le aparţine domneşte asupra noastră, a „muritorilor de rând”. Crime, tentative de omor, violuri, tâlhării, hoţii, sunt acţiuni ale unor semeni de-ai noştri, consemnate sec în statistici, care nu ne fac cinste.

Tudor BLAGA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.