Semnal

Sibiu, experiment continuu pe banii şi nervii noştri!

Şi aşa, în fiecare sătptămână suntem anunţaţi că se fac lucrări peste lucrări pe diferite străzi şi că circulaţia este […]

Şi aşa, în fiecare sătptămână suntem anunţaţi că se fac lucrări peste lucrări pe diferite străzi şi că circulaţia este deviată şi pentru câteva luni, în unele cazuri sau că se opreşte gazul ori curentul pentru câteva ore. Să nu mai amintitm de centură, că doar cunoaştem cu toţii acest subiect. Purtătorul de „cânt” sau vorbe al Primăriei Municipiului Sibiu, Mirela Gligore, ne anunţă periodic de „ultima” schimbare a traficului „temporar deviat sau închis pe o serie de străzi”. Comisia de Circulaţie a avizat pentru următoarea perioadă închideri şi devieri temporare ale traficului pe străzile Aleea Streiu, Odesa, Calea Guşteriţei şi Centumvirilor. Strada Aleea Streiu va fi închisă complet traficului în perioada 23 noiembrie – 30 decembrie 2009 pentru a permite astfel executarea unor lucrări la reţeaua de canalizare menajeră. Lucrărilor vor fi executate de Sistem Yapi, în baza contractului încheiat cu SC Apă Canal SA. Aceeaşi firmă, a executat pe strada Odesa, lucrări la reţeaua de canalizare, aceasta fiind închisă complet traficului în perioada 23 noiembrie – 7 decembrie 2009. Firma Max Boegel, a executat în perioada 23 noiembrie-14 decembrie 2009, o serie de lucrări pe strada Calea Guşteriţei, pe porţiunea dintre strada Vulcan şi podul de peste Cibin. Pentru executarea acestei lucrări traficul a fost temporar deviat pe străzile adiacente. Traficul a fost deviat de asemenea şi pe strada Centumvirilor pe străzile adiacente în perioada 23 – 28 noiembrie pentru executarea unor lucrări de reparaţie la carosabil ce vor fi executate de SC DPC SA. La fel s-a întâmplat şi cu strada Tilişca, de pe Calea Poplăcii. Proprietarul unui bloc ce s-a construit aici i-a contactat pe cei de la Apă Canal. Aceştia au venit şi au făcut racordările, însă, deşi strada fusese asfaltată doar cu o zi înainte, aceasta a fost spartă de această firmă şi nici la momentul actual nu a fost refăcută. Să nu mai vrbim despre faptul că toţi vecinii au suportat tot praful şi mizeria strânsă pe perioada construirii acestui imobil.

Municipalitatea roagă participanţii la trafic să aleagă rute ocolitoare pentru a se evita eventualele neplăceri în trafic. Şi asta nu este prima dată când suntem sfătuiţi să facem iar compromisuri, pentru ca ei să aibă de câştigat de pe urma sacrificiilor noastre. Străzile din Sibiu în utlimul an, sunt permanent în reparaţie. Multe astfel de instituţii angajate sau în parteneriat cu primăria nu au făcut decât să îngreuneze situaţia sibienilor. E.On Gaz este un alt exemplu care repară conductele şi branşamentele vechi din Sibiu, dar nu repară întotdeauna la timp şi carosabilul unde s-au făcut astfel de investiţii. Sibienii se întreabă de competenţa cui este să rezolve această problemă?! Iarna a sosit, iar unii dintre sibieni rămân cu gropi în strada din faţa casei. Lucrările de refacere a carosabilului a început din iarna lui 2008. Imediat se împlineşte un an, iar proiectul nu a fost dus la final. Astfel de intervenţii au fost făcute de-a lungul acestui an pe un număr mare de străzi şi puncte din Sibiu, cum ar fi: Onceşti, Mirăslău, Bungardului, Dorului, Călţun, Păcii, Hipodromului, Moldoveanu, C. Noica, I. Creangă, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Iorga, Dragalina, etc.

Marius Raul Puşca, unul din sibieni, ne-a povestit cum au venit cei de la E.ON Gaz intr-o după-amiază şi au inceput să sape în faţa casei sale, pe motiv că s-a spart o conductă şi s-au format pături de gaz sub casa. Conducta a fost reparată, drumul mai puţin. Echipa de la E.ON Gaz a plecat în seara aceea promiţându-i că a doua zi va trimite o altă echipă să aducă strada şi trotuarul la nivelul la care au fost înainte de intervenţia aceasta. Au venit după câteva săptămâni de au aruncat un strat de ciment, însă strada n-a mai arătat ca înainte. Echipele specializate ale companiei E.ON Gaz au efectuat pe mai multe străzi din municipiului Sibiu astfel de lucrări la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Compania a solicitat firma SC DPC SA, societate specializată cu care are contract pentru refacerea carosabilului din municipiul Sibiu ca urmare a lucrărilor la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, să reabiliteze carosabilul pe străzile unde au fost făcute astfel de intervenţii. Cu alte cuvinte aruncau vina unii pe alţii, situaţia rămânând fără rezolvare. Şi locatarii bl. 36 de pe strada Mirăslău s-au plâns de astfel de intervenţii, dar mai ales de faptul că, la fel ca şi în celelalte cazuri, s-au făcut doar promisiuni – specialitatea casei! –  şi atât.

Primăria Municipiului Sibiu a anunţat campania privind repararea anumitor străzi din Sibiu, campanie ce încă se află în derulare,  patru firme demarând deja lucrări de acest gen, în paralel. Aceste firme sunt: SC DPC SA, Geiger, Comtram şi Drumuri Judeţene. Sau făcut plombări pe străzile Bâlea, Moldoveanu, Ştefan cel Mare, Bulevardul Victoriei, Berăriei, Reconstrucţiei şi în funcţie de bugetul alocat, lista a continuat. Astfel de lucrări sunt semnalizate după procedura obişnuită, cu panouri mobile. Acţiunea nu se află nici pe departe la final. Conculziile sunt simple: străzile sunt reparate şi de două, trei ori într-un an, deoarece nu sunt făcute bine de la bun început. Şi partea proastă este că ele sunt reparate, la permanenţă, din banii noştri! Ce să mai spunem de Piaţa Gării, a cărei „reabilitare” a ţinut fix doi ani, cât a fost acordată garanţia de către „serioasa firmă austriacă” Strabag!? Firmele ce se ocupă de lucrări la carosabil nu ştiu să-şi asume responsabilităţile, ascunzându-se după explicaţii care de mult nu ne mai mulţumesc. Nu cerem decât dreptate! Şi anul acesta, în prag de sărbători întâlnim aceeaşi problemă ca anul trecut. Sunt prea multe semne de întrebare şi răspunsuri nesatisfăcătoare.

Mai apar şi evenimente neprevăzute, care pun în lumină incompetenţa administraţiei locale sau a partenerilor acesteia. Cel mai recent astfel de eveniment este cel din 7 decembrie, de pe strada Nicolae Grigorescu, din cartierul Valea Aurie, în urma căruia mai mulţi angajaţi ai E-On Gaz au fost internaţi cu arsuri grave, iar Sibiul a rămas fără gaz timp de mai mult de 24 de ore. Lazăr Diana, ofiţer Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt Dumitru Croitoru”, al judeţului Sibiu, ne-a informat cu privire la acest caz, că explozia a avut loc la staţia zonală de reglare a presiunii gazului. O scânteie mecanică s-a produs în urma efectuării unor lucrări de modernizare a staţiei de reglare sector la înlăturarea unui obturator, ce a declanşat aprinderea instantanee a scurgerilor de gaze. Un număr de 5 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un autocamion de intervenţie, o motopompă remorcabilă şi o autoambulanţă S.M.U.R.D. din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sibiu s-au deplasat la locul accidentului. Ulterior au fost solicitate 3 ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Sibiu. Măsurile de întrerupere alimentare cu gaz au fost luate imediat în vederea opririi alimentării cu energie electrică şi pentru mărirea presiunii apei. Echipaje din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, de intervenţie de la E-On Gaz şi reprezentanţi aparţinând SC Electrica SA au fost solicitate de asemenea la locul producerii evenimentului. În urma exploziei au rezultat 7 victime, acestea fiind ulterior transportate la Unitatea Primiri Ugrenţe din Sibiu, suferind arsuri de gradul I, II şi III, pe faţă şi membre. Şase din pacienţi, bărbaţi cu vârste înre 27 şi 53 de ani, prezentau arsuri de gradele 2 şi 3 pe mâini, faţă şi la nivelul căilor respiratorii superioare. Aceştia au primit îngrijiri medicale, starea de sănătate fiind stabilă, ei rămânând sub supraveghere medicală în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie Plastică. O altă pacientă în vârstă de 48 de ani a ajuns de asemenea la UPU, în data de 7 decembrie, în stare de şoc, aceasta susţinând că s-a aflat în apropierea exploziei. Dr. Gabriel Budescu, managerul Spitalului Judeţean Sibiu ne-a informat că în urma avariei în reţeaua de alimentare cu gaze naturale a Municipiului Sibiu, avarie care a afectat şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă s-au luat măsuri cu privire la informarea tuturor secţiilor unde s-au dispus suplimentarea numărului de pături, precum şi asigurarea cu radiatoare electrice acolo unde este cazul şi în limita posibilităţilor. De asemenea s-a efectuat redistribuirea pacienţilor în rezerve în funcţie de capacitatea de cazare şi pentru a se evita evenimentele neplăcute, personalul de deservire a centralelor termice a fost instruit asupra repunerii în funcţiune a acestora în momentul rezolvării avariei. Reprezentanţii E-On Gaz Distribuţie SA a trimis presei şi publicului un comunicat prin care se prezenta cazul.

„Astazi, 07 decembrie a.c., în jurul orei 12.00, Dispeceratul E.ON Gaz Distributie S.A. a fost anuntat în legatura cu producerea unui incendiu la statia de reglare-masurare situata pe strada Nicolae Grigorescu, prin care se alimenteaza cu gaze naturale municipiul Sibiu. Incidentul s-a produs în timp ce o echipa a companiei noastre executa lucrari specifice la aceasta statie de reglare-masurare. Din nefericire, sase angajati ai companiei noastre au fost raniti în urma acestui incident, fiind  transportati la spital pentru evaluarea starii de sanatate si pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.Echipele de interventie ale E.ON Gaz Distributie si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat de urgenta la fata locului si au luat masurile specifice pentru astfel de situatii. În urma acestui incendiu a fost necesara întreruperea alimentarii cu gaze naturale pentru întreg municipiul Sibiu.E.ON Gaz Distributie a demarat cercetarile pentru a stabili cu exactitate cauzele care au generat acest incident.

Departament Relatii Publice si Comunicare

E.ON România”

 

Mai mult de 24 de ore sute de familii şi-au petrecut noaptea în frig din cauza incompetenţei unora. Să ne gândim doar la suferinţele tinerelor mame, ale căror bebeluşi au îngheţat din cauză că lucrurile în acest oraş sunt făcute de mântuială!

Elena PAVEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.