International

Serviciile secrete franceze… ca-n filmele cu proşti!

Pe la miezul nopţii, în regiunea Plevna din nordul Bulgariei, cele două grupuri de agenţi, echipaţi în costume de scafandru, […]

Pe la miezul nopţii, în regiunea Plevna din nordul Bulgariei, cele două grupuri de agenţi, echipaţi în costume de scafandru, s-au reunit pe „arătură”, în plin câmp, unde au dat nas în nas cu trei ţărani bulgari, „înarmaţi” cu un puşcoci cu aer comprimat, însărcinaţi să păzească recolta de lucernă. Era doar o pândă pentru hoţii, nu o ambuscadă pentru superagenţi!!! Deci trei ţărani bulgari versus cinci agenţi extrem de bine pregătiţi pentru luptă corp la corp, experţi în arte marţiale.  Rezultatul? Doi agenţi francezi împuşcaţi cu dopuri de sare în buci, al treilea cu nasul spart. Ceilalţi doi au fost „burduşiţi”, dar au reuşit totuşi să scape cu fuga, conform principiului universal „fuga este ruşinoasă, dar e sănătoasă”. Ca să fie mai sprinteni şi-au abandonat şi echipamentul. După miezul nopţii, cei trei agenţi DGSE răniţi au ajuns, cu ambulanţa, în arestul Poliţiei din Plovdiv, ca suspecţi de terorism din cauza echipamentului abandonat şi a faptului că erau echipaţi în combinezoane de scafandri. A doua zi, ataşatul militar francez i-a scos pe cei trei din arest, în timp ce agenţii „tăpălăgoşi”, cei care fugiseră ca iepurii, ieşeau pe furiş din Bulgaria, „machiaţi” şi ăştia de lovituri, cu un alt set de acte false, deoarece primul îl pierduseră în smardoială. Iată că după ce turcii au încasat-o la Plevna de la români, a fost şi rândul francezilor să primească „botezul” scatoalcelor, de data aceasta de la bulgari.
Cei cinci francezi care au fost atacaţi de trei localnici bulgari sunt angajaţi ai Direcţiei Generale pentru Securitatea Externă din Franţa, informează presa bulgară, citând publicaţia franceză „Le Point”. Iniţial s-a afirmat că cei implicaţi în incident sunt turişti, dar de fapt sunt militari francezi care se antrenau în Bulgaria.  Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a refuzat să comenteze cazul, pe motiv că nu este semnificativ.
Autorităţile bulgare au fost foarte rezervate în declaraţii ori de câte ori au fost întrebate de presă sau de reprezentanţii partidelor de opoziţie despre cele întâmplate. Poliţia bulgară a anunţat că cei cinci străini sunt turişti francezi, amatori de salturi extreme cu paraşuta. Trei dintre ei ar fi sărit dintr-un un avion ce survola teritoriul României, în timp ce ceilalţi doi au intrat în Bulgaria prin aeroportul din Sofia, au închiriat un autoturism de teren şi au venit să-şi recu­pereze prietenii.
Localnicii au refuzat însă să creadă versiunea oficială a autorităţilor, ei au declarat presei că cei doi străini care au dat bir cu fugiţii nu s-au prezentat la poliţie nici până acum. Satul Koilovţi, unde s-au petrecut evenimentele, se află la 40 de kilometri distanţă de Dunăre şi de frontiera bulgaro-română. Poliţiştii, sosiţi în acelaşi timp cu ambulanţa, au depistat pe câmp câteva rucsacuri cu laptopuri, hărţi militare detaliate ale zonei de frontieră dintre Bulgaria şi România, precum şi echipamente ultramoderne pentru paraşutism, scufundări, alpinism. Încă de la început localnicii susţineau ca străinii sunt spioni sau chiar terorişti care se pregăteau să atace centrala nucleară de la Kozlodui sau combinatul chimic de la Turnu Măgurele.
Ministrul bulgar de Interne a comentat însă la câteva zile după incident că străinii sunt într-adevăr persoane pasionate de sporturile extreme, şi nu terorişti sau spioni şi că vor fi trimişi în Franţa. Această explicaţie nu i s-a părut însă convingătoare parlamentarului din opoziţie Rumen Petkov, fost ministru de interne într-un guvern anterior. Petkov a cerut ca actualul ministru de interne să prezinte parlamentului toate detaliile legate de incident. Petkov chiar a făcut o comparaţie între acest incident şi atentatul de pe aeroportul internaţional din Burgas. În opinia lui, în ambele cazuri serviciile bulgare nu au fost pregătite şi nu au ştiut cum să reacţioneze.
Cât despre noi, parcă am citit recenziile la parodiile franceze din seria „marelui blond”, cu  Pierre Richard în rolul „renumitului spion”, un zăpăcit supravegheat de alţi proşti, dar agenţi secreţi şi ei. După cum se vede, cu adevărat viaţa bate filmul!

Simina BARBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.