Atitudini

SCRISOARE DESCHISA CATRE DOMNUL KLAUS JOHANNIS, PRIMARUL ORASULUI SIBIU

Mai mult, Deutsche Volksgruppe a fost portavocea hitlerismului în România, colportând ideea înființării unui stat, așa-numitul Donauland, care ar fi […]

Mai mult, Deutsche Volksgruppe a fost portavocea hitlerismului în România, colportând ideea înființării unui stat, așa-numitul Donauland, care ar fi trebuit să cuprindă Transilvania și Banatul.

Deutsche Volksgruppe a fost un exemplu fascist de instrumentalizare a minorităților germane, în scopul realizării scopurilor imperialisto – hitleriste. Acțiunea aceasta își găsește începutul încă din sec. al XIX-lea, atunci când economiștii germani au recomandat conaționalilor lor să nu mai emigreze in America, ci să se îndrepte către estul și sud-estul Europei. A urmat o intensă propagandă, care a dus la stabilirea a mii de familii a etnicilor germani în statele din estul Europei.

Procesul acesta de emigrare în masă a fost făcut cu sprijinul financiar și politic al guvernărilor germane de la vremea respectivă. Fenomenul în speță va fi bine analizat  de către Paul de Lagarde (intelectual german), care în anii 1880 concluziona că poporul german avea “Misiunea” de a civiliza și culturaliza estul Europei, prin impunerea limbii și culturii germane. Un fapt interesant este că Paul de Lagarde, care a lansat sloganul “Drang nach Osten” (avântul spre Est), era un scriitor pe care Hitler îl citea cu regularitate. Cei care s-au opus acestui “avânt”, au plătit cu viața,  precum Mihai Eminescu și alți intelectuali remarcabili.

În acest context, se impune o întrebare pe care mi-aș permite să v-o adresez, d-le Klaus Johannis :  Nu credeți că există pericolul unei noi instrumentalizări a minorității germane din România, în folosul unor interese obscure, de tip expansionist ?

De asemenea, vă rog să lămuriți cititorii în ce măsură se poate susține argumentul instrumentalizării minorității germane de către Germania în diferite scopuri, în contextul în care mai multe state din Europa, și mă refer la Austria, Elveția, Liechtenstein, Luxemburg, Belgia – au limba germană la nivel de limbă oficială și comportă o identificare cu cultura germană, fără a se considera germani. Migrația sașilor în România s-a petrecut cu mult înainte de înființarea statului german la 1871, ca să susțineți o continuitate germană, dincolo de una săsească. Metamorfoza de la sas la german se explică numai prin intervenție politică.

Sunt sigur de faptul că nu doriți să fiți acuzat de o continuitate în instrumentalizarea minorităților germane. Pentru a clarifica lucrurile, ca și pentru a nu repeta greșelile istorice, aș presupune că este numai în interesul dvs., d-le Johannis, să vă distanțați public de orice organizație de tip nazist, cum a fost Deutsche Volksgruppe. Forumul Germanilor din România este o organizație respectabilă, care cred că nu are nevoie de a fi comparată cu Deutsche Volksgruppe a anilor 40′, deși chiar dvs. se pare că ați acceptat că sunteți urmașii acelei societăți de tristă amintire. Nazismul a adus grave prejudicii umanității, și sunt de părere că o clarificare din partea dvs. în care să vă delimitați în mod explicit de orice doctrină de tip nazist, hitlerist, sau imperialisto-expansionist, ar aduce o lumină absolut necesară.

În altă ordine de idei, în procesul de retrocedare a bunurilor Deutsche Volksgruppe, dvs., dle Johannis, nu sunteți cumva într-un flagrant conflict de interese ? FDGR, al cărui președinte pe țară sunteți, a dat în judecată pe primarul Sibiului, adică tot dvs., și Consiliul Local Sibiu, unde FDGR deține majoritatea. Ar fi necesară o explicație care, de asemenea, este în primul rând în interesul imaginii dvs. publice, ca și a Forumului German.

În calitate de primar al Sibiului, ați putea să-mi explicați cum și cât ați apărat interesul proprietăților statului român ? La investirea ca primar, ați depus un jurământ față de România. Ca un bun român ce trebuie că sunteți, cum ați respectat acel jurământ, dle Klaus Johannis ?

În aceeași ordine de idei, nu demult ați fost propus pentru funcția de prim-ministru al României. În locul unui oraș, ați fi primit în mâini administrarea întregii noastre țări. Mă întreb ce mod de guvernare ați fi inițiat și câte retrocedări ați fi mijlocit din poziția extrem de importantă pe care ați fi avut-o.

În încheiere, vreau să fac o specificare deosebit de importantă, și anume că am respect și considerație față de orice etnie care locuiește în țara noastră, atâta vreme cât nu încalcă legile țării și își respectă jurămintele depuse.

Un cititor al site-ului revistei „Justiţiarul”

Nota redacţiei: sublinierile ne aparţin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.