Atitudini

Scrisoare către tinerii cu adevărat tineri

  În 1998, de la mine şi alţi câţiva, pornea o manifestaţie a liceenilor bucureşteni care avea să blocheze întregul […]

 

În 1998, de la mine şi alţi câţiva, pornea o manifestaţie a liceenilor bucureşteni care avea să blocheze întregul bulevard Magheru. Era o revoltă împotriva unor măsuri absolut absurde ale Ministerului Educaţiei de la acea vreme. …A fost foarte FRUMOS, am avut câştig de cauză, DAR a fost şi prima mea întâlnire cu… SISTEMUL. Văzând că sunt foarte hotărât, că mă număr printre organizatori, un individ infiltrat în mulţime s-a apropiat de mine şi mi-a spus doar atât: „Ai grijă, las-o mai uşor! Eşti tânăr şi e păcat…”.

…NU am lăsat-o NICIODATĂ „mai uşor”! Pentru că niciodată n-aş putea renunţa la vreunul dintre cele 3 elemente fundamentale ale fiinţei omeneşti: LIBERTATEA, DRAGOSTEA, GÂNDIREA VIE!

Atâta vreme cât le ai pe toate 3 în tine, eşti şi rămâi cu adevărat TÂNĂR!

Poţi fi tânăr şi să alegi să rosteşti cuvinte precum „boşorogii ăia fără dinţi”. Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, nu vei face însă niciodată asta pentru că vei şti că „boşorogul ăla” e tânărul de ieri care gătea la 1 noaptea pentru tine sau pentru părinţii tăi într-o vreme când gazele ajungeau în bucătăriile familiilor de români doar după acea oră. …Vei şti că „boşorogul ăla” este cel care te ţinea pe tine în braţe sau îi ţinea pe părinţii tăi în braţe, noaptea, nu doar pentru că vă iubea, ci pentru că dorea SĂ NU VĂ FIE FRIG! …Vei şti că „boşorogul ăla” este cel care lua pâine şi ulei pe cartelă, care stătea ore întregi la coadă, în fiecare zi, pentru ca tu sau părinţii tăi SĂ AVEŢI CE MÂNCA!

Poţi fi tânăr şi să alegi să nu te uiţi deloc la televizor, în schimb să te informezi aproape exclusiv de pe Internet. Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, vei avea însă mintea suficient de ageră, de vie astfel încât să te prinzi repede că SISTEMUL ştie că tu îţi extragi informaţia doar de pe Internet. Pentru că tu eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, n-o să ţină, pentru că eşti suficient de INTELIGENT încât să înţelegi repede că SISTEMUL vrea să pară că ţi-e prieten, că te „înţelege”, doar pentru a te folosi apoi ca MASĂ DE MANEVRĂ, ori de câte ori va avea nevoie de tine! Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, SISTEMUL nu te va putea niciodată MANIPULA, pentru că, tocmai pentru faptul că eşti TÂNĂR, tu iubeşti LIBERTATEA mai mult decât orice altceva!

Poţi fi tânăr şi să alegi să nu votezi sau să nu te implici foarte mult în viaţa politică. Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, vei şti însă că niciunul dintre noi nu poate trăi într-un Univers Paralel. Viaţa ta, oricât de frumoasă ţi-ai face-o, va fi INEVITABIL afectată de ce se întâmplă în jurul tău, atât în România, cât şi în lumea cea mare. Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, vei înţelege rapid că de tine depinde în primul rând ca umanitatea, ca Planeta asta frumoasă să nu o pornească pe drumul fără întoarcere al unui război al tuturor împotriva tuturor. Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, te vei prinde repede că SISTEMUL te vrea doar pseudo-implicat social, te vrea SCLAVUL unei REALITĂŢI VIRTUALE pentru care, chiar începând de anul acesta, ţi se vor vinde şi dispozitive speciale. Dacă eşti CU ADEVĂRAT TÂNĂR, vei ALEGE să nu te faci că nu vezi realitatea planetei pe care o locuim şi pe care o distrugem, zi de zi, minut cu minut, secundă după secundă!

Eu ŞTIU că probabilitatea cea mai mare este ca tu, TÂNĂRULE care citeşti acum aceste rânduri, să fii CU ADEVĂRAT TÂNĂR (în mintea ta vie), CU ADEVĂRAT FRUMOS (în inima ta caldă) şi CU ADEVĂRAT LIBER (în spiritul tău efervescent)! Eu am 36 de ani acum. Sunt undeva între două lumi. Şi de aici, dintre cele două lumi, TE ROG, întinde mâna ta proaspătă şi strânge mâna crăpată care deja se află întinsă către tine! Nu lăsa mâna cea plină de ridurile dragostei să stea prea multă vreme întinsă fără ca tu să o îmbrăţişezi cu mâna ta. Pentru că nu se ştie cât va mai avea nisip în clepsidră SĂ FIE ACOLO…

Te salut, TÂNĂR CU ADEVĂRAT TÂNĂR al acestui neam!

                                                                                                                     Liviu PLEȘOIANU

7 Comments

 1. ioana

  Foarte frumos 🙂 ma bucur ca vad ca mai exista oameni normali cu o gandire corecta. Din pacate cei care folosesc cuvinte urate, dupa primele randuri nu vor citi mai departe pt ca sunt prea adanciti in informatia primita pe tava, deja impachetata prost…

 2. Iustina

  Felicitari! Mintea acelor tineri face exact cu cat s-au lasat cumparati atunci cand au iesit in strada nu pentru a-si sustine ideile sau crezul lor. Ci al celor care i-a platit pentru a starni acel protest. Sigur ca printre ei au fost si naivi dar parerea lor nu mai conta. N-a contat nici ca au calcat pe cadavre pentru a avea guvernul meu. Un guvern de import. Presedintele are acum guvrnul lui. Dupa chipul si asemanarea lui. Se merita unul pe altul. DAR NOI ROMANII MERITAM ALTCEVA! Un presedinte roman , un guvern roman si institutii ale statului care sa fie impartiale nu selective! Ce se intimpla acum in Romania este ca un cosmar, un vis urat din care astepti sa te trezesti si tot acest rau sa fi disparut!. O meritam noi cei fara dinti noi vesnica generatie de sacrificiu!

  • Iustina,ai perfecta dreptate,,,,dar nu cumva,,tineretul nostru frumos si liber,, din Diaspora,din tara a hotarat ptr.noi toti in noiembtie cine sa ne fie presedinte,,,nu ei au vrut cumva un neamt si nu un roman????????Nu datorita lor a cazut un guvern,care se gandea la poporul lui,aducand in tara,un guvern impus de Bruxelles,de asa-zisi ,,tehnocrati,,de fapt oamenii lui Iohannis,pe care si l-a dorit atat de mult din 2014.

 3. elena

  Ma bucur cand vad ca mai sunt tineri ca tine Liviu PLEȘOIANU. Strabunii nostri bunicii nostri, parintii nostri si noi am construit aceasta tara, am platit cu sange datoriile externe ale Romaniei si asta pentu ce? Pentru ca o mana de ticalosi sa ne fure munca sa ne fure tara pe care am facut-o frumoasa, si fara datorii pentru VOI , pentru copiii vostri.Am crezut ca toti vor fi frumosi si inteligenti ca tine Liviu, si vor sti sa mentina Romania si pe romani o tara si un popor respectat.Dar ne-am inselat amarnic. O parte din tineri prefera barurile, cluburile, comoditatea chiar in momente grele in loc sa isi apere tara si pe ei insisi de o mana de ticalosi care acum sunt la putere tot din cauza lor. O parte din ei se lasa cu usurinta cumparati cu bani murdari, furati acestei tari si ies ca bezmeticii sa urle pentru cine? Pentru o gasca mafiota slinoasa formata din parveniti cu grave probleme psihice care s-a lasat cumparata de forte oculte si au vandut tara pentru a-si umple conturie , pentru a-si construi hectare de de cladiri monstruoase ca dimesiuni , dar si ca stil tradand prostul gust al parvenitilor.Cum sa fie sanatosi mintal acesti indivizi cand distrug o tara care nu este numai a lor? In nebunia lor se cred superiori rasei umane. Am crezut ca tinerii vor spulbera aceasta mana de bieti nebuni,dar dupa cum se vede tot generatia de sacrificiu va trebui sa faca acest lucru impreuna cu tinerii frumosi si inteligenti ca tine.Noi trebuie sa aparam libertatea pentru care s-au sacrificat semenii nostri in ’89,multi dintre noi am fost acolo pe baricade ,la televiziune in acel an , iar voi va trebui sa eliberati tara,Sa va luati inapoi tot ce este al vostru, bogatiile solului si subsoluilui tarii.Sa le smulgeti din ghiarele celor care le-au cumparat pe doi lei platind bani grei celor care le-au vandut. Ai toata admiratia mea

 4. Intradevar meriti felicitari ptr.articolul scris de tine,,,ma bucur sa vad tineri care mai au un dram de respect ptr.cei in varsta,ptr.bunicii si parintii lor,,,dar omiti sa zici ca dupa anul 1980,painea,zaharul,uleiul laptele etc.,etc.,sr dadeau pe cartela,tot dupa 1980-1983 se gatea noaptea,ptr.ca presiunra la gaz era mica ziua,,,,departe de mine de atine partea comunistilor,cum s’ar putea crede,in anii 60,70,nu exista rationalizarea alimentelor,cartele si nici problema cu gazul metan,o spun cu mana pe inima,am trait acele vremuri.Mi se pare corect ca tinerii nostrii ,care nu au trait acele vremuri sa fie corect informati,,,,adevarul nu trebuie denaturat,ci spud exact cum a fost in realitate,in rest numai de bine.

  • dante

   aniela ?? si a murit cineva de foame sau sa mancat E-uri ca acum?

   • Dante,,,,,tocmai ca in regimul trecut,nimeni nu a murit de foame,mancarea era sanatoasa,fara E-uri,romaneasca,nu importata,ca acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.