Colimator

Scandalul de la muzeul Brukenthal, de ce tace Ministerul Culturii?

În legătură cu cazul de la Muzeul Brukenthal, în care e implicată contabila șefă Mariana Radulescu Necula, menționată de curând de […]

În legătură cu cazul de la Muzeul Brukenthal, în care e implicată contabila șefă Mariana Radulescu Necula, menționată de curând de către Active Watch, avertizor de integritate, și care, potrivit declarațiilor ei, este hărțuită de către managerul muzeului, Sabin Luca. 
Cazul, pe scurt:

Mariana Rădulescu Necula a făcut o plângere, în luna martie, la DNA, în care atrage atenția că Muzeul a fost păgubit cu peste 100.000 lei (sunt mai multe facturi neincasate), prestând servicii arheologice firmelor Strabag SRL, Impregilo SpA și Astaldi SpA, pentru porțiunea de autostradă Orăștie- Sibiu, și nu a mai încasat banii de la aceste firme.
Mai mult, doamna Necula arată că avem de-a face cu un conflict de interese, întrucât managerul Luca a primit bani pentru muncă-ore suplimentare de la aceste firme. El, personal, a primit bani de la aceste firme, insa firmele nu au mai platit muzeul pentru lucrarile prestate.
Necula mai sustine că Luca ar fi îndemnat-o sa semneze un act pentru stornarea facturii Strabag (anularea ei, in valoare de 105.000 lei, pentru ca ar fi expirat termenul) si musamalizarea cazului, desi ea ar fi cerut oficial ca acest caz sa fie analizat de catre institutiile abilitate.

DNA a declinat competenta catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, iar in timpul asta razboiul psihologic intre cei doi nu se mai termina.

Necula si-a asumat public statutul de avertizor de integritate, protesteaza public, atat in piata, cat si pe contul personal de Facebook, iar Luca, in acelasi timp, neaga acuzatiile aduse. Au aparut sanctiuni disciplinare si procese pentru stricarea imaginii institutiei.
Presa locală scrie constant despre caz, totusi, cam cat timp le trebuie procurorilor sa instrumenteze cazul si sa intelegem si noi despre ce e vorba?

Este exces de zel din partea contabilei, un conflict la locul de muncă, sau managerul muzeului este corupt si trebuie schimbat?
De ce Ministerul Culturii tace pe tema, cate vreme exista scrisori de avertizare trimise institutiei? De ce nu este trimisă o echipă să analizeze cazul?
Ministrul Corina Suteu are ceva de spus despre acest caz? Știe, măcar, despre această problemă?

                                                                    Sidonia Bogdan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.