Cultura

„Satul de demult”, proiecție simultană în 203 parohii din Italia

Filmul „Satul de demult”,  în regia lui Dumitru Budrală, recent laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic […]

Filmul „Satul de demult”,  în regia lui Dumitru Budrală, recent laureat cu Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film Etnografic din România, va fi proiectat în paralel în 203 parohii din toată Italia, duminică, 6 iulie 2014. Proiecțiile fac parte din programul Festivalului Zilele Portului Popular Românesc organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. La ediția din acest an sunt așteptați să participe peste 20.000 de oameni.

Afis Festivalul Portului Popular

„Satul de demult” este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de odinioară şi să repovestească tainele vieţii de altădată: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut? Documentarul oferă o privire de ansamblu Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, un muzeu extraordinar care reproduce satul tradiţional.

Satul de demult

„Considerăm că pelicula reprezintă o modalitate de promovare a valorilor tradiționale românești, de aceea ne-am propus proiecția ei în parohiile ortodoxe române din Italia.”, a declarat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Festivalul  „Zilele Portului Popular Românesc”, aflat la cea de-a V-a ediție, se încadrează într-un șir de evenimente prin care se urmărește racordarea românilor din Italia la valorile autentice românești în contextul actual multicultural și multietnic în care trăiesc aceștia. Cu această ocazie, la proiecția filmului „Satul de demult” vor fi invitate și oficialități italiene, dar și oameni interesați de cultura și tradiția românească, indiferent de etnia lor.

„Dezvoltăm colaborarea cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei după prezența noastră din 2013 la Roma cu Astra Film Junior on Tour. Ne bucurăm că în peste 200 de parohii ortodoxe române din Episcopia Italiei va fi prezentată o producție Astra Film ce-i îndeamnă pe românii din diaspora să-și prețuiască propriile valori.”, a declarat Dumitru Budrală, director Astra Film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.