Cultura

„Satul de demult” laureat cu Marele Premiu la FIFE

  Filmul Satul de demult în regia lui Dumitru Budrala a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la […]

  Filmul Satul de demult în regia lui Dumitru Budrala a primit Marele Premiu pentru cel mai bun film la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internațional de Film Etnografic, desfășurat între 6 și 8 iunie 2014, la Zlatna.

Satul de demult este un film în afara tiparelor obişnuite despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de odinioară: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut?

Juriul Festivalului Internaţional de Film Etnografic a fost format din actorul Dorel Vișan, criticul de film Nicolae Călin Căliman, conferențiarul universitar Florin Toader, specialistul pentru muzică de film Marian Stere, reprezentantul ICR Horia Barna, regizorul Cristi Toporan și interpretul de muzică populară Ionuț Fulea.

Motivaţia juriului în desemnarea filmului Satul de demult cel mai bun film a fost: ”Satul de demult este un film-elogiu conceput să conserve ceea ce a mai rămas din viaţa satului de altădată şi să repovestească tainele vieţii de atunci”.

De curând, filmul Satul de demult a fost inclus în programul Zilele Portului Popular Românesc care se va desfășura în Italia între 6 și 7 iulie 2014. Documentarul lui Dumitru Budrala va fi proiectat în cele două zile în peste 190 de parohii ortodoxe românești din Italia.

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=essxh4UbquY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.