Abuzuri

Sabin Luca, directorul muzeului Brukenthal, acuzat de distrugerea unor vestigii istorice

    Arheologul Cosmin Suciu: „Au stat în pământ 6600 de ani și a fost nevoie de 4 ani să […]

 

 

Arheologul Cosmin Suciu: „Au stat în pământ 6600 de ani și a fost nevoie de 4 ani să fie reduse la ZERO barat din punct de vedere științific, pe bani europeni. Până când ne mai batem joc de patrimoniu?”

 

Cele mai ample lucrări arheologice din istoria României, motiv de conflict între specialiști. Ce acuze aduce un arheolog de la Muzeul Banatului

 

Cu ocazia săpăturilor de descărcare arheologică efectuate pentru construirea tronsonului de autostradă Deva – Orăştie în vara anului 2011, în situl Turdaş-Luncă a fost descoperit un bogat şi valoros material arheologic, care oferă cercetătorilor informaţii preţioase despre întinsa cultură neolitică Vinča-Turdaş. Săpăturile au fost efectuate de o echipă de arheologi de la muzeul Brukenthal din Sibiu, condusă de managerul acestuia, profesorul Sabin Adrian Luca.

Echipa care a efectuat cercetările de teren deţine drepturile ştiinţifice de prelucrare a materialului şi de publicare a concluziilor rezultate din rapoartele de săpătură, în timp ce proprietarul vestigiilor este Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, situl aflându-se pe raza judeţului Hunedoara. Situl de la Turdaş-Luncă este unul emblematic pentru cercetarea arheologică românească, reprezentativ pentru epoca neolitică nu numai din România ci din întreg sud-estul Europei, pentru că materialele descoperite au o importanţă ştiinţifică excepţională.

 

                      Depozitare în condiţii improprii

 

Potrivit unor clipuri din 2014 postate pe Youtube, sacii cu artefactele provenite din şantierul arheologic de la Turdaş-Luncă au fost depozitați pentru o lungă perioadă de timp în condiţii cu totul precare, sub cerul liber, într-o curte a clădirii Casa Albastră, unde se află zona administrativă a muzeului Brukenthal. În timp, sacii s-au degradat iar materialele arheologice s-au amestecat, valoarea lor ştiinţifică şi patrimonială fiind drastic diminuată din cauza depozitării defectuoase.

https://www.youtube.com/watch?v=RitkuInkKa8

https://www.youtube.com/watch?v=5DCv2n1SIss

Arheologul Cosmin Suciu, care a făcut parte din colectivul care a efectuat campania de săpături din 2011, în prezent angajat al Muzeului Banatului, susţine că materialul ceramic, care reprezintă aproximativ 90% din vestigiile rezultate în urma săpăturilor, a fost supus degradării, iar metodologia de analiză a acestuia a fost compromisă, după ce a fost depozitat în condiţii care nu respectau norme elementare pentru a putea fi reconstituit cu exactitate contextul în care acesta a fost descoperit.

turdas-lunca 2turdas-lunca 3

 

                            Controverse ştiinţifice

 

Această neglijenţă a dus la inerente controverse de natură ştiinţifică în rapoartele şi studiile publicate până în prezent şi, în opinia lui Cosmin Suciu, la erori de interpretare a sistemului de fortificare al aşezării. După ce toate aceste nereguli au fost semnalate, în primele luni ale anului trecut resturile ceramice au fost mutate în spaţii adecvate, dar deja valoarea ştiinţifică a acestora fusese drastic diminuată, nemaiexistând certitudinea unei corecte corelaţii stratigrafice. Cosmin Suciu a contestat unele interpretări ale lui Sabin Luca cu privire la sistemul de fortificaţie, care ar veni în contradicţie cu dovezile arheologice şi cu observaţiile stratigrafice, şi consideră că profesorul de la Sibiu a ajuns la unele concluzii chiar înainte de studierea amănunţită a documentaţiei de săpătură, aruncând o umbră de îndoială asupra credibilităţii unor studii viitoare.

 

                    „Va fi scrisă de mine, pentru că eu muncesc”

 

Surse din muzeul Bruckenthal spun că Sabin Luca ar fi încercat să trimită tot materialul provenit din săpături muzeului din Deva, lucru confirmat de managerul Liliana Ţolaş: „Am avut o discuţie telefonică cu dl Sabin Luca, dar noi acum reorganizăm depozitele şi materialul arheologic nu poate fi preluat. Am văzut şi noi filmuleţele postate pe Internet, până vom termina au şi ei timp să predea materialul spălat, pus în cutii, au ocazia să-şi aranjeze lucrurile şi să îşi rezolve toate problemele”. Sabin Luca susţine însă că „muzeul din Deva a primit deja 300 – 400 de saci, dar mai sunt materiale de prelucrat”.

El pretinde că „filmuleţele pot fi şi contrafăcute. Ce vă rog, dacă băgaţi în seamă ce afirmă acei oameni… Suciu mi-a fost student, asistent, acuma a plecat în alt cerc. Noi de la început ne-am văzut de treabă. Materialul a fost depozitat în saci biodegradabili, conform normelor UE. Am lucrat vreo 30-40 de oameni, există arhive-document, am făcut depozite speciale pentru materiale, chiar dacă ele nu rămân la noi, sunt sute de vase restaurate. În cinci-şase ani va apărea primul volum, în total vor fi patru sau cinci volume, cercetările s-au făcut pe 14 hectare, este cea mai mare săpătură din istoria României, cu cel mai mare lot de datări cu radiocarbon din ţară, în jur de 400 de piese”.

Întrebat dacă lucrarea va fi semnată de întreg colectivul de cercetători, Sabin Luca a ţinut să precizeze: „Va fi scrisă de mine, pentru că eu muncesc. Sunt singurul care sunt membru în trei comisii din două ministere, la cultură şi învăţământ, am scris 47 de cărţi. Nu ştiu dacă a fost o comisie de anchetă la Sibiu, sunt plecat mult, nu am fost informat”.

 

                         „Nu e de competenţa ministerului”

 

La sfârşitul lunii ianuarie, Cosmin Suciu a înaintat un memoriu ministerului Culturii, instituţie tutelară a Muzeului Naţional Brukenthal, care are totodată obligaţia de a proteja patrimoniul naţional, şi a prezentat această situaţie de natură să prejudicieze cercetarea arheologică prin condiţiile improprii de conservare şi valorificare a materialului, cerând să se ia măsurile impuse de lege pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, dar până în prezent, nu a primit nici un răspuns.

arheologie

Florian Matei-Popescu, consilier pe probleme de arheologie al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat pentru PRESSALERT.ro că această problemă a fost ridicată în comisia naţională de arheologie încă în luna decembrie a anului trecut, când Sabin Luca a cerut în cadrul comisiei să se facă o verificare. Comisia a ajuns însă la concluzia că nu este cazul unei verificări, deoarece se făcuse dovada că materialele au fost mutate într-un loc adecvat.

arheologie 2arheologie 3

Sabin Luca spune că este membru al comisiei arheologice doar de două-trei luni şi a cerut verificarea situaţiei de la Sibiu înainte de cooptarea sa în comisie. Consilierul ministrului îl contrazice însă, spunând că Sabin Adrian Luca este membru al comisiei de aproape un an, dar nu a fost în conflict de interese deoarece n-a votat. Admite însă că „supărarea domnului Suciu poate fi întemeiată” şi e posibil ca Sabin Adrian Luca să fi influenţat comisia după ce a prezentat lucrurile doar din punctul său de vedere, ca rezultat al unui conflict personal cu Cosmin Suciu.

El a adăugat că nici corpul de control al ministrului nu mai poate lua o decizie administrativă sau alte măsuri din moment ce situaţia s-a remediat dar e de acord că, în ciuda măsurilor luate, materialele provenite din săpături au fost compromise> „Acest lucru va conta probabil când se va întruni comisia de evaluare a domnului Sabin Luca la finalul mandatului. Deocamdată, sesizarea nu e de competenţa ministerului, ci a comisiei naţionale de arheologie. Vom formula un răspuns şi pentru domnul Suciu, el se mai poate adresa comisiei naţionale a muzeelor sau instanţelor civile, ministrul nu poate împărţi dreptatea”.

                                                                                                                  Liana PĂUN

Sursa: http://www.pressalert.ro/2016/03/cele-mai-ample-lucrari-arheologice-din-istoria-romaniei-motiv-de-conflict-intre-specialisti-ce-acuze-aduce-un-arheolog-de-la-muzeul-banatului/

În urma sesizărilor domnului Cosmin Suciu, în data de 7 martie a.c. a sosit și un răspuns semnat de ministrul Culturii:

On Monday, March 7, 2016 11:47 PM, Vlad Alexandrescu <[email protected]> wrote:

Stimate domnule Cosmin Ioan Suciu,

Am luat act de memoriul dumneavoastră înaintat de dumneavoastră Ministrului Culturii. Situația materialelor arheologice provenite din săpăturile arheologice preventive din situl de la Turdaş-Luncă. Situația era cunoscută la nivelul Ministerului Culturii și al Comisiei Naționale de Arheologie ca urmare a celor două memorii înainte de dl Sabin Adrian Luca, menționate de dumneavoastră. Comisia a considerat că nu ar mai fi necesar să se verifice, atâta timp cât dl Sabin Adrian Luca a afirmat în cadrul Comisiei că situația s-a rezolvat, iar materialele sunt depozitate în acest moment în spații adecvate, fapt subliniat și de dumneavoastră în memorial înaintat. Cu toate acestea, dovezile aduse de dumneavoastră sunt tulburătoare, iar Muzeul Național Brukenthal ar fi trebuit să găsească de la bun început soluții adecvate de depozitare a materialului arheologic rezultat din aceste săpături. Pentru a clarifica această situație voi solicita cu celeritate un raport complet din partea dlui Sabin Adrian Luca în dubla calitate a domniei sale de director al Muzeului Național Brukenthal, muzeu aflat în subordinea directă a Ministerului Culturii, precum și de responsabil științific al șantierului arheologic preventiv de la Turdaş-Luncă. De asemenea, voi trimite în cel mai scurt timp posibil Corpul de Control al Ministrului Culturii la Muzeul Național Brukenthal pentru a verifica situația generală a muzeului, precum și activitatea dlui director Sabin Adrian Luca, urmând a face apoi cunoscute publicului concluziile raportului ce va fi întocmit de Corpul de Control.

Cu stimă,

Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii

 

 

 

1 Comment

  1. emi

    In anul de gratie 2016 in Situl Urban din centrul istoric al PLOIESTIULUI, pe o parcela aflata intre strazile Bibescu Voda si Constantei, din 18 aprilie pana in prezent, cu complicitatea autoritatilor prin “tacere administrativa” si nu numai, la sesizarile vecinatatii si in regim “suprveghere preventiva privata”un grup de rechini imobiliari, pe baza unei autorizatii de construiredeclarate oficial nelegala, au distrus in pamant cu buldozerul, zidurile unei locuinte medievale, fiind recunoscut oficial, ca acestea reprezinta vestigii arheologice. Aceste ziduri datau din secolul XVI-XVII, aflandu-se mult sub nivelul locuintelor de patrimoniu invecinate de sfarsit de secol XIX, declarate monument istoric. De “gura lumii” “profanatorii” au fost fortati sa lase in picioare, un fragment de zid casetat(procedeu de zidarie din casete de caramizi umplute cu pietre de rau legate in mortar de var, datand din secolul XIV-XV) si o incinta circulara din caramida. Mai mult ca sigur, acestea vor fi “inghitite in situ”, in parcarea subterana a blocului inalt de 14 m, autorizat nelegal conform raportului Inspectiei de Stat Regionale in Constructii Muntenia-Sud, sau le vor distruge, sa dispara orice urma. Aceasta-i Romania, tara coruptiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.