Istorie

Români din neamul românesc, nu există „neamul ardelenesc”!

  Să vezi și să nu crezi! Adică acum 417 ani, românii din Ardeal îl considera pe cel venit de […]

 

Să vezi și să nu crezi! Adică acum 417 ani, românii din Ardeal îl considera pe cel venit de dincolo de Carpați ca din „sîngele lor”, „din națiunea lor”, „din neamul lor” ?! Păi românii din Ardeal atunci nu se considerau de „neamul ardelenesc” sau numai „vorbitori de română” și români („valahi” cum le spuneau străinii) au fost numai cei de dincolo de Munți?!

De exemplu, cronicarul ungur Szamosközy, care a trăit în timpul lui Mihai Viteazul, scria că românii („valahii”) din Ardeal, după bătălia de la Șelimbăr s-au răsculat, „Întemeiaţi pe încrederea ce le-o da un principe din neamul lor” (citatul din Szamosközy este prezentat de P.P. Panaitescu în scrierea Mihai Viteazul).

La cronicarul sas Georg Kraus găsim formularea „deoarece Tiranul (Mihai Viteazul – n.n.) era din națiunea lor” (Pop Ioan – Aurel, Națiunea română medievală, 1998, pag. 20).

După cum se vede mai jos, cronicarul sas Mattias Miles a scris că românii („valahii”) din Transilvania îl considerau pe Mihai Viteazul „principe din sângele lor”.

Acesta mai scria și despre visul românilor („valahilor”) din Transilvania, pentru „că având de acum înainte un principe din sângele lor, trebuiau și ei, mojicii, valahii, să-i stăpânească pe nobili.” Păi cum vine treaba asta?! Adică se considera în Transilvania că nobilii nu puteau să fie români?! (Iulius Mureșan)

Reacții în Ardeal după victoria lui Mihai Viteazul de la Șelimbăr (28 oct. 1599)

Siebenbürgischer Würg-Engel

Siebenbürgischer Cronick (p. 249)

(ultimul aliniat) „De îndată ce s-a răspândit în țară zvonul despre victoria lui Mihai, numaidecât valahii din țara noastră s-au adunat și au atacat în taină și public moșiile și curțile nobililor și au ucis mulți dintre stăpânii lor, ca pe Francisc Tekei, comitele Turdei, Ladislau Boronkai și mulți alții; și aceasta, de fapt, din închipuirea visătoare că, având de acum înainte un principe din sângele lor, trebuiau și ei, mojicii, valahii, să-i stăpânească pe nobili. Ștefan Báthory, fratele cardinalului, și Ladislau Gyulaffi, pe care principele îi lăsase în urma sa la Alba Iulia, auzind de înfrângere, au ezitat și ei să păstreze capitala prin rezistență;

Siebenbürgischer Cronick (p. 250)

de aceea Báthory a fugit la Șimleu, Gyulaffi la Chioar, pentru a sta acolo, în afara țării de teama tiraniei voievodului. Văzând aceasta locuitorii din Alba Iulia și-au trimis solii, și anume pe Martin Thuri, Gheorghe Szabo și Gheorghe Nagy la voievod, în tabăra de la Sibiu, cu daruri mărețe, să i se supună, rugându-i să-i cruțe pe ei, ca fiind din viitoarea lui capitală. Cum au aflat celelalte cetăți, orașe și castele, deoarece Mihai pretindea că va guverna în numele lui Rudolf, i s-au alăturat toate și au primit garnizoană valahă. Intrând acum Mihai în Alba Iulia, la 1 noiembrie, i-a venit în întâmpinare Dumitru Náprágy, episcopul din localitate, cu toți preoții săi, și l-au primit cu o frumoasă urare de noroc și viață lungă și a unei conduceri pașnice. El călărea un armăsar de rasă și a ordonat să se aducă pentru el opt armăsari frumoși, turcești, echipați cu aur și mătase; a îmbrăcat și el o haină imperială, încât și gletele lui erau cu pietre scumpe și perle; în spate avea o haină aurie garnisită cu o frumoasă blană de zibelină, în cap o pălărie ungurească cu penaj multicolor […]”

Sursa traducerii: Mihai Viteazul în conștiința europeană. Vol. II. Cronicari și istorici străini. Secolele XVI-XVIII, București, 1983 (pe www.dacoromanica.ro)
Sursa imaginilor: Mathias MilesSiebenbürgischer Würg-Engel oder chronicalischer Anh. d. 15 sec. nach Christi Geburth aller theils in Siebenbürgen theils Ungern und sonst Siebenbürgen angräntzenden Ländern fürgelauffener Geschichten Worausz nicht nur allein d. grewligst bluttige Anschläge, Kriege und Zeittungen d. Ober-Regenten Sachsischer Nation, Sibiu, 1670.

Sursă material: https://tiparituriromanesti.wordpress.com/2013/04/08/reactii-in-ardeal-dupa-victoria-lui-mihai-viteazul-de-la-selimbar-28-oct-1599/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.