Investigatii

Român din SUA, escrocat în România (I)

    Domnul Nicolae Protopopescu trăiește din anul 1980 în Statele Unite ale Americii, fiind cetățean român cu domiciliul permanent […]

 

 

Domnul Nicolae Protopopescu trăiește din anul 1980 în Statele Unite ale Americii, fiind cetățean român cu domiciliul permanent în străinătate. Sibian de origine, acesta a crescut în casa situată pe strada Tribunei, nr. 5, imobilul fiind achiziționat de bunicul său, David Aurel, în anul 1930 și naționalizat ulterior de către comuniști în anul 1950. În imobilul respectiv se poate intra și de pe strada paralelă, I. Lupaș, având și acolo numărul 6. După naționalizare foștii proprietari au continuat să locuiască acolo, dar doar în două camere și plătind chirie statului. Astfel Nicolae Protopopescu a copilărit acolo, locul său de joacă fiind parcul Astra, binecunoscut sibienilor.

După schimbare de regim din anul 1989, Nicolae Protopopescu s-a judecat mai bine de opt ani pînă a reușit, împreună cu fratele său, să intre în posesia casei care le aparținea de drept. În anul 2005 fratele a ieșit din indiviziune și a vândut partea sa de casă. În anul următor, 2006, Nicolae Protopopescu se decide să construiască un hotel pe amplasamentul acelei părți din imobil care-i revenise. Pentru punerea în practică a acestui plan era însă nevoie de proiect arhitectural, avize din parte autorităților, dar, în primul rând, de bani pentru construire. De asemenea, era nevoie de cineva care să se implice direct, la fața locului. Astfel intră în scenă domnul Andrei Hălmăgeanu, domiciliat în Germania, prieten din copilărie al fraților Protopopescu. Andrei Hălmăgeanu a păstrat legătura cu orașul natal și avea chiar o firmă „BO-SI” SRL, înființată în 2001 care activa în șontâc-șontâc Sibiu, în timp ce în Germania sibianul trăia din ajutorul de șomaj. Firma respectivă a fost dizolvată prin lichidare (http://legeaz.net/spete-drept-comercial-tribunalul-sibiu-2013/procedura-insolventei-srl-sentinta-16-04-2013-nu2) și radiată din Registrul Comerțului în 4 iulie 2013, după ce anterior, în octombrie 2009, fusese vândută de Hălmăgeanu către doi bucureșteni: Măroiu Ioan  și Ciobanu Dumitru-Romeo, „specialiști” în jonglerii cu firme muribunde, pentru suma de 1.000 de lei, deși „BO-SI” SRL avea datorii de peste 500.000 de lei. Prin intrarea premeditată a societății respective în insolvență și declararea falimentului, Hălmăgenau Andrei și cei doi bucureșteni scapă astfel de datoriile acumlate!

Revenind la imobilul moștenit în Sibiu, cei doi, Nicolae Protopopescu și Andrei Hălmăgeanu, decid să se asocieze și să demoleze pentru a clădi o nouă construcție pe patru niveluri (subsol, parter, etaj și mansardă) ca să nu depășească înălțimea clădirilor din zonă, fiind vorba de o poziție ultracentrală în municipiul Sibiu. La un calcul de avaluare s-a ajuns la aproximarea sumei de 400.000 de euro, cam atât ar fi costat construcția hotelului. Hălmăgeanu s-a oferit să participe cu jumătate din sumă și să se implice concret în toate etapele construirii, dar cu condiția să devină coproprietar și partener în viitoarea afacere. Astfel, în același an, 2006, Protopopescu donează jumătate din partea sa de imobil numitului Hălmăgeanu Andrei cu titlu gratuit. A fost o mare greșeală, așa cum se va vedea mai târziu!

În anul 2007 se obține autorizația de construire și urma ca cei doi parteneri să demareze investiția prin forțe financiare proprii. Andrei Hălmăgeanu avea o situație financiară precară și a încercat să găsească o bancă dispusă să finanțeze construcția, obținând și o procură de reprezentare din partea partenerului, însă fără succes, conform propriilor declarații. Nici Protopopescu nu putea să finanțeze de unul singur lucrările, așa că a acceptat sugestia lui Hălmăgeanu de a vinde imobilul. Anul 2008 a trecut fără a aduce o rezolvare concretă, abia în anul următor Hălmăgeanu a anunțat că ar fi găsit niște cumpărători dispuși să cumpere cu suma de 290.000 de euro.

În data de 30.09.2009 se vinde imobilul firmei „Gevin” SRL din Jilava cu suma de 290.000 de euro. Firma respectivă a fot înființată în octombrie 2008 și avea doi acționari: Raimondo Gelsomino (cetățean italian) și Burtan Mărioara. Între cei doi există o legătură și prin firma Gefa-Impex SRL din Tălmaciu, unde Burtan Mărioara a fost încadrată ca adminstrator până în anul 2008, iar italianul Raimondo Gelsomino a devenit asociat în data de 26 ianuarie 2009 când a adus o infuzie de capital de 70.000 euro.

Andrei Hălmăgeanu a achitat, ulterior încheierii tranzacției cu S.C. „Gevin” SRL, suma de 145.000 de euro domnului Nicolae Protopopescu și uite așa s-a făcut și șmecherul din Germania cu aceeași sumă, câștigată pe averea altuia și cu minimum de „efort”. Acestea sunt aparențele, deoarece Nicolae Protopopescu susține că afacerea imobiliară are o anvergură mult mai mare, iar el a fost înșelat cu mult mai mult și aduce o serie de argumente în sprijinul afirmațiilor sale. Dânsul acuză că ar fi existat o cârdășie între notarul Simion Bexa, cel care a întocmit actele de vânzare-cumpărare, vânzătorul Andrei Hălmăgeanu și cumpărătoarea Burtan Mărioara, ca reprezentantă a firmei „Gevin”. Amestecul notarul Bexa se prelungește în soarta imobilului tranzacționat în septembrie 2009, fiindcă tot el pune ipotecă pe respectiva casă, în data de 14.10.2011. Este vorba de suma de 30.000 de euro în favoare Băncii SANPAOLO. Argumentele domnului Nicolae Protopoescu privind frauda a cărei victimă a fost și suspiciunile sale o să le prezentăm în episodul urmator.

(Va urma)

                                                                                                                 Marius Albin MARINESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.