Cultura

Rezultatele simpozionului Teritoriu şi cultură construită: politici publice și iniţiativă privată

  COMUNICAT DE PRESA Rezultatele simpozionului Teritoriu și cultură construită: politici publice și inițiativă privată Sibiu, 23 octombrie 2013   […]

 

COMUNICAT DE PRESA

Rezultatele simpozionului Teritoriu și cultură construită:

politici publice și inițiativă privată

Sibiu, 23 octombrie 2013

 

Asociația pentru Tranziţie Urbană (promotor al consorțiului VIVA EASTPART), Ordinul Arhitecţilor din România și Fundaţia Heritas au organizat în perioada 18-19 octombrie 2013 în satul Sibiel (jud. Sibiu) Simpozionul Teritoriu și cultură construită: Politici publice și iniţiativă privată, în cadrul proiectului „VIVA EASTPART”.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai administraiilor locale și ai Grupurilor de Acțiune Locală din Valea Hârtibaciului și din Mărginimea Sibiului, ai Consiliului Județean Sibiu, ADR Nord-Vest și Asociației Comunelor din România. Alături de aceștia au participat reprezentanți ai universităților UAUIM București, ULB Sibiu și Universitatea Tehnică din Viena, arhitecți și urbaniști din Sibiu, Prahova și Hunedoara, reprezentanți ai organizațiilor Monumentum, Reky Travel, Sibiel 2000, Hosman Durabil, Adept și altele. Ne-au onorat cu prezența și invitați din străinătate, reprezentanți ai asociației austriece LandLuft și ai administrațiilor locale din comunele italiene Capurso și Cellamare.

Simpozionul a cuprins o sesiune de prezentări privind cultura construită și dezvoltarea comunităților, amenajarea spațiului public în mediul rural, procesul de schimbare prin care trec comunitățile și implicit arhitectura locală și teritoriul, și nevoia de a ține pasul și de a identifica soluții care să permită dezvoltarea păstrând în același timp identitatea. Un loc important l-a ocupat discuția privind metodologiile și instrumentele de dezvoltare durabilă a zonelor cu localități – centre istorice mici, și rolul pe care administrațiile publice și specialiștii îl au în crearea și implementarea unor sisteme funcționale.

Au fost astfel discutate instrumentele de planificare și amenajare teritorială pentru Valea Hârtibaciului, atât prin prisma lipsurilor existente cât și a oportunităților de utilizare, atenția fiind plasată și asupra metodologiei de valorificare a acestei zone, realizată în cadrul proiectului VIVA EASTPART. Metodologia pune la dispoziţia factorilor de decizie direcţii pentru identificarea valorilor de patrimoniu cultural şi natural din teritoriu şi pentru definirea unor planuri de acţiune integrate pentru valorificarea acestora.

simpo2JPG

Alături de acestea, a fost prezentat proiectul de succes al Asociației austriece LandLuft de dezvoltare prin valorificarea culturii construite și a identității locale, și programul integrat de planificare și amenajare teritorială implementat de un consorțiu format din trei localități rurale din Italia ca model de reușită prin colaborare și inițiativă locală. Acestea au oferit participanților o perspectivă asupra provocărilor similare cu care se confruntă alte comunități, dar și asupra unor modalități eficiente de valorificare a fondurilor europene, de colaborare intra-regională, de generare de oportunități de la nivel local spre nivelul regional, și de gestionare eficientă a schimbării.

Prezentările au fost urmate de ateliere de lucru în care primarii, arhitecţii şi urbaniştii au dezbătut provocările în domeniul amenajării spaţiilor publice rurale, utilizării documentaţiilor de planficare urbană şi amenajare teritorială şi posibilităţilor de colaborare între sectoarele public, privat, non-guvernamental şi experţi. Atelierele au identificat problemele prioritare cu care se confruntă în mod curent zonele reprezentate la simpozion, orientându-se însă spre identificarea de soluții concrete bazate pe bunele practici oferite ca exemplu în cadrul prezentărilor și pe inițiativa și viziunea participanților. Astfel, au fost definite o serie de priorități și soluții potențiale care vor face obiectul unei scrisori deschise și unei invitații la dialog adresate Primului Ministru și Ministerului Dezvoltării Regionale.

Cea de a doua zi a simpozionului a fost dedicată unui tur ghidat al proiectelor de succes desfășurate în zonă și fundamentate pe păstrarea și valorificarea identității locale. A fost vizitată Moara Veche din Hosman – casă tradiţională și moară din perioada interbelică, restaurate și refuncţionalizate, producatoare de produse alimentare tradiţionale și gazde ale evenimentelor culturale precum brunch-urile transilvănene. Următorul punct de interes l-a constituit satul Biertan, site Unesco și model de implicare a administrației locale în proiecte de dezvoltare comunitară și de colaborare cu specialiștii și cu alţi factori interesați. Au fost vizualizate aici proiectele de informare și activare a comunității cu privire la conservarea și protejarea patrimoniului construit, și de revitalizare a clădirilor și spațiilor publice locale – de la piaţa centrală la biblioteca comunală. Ultimele puncte vizitate au fost legate de încurajarea practicilor agricole tradiționale și a turismului rural, și de valorificarea produselor tradiționale ca alternativă de creștere economică prin păstrarea identității – Centrul de procesare a fructelor si Centrul de informare turistică din Saschiz.

Vizitarea acestor modele de bună practică și-a propus încurajarea dezvoltării de proiecte similare în zonele care au facut subiectul simpozionului și consolidarea rețelei de actori implicați în dezvoltarea locală și regională durabilă.

Următoarele acțiuni în cadrul proiectului VIVA EASTPART vor urmări conștientizarea cu privire la potențialul patrimoniului cultural și natural ca resursă pentru dezvoltare inteligentă și durabilă și cu privire la rolul sistemelor și metodelor de planificare teritorială ca instrumente operaționale în regiune, astfel:

·         Consultanță pentru administrațiile locale din Valea Hârtibaciului și pentru Consiliul Județean Sibiu pentru revizuirea măsurilor propuse prin PATZ pentru zonele administrate și pentru realizarea propunerilor de modificare care vor fi transmise Ministerului Dezvoltării Regionale;

 

·         Asigurarea accesului la o bază de date georeferențială cuprinzând inforrmațiile existente cu privire la resursele cultural-teritoriale din Valea Hârtibaciului, afișată pe paginile de internet ale GAL Valea Hârtibaciului și VIVA EASPART;

 

·         Conferința și expoziția de încheiere a proiectului VIVA EASTPART (21 și 22 noiembrie, Sibiu) vor prezenta rezultatele proiectului în termeni de dobândire a unei înțelegeri comune asupra unui nou mod de a gestiona, valorifica și promova patrimoniul cultural la nivel teritorial: Sistemele Cultural-Teritoriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.