Suntem cu ochii pe voi!

Reabilitarea termica a blocurilor: la Medias DA, la Sibiu BA!

Din anul 2009, de la lansarea acestui program naţional, până în prezent, municipiul Sibiu nu a primit bani pentru reabilitarea […]

Din anul 2009, de la lansarea acestui program naţional, până în prezent, municipiul Sibiu nu a primit bani pentru reabilitarea termică a blocurilor din cauza Primăriei, ca urmare a indolenţei birocraţilor care lâncezesc pe banii sibienilor, în frunte cu primarul – şase case, Klaus Werner Iohannis. Ca la toate eşecurile, datorate incompetenţei şi indiferenţei administraţiei locale, se încearcă „aruncare pisicii” peste gard, în curtea Guvernului. Se invocă aceleaşi veşnice motive false cu referire la persecutarea sibienilor de către „miticii” de la Bucureşti, tâmpenii care ţin la oamenii fără prea multă educaţie sau la cei lipsiţi de informaţiile necesare, fiindcă în oraşul de pe Cibin sunt lăudate doar măreţele realizări ale lui Klaus Iohannis. Astfel, inaugurarea șoselei de centură, cea mai mare realizare din Sibiul post-revoluţionar, nu a avut parte de mediatizarea meritată în presa sibiană doar pentru că Herr Bürgermeister nu a avut absolut nici un merit la această reuşită şi nu a fost invitat la tăierea de panglici. Vă daţi seama ce frustrare pentru acest personaj…  Tocmai el, panglicarul numărul 1 al oraşului, să lipsească de la cea mai importantă inaugurare! În schimb pentru o stradă deschisă solemn  de trei ori – pe câte trei segmente! – presa sibiană ne agresează o săptămână întreagă cu articole de slavă la adresa cârmaciului local, încât a intrat în folclorul local lozinca: „ Klaus Iohannis pentru noi / Este Ceauşescu doi!”

Deşi cu doar 120.000 de locuitori, faţă de cei 155.000, cât are municipiul Sibiu, Râmnicu Vâlcea, reşedinţa judeţului vecin,  a primit anul acesta 5,5 milioane de lei, iar în anii trecuţi a încasat pentru reabilitarea termică a blocurilor 1,2 milioane ( 2010) şi 3,2 milioane (2009). Dar, hai să nu ne uităm prin vecini şi să privim în propria ogradă, adică să ne uităm la alte oraşe din judeţul Sibiu. Municipiul Mediaş are alocaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului 1,42 milioane de lei pentru reabilitarea blocurilor, iar oraşul Avrig primeşte  337.000 de lei pentru acelaşi scop. La Avrig este primar tot un sas de la F.D.G.R., ca şi Klaus Iohannis, aşa că nu ţine „abureala” cu persecuţia primarilor de la alte partide şi favorizarea de către Guvern doar a edililor membri P.D.-L.! De ce aceste oraşe au primit bani, iar sibienii nu? Simplu, fiindcă localităţile respective au depus aplicaţiile conform normelor. Ori, la vremea respectivă, conţopiştii din Primăria Sibiu erau mai preocupaţi de modul în care să-şi păzească propriile scaune şi să scape de restructurări, sprijiniţi fiind chiar de primar, acesta fiind conştient că funcţionarii din subordine reprezintă cea mai eficientă formă de propagandă şi cea mai eficace maşină de vot la alegeri.

Primăria Mediaş nici măcar nu a aşteptat să se vadă cu banii promişi  pentru anul 2011 în cont, ci a demarat lucrările de la sfârşitul anului trecut pentru cinci blocuri din cartierul După Zid. De reabilitarea termică a blocurilor vor beneficia 380 de familii, iar performanţele energetice aşteptate se referă la reducerea consumurilor cu peste 50%.  Aceeaşi municipalitate medieşană a reabilitat termic 4 unităţi de învăţământ, tot de  anul trecut: Şcoala Generală nr.5, Şcoala Generală nr 7, Colegiul Tehnic „Mediensis” şi Liceul „Automecanica”. Ca fapt divers şi ca termeni de comparaţie: primarul sibian Klaus Iohannis nu locuieşte la bloc, ci în una din cele şase case ale sale şi nici nu are copii. Aşa că de ce l-ar interesa reabilitarea termică a blocurilor sau şcolilor, mai ales că nu-i iese nimic la „gheşeftul” acesta?

Conform datelor oficiale, obţinute de noi de la Primăria Mediaş, valoarea lucrărilor de la şcolile medieşene s-a cifrat la suma de 1.390.000 lei,  din care 232.000 lei au provenit de la bugetul de stat prin Autoritatea Naţională de Conservare a Energiei. Rezultatele obţinute în urma acestei investiţii sunt deosebite în ceea ce priveşte reducerea pierderilor de energie, iar  profesorii şi elevii nu se mai pot plânge că dârdâie de frig în timpul orelor. În plus, sume importante sunt economisite atunci când se achită facturile pentru încălzirea din anotimpul rece. Referitor la acest subiect, iată ce a declarat primarul Teodor Neamţu: „Sunt foarte mulţumit că am realizat acest proiect de reabilitare termică a unităţilor de învăţământ. Este important pentru că reuşim să  asigurăm elevilor şi profesorilor condiţii optime pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În urma auditului energetic rezultă economii de aproximativ 50% la trei din cele patru unităţi şcolare. Banii economisiţi în urma reducerilor la energia termică astfel vor putea fi utilizaţi pentru dotări având în vedere că vom aloca aceeaşi sumă de bani ca şi înainte unităţilor de învăţământ” . Deci, de banii astfel economisiţi se vor bucura tot şcolile renovate, acestea având posibilitatea să redirecţioneze sumele respective, deloc neglijabile, pentru diverse achiziţii în folosul elevilor.

În municipiul reşedinţă de judeţ, presa locală – care nici nu s-a prea arătat interesată de subiect, tocmai pentru că este un eşec al administraţiei locale, ori scribălăii de pe malul Cibinului sunt dresaţi doar să laude! – a confirmat că reprezentanții Primăriei Sibiu admit faptul că nu a fost trimisă nici un fel de cerere către Minister pentru derularea programului naţional de reabilitare termică a blocurilor. „Municipalitatea a finalizat inventarierea blocurilor care se pot înscrie în acest program și lucrează în prezent la alcătuirea Planului Local de Acțiune. Un număr de 55 de asociații de proprietari și-au exprimat dorința de a intra în acest program și au depus solicitarea de înscriere în acest program“, se arată într-un răspuns al Primăriei Sibiu. S-au găsit pentru dezvinovăţire cele mai fanteziste scuze, ca, de exemplu, formularea greşită a cererilor din partea asociaţiilor de locatari care nu trebuiau să apară ca „împuternicite”, ci, vezi Doamne!, era musai să fie scrise, negru pe alb: „mandatate”!!! Te doare capul şi te apucă sila când vezi ce „tălpi” li se pun cetăţenilor pentru a-i împiedica să beneficieze de nişte drepturi conferite de lege şi cu ce argumente penibile se motivează indiferenţa şi chiar dispreţul sau răutatea cu care sunt trataţi sibienii în „Capitala bunelor maniere”. Halal!

Iată ce scriam tot noi despre reabilitarea termică a blocurilor şi administraţia sibiană, în iunie 2009: „Conducerea Municipiului Sibiu afirmă, acum, la spartul târgului, că face demersurile privind implementarea acestui proiect. Dar de unde fonduri, de unde cei 30 % pe care trebuie să-i dea primăria din bugetul local? Vă mai aduceţi aminte de banii aruncaţi cu «generozitate» pe focurile de artificii, începând cu anul 2007, când cu capitala culturala europeană, la Sibiu? La fel s-a întâmplat şi în 2008, dar şi anul acesta, chiar dacă nu la amploarea de acum doi ani! Bani aruncați pentru a oferi «circ» gloatei în vederea obţinerii de capital electoral de către primar, că se apropiau alegerile! Ce buni ar fi fost banii aceia acum, în scopul asigurării căldurii de la iarnă, fiindcă artificiile, deşi luminoase şi cu fum, nu ţin de cald!” („Fabula «Greierele si furnica» în varianta sibiană: focurile de artificii nu vor ţine de cald la iarnă!” – „Justiţiarul sibian”, 21 iunie 2009). La fel este şi acum, nu s-a schimbat absolut nimic: municipiul Sibiu nu dispune de bani pentru sporirea confortului cetăţenilor, deoarece primarul a înglodat oraşul în datorii, iar renovarea blocurilor nu este considerată de Klaus Iohannis ca o activitate aducătoare de voturi la anul, aşa că preferă să aloce fonduri pentru surogate „culturale”, aşa cum a făcut şi în anii trecuţi. Festivaluri peste festivaluri cu bani de la buget, iar pentru reabilitarea străzilor – care sunt mult mai importante pentru oraş, decât scălâmbăielile unor circari aduşi de aiurea pe bani grei! – se împrumută scump de la băncile prietenilor lui masoni din Austria şi înglodează oraşul în datorii. Aşa că de unde bani şi pentru reabilitare termică a blocurilor?

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.