Lichele

Razvan Marcu, dihorul care vrea sa para sconcs

  Motto: „Parvenitul se târăşte de-a buşilea în faţa celor ce-i pot fi de folos şi este obraznic cu cei de […]

 

Motto: „Parvenitul se târăşte de-a buşilea în faţa celor ce-i pot fi de folos şi este obraznic cu cei de care nu mai are nevoie.” (Honoré de Balzac)

L-am cunoscut pe acest individ incult, dar plesnind de infatuare, la sfîrşitul anilor ’90, pe vremea când era un scribalău obişnuit la ziarul “Tribuna”, format de gazetarii vechi pe calapodul ziaristului comunist, adică pupincurist şi un pic şantajist. Avea acelaşi birou cu Florin Staicu, altul care se crede buricul universului şi mandatarul adevărului absolut, ajungând şi el, prin volum, la acelaşi aspect de godac sau de slugă bine hrănită. Cei doi au promovat, nu doar la cântar, primul devenind „star de televiziune” – asta doar în mintea sa confuză, iar celălalt a ajuns director la „Tribuna” lui Ilie Carabulea, de se răsuceşte Slavici în mormânt, când vede pe mâinile cui a încăput ziarul său şi cum acesta slujeşte intereselor antiromâneşti.

Prin anul 2002,  cei doi se manifestau la unison împotriva lui Iohannis, mai ales Marcu, ofuscat că-l scoseseră gardienii Kaiser-ului, cu picioare în curul ăla de vădană, din Primăria Sibiu. Pseudo-ziaristul, care se crede un fel de guru al primarilor, sperase că va putea să-l ghidoneze şi pe sas la fel ca pe fostul primar, Dan Condurat, dar s-a înşelat amarnic şi a trebuit să suporte umilinţa îmbrâncelilor de la poarta principală. Fanfaroni, încă de pe atunci, Marcu şi Staicu s-au dovedit slabi ca gazetari, dar, în schimb, au fost experţi în „datul din coate” pentru a ajunge cât mai sus în societate, indiferent de mijloacele folosite. Acesta este visul oricărui impostor, iar pentru el nu conteză că se umileşte sau calcă pe cadavre.

Luna trecută, foştii colegi de birou au devenit şi un soi de rude prin alianţă, Florin Staicu fiind naşul de cununie al lui Răzvan Marcu. Nunta s-a desfăşurat în plină campanie electorală şi au participat indivizi îmbogăţiţi suspect, peste noapte, la fel de parveniţi ca naşul şi finul, de credeai că-i un congres al „sindicatului” mafiei. Mulţi dintre nuntaşi erau parteneri de afaceri, pe bani publici, ai lui Iohannis şi sponsori, mai mult sau mai puţin oficiali, ai campaniei electorale a acestuia. Mirele, luat de val, a afirmat, plin de importanţă, că nu a ţinut nunta anul trecut, deoarece nu dorea să eclipseze evenimentele din 2007, când Sibiul a fost capitală culturală a Europei!

Răzvan Marcu, mire de complezenţă, ca să închidă gura bârfitorilor care-l arată cu degetul ca homosexual. la nunta respectivă au participat toţi mafioţii care fac afaceri cu Primăria Sibiu.

Răzvan Marcu, mire de complezenţă, ca să închidă gura bârfitorilor care-l arată cu degetul ca homosexual. La “nunta secolului” au participat toţi mafioţii care fac afaceri cu Primăria Sibiu.

Ce spui, Franz? Tare mă tem că acuma ai eclipsat Summit-ul NATO de la Bucureşti şi Campionatul European de Fotbal! Vai, domnule Răzvan Marcu, cum a putut „Celebritatea Voastră” să facă una ca asta?

Lipsa de verticalitate a „vedetei” sibiene este vizibilă şi din satelit, nu doar de pe fotoliul aflat în faţa tembelizorului – potivit nume, atunci când pe ecranul postului Antena 1 Sibiu se iţeşte căpăţâna în formă de pară a Răzvănelului.

Ce ştie să facă cel mai bine Răzvan Marcu, la televizor şi în dormitor.

Ce ştie să facă cel mai bine Răzvan Marcu, la televizor şi în dormitor.

Slugărnicia sa a devenit greţoasă şi greu de digerat de către telespectatorii cu mai multă şcoală decât a „jurnalistului”. La capitolul studii, Marcu a cam rămas la trasu’ cu arcu’, chit că între timp a apărut tancul, dar pentru a înţelege armele sofisticate trebuie să ai studii superioare, ori bietul papagal nu ştim nici dacă a reuşit să-şi ia, într-un târziu, diploma de bacalaureat. Rămâne un mister, la fel ca salariul altei vedete de televiziune – de data aceasta pe bune! – Andreea Esca.

Deficitul de educaţie, lipsa celor „şapte ani de acasă”, se poate observa din tratamentul discriminatoriu pe care-l aplică Răzvan Marcu partenerilor săi de dialog televizat. Deşi, în privinţa „vedetei”, putem vorbi doar de pantomimă, deoarece mai mult gesticulează, nefiind capabil să lege două fraze corecte şi coerente. Acesta crede că spontaneitatea poate fi înlocuită de obrăznicia acumulată în anii când îi teroriza pe primarii unor comune, uitate de Dumnezeu, cu calitea sa de „ziarist la Tribuna”. Mitocănia lui se manifestă doar cu invitaţii de rang inferior, în faţa celor cu funcţii importante adoptînd o atitudine umilă, de câine bătut ce se gudură pe lângă stăpân. Bădărănia şi tupeul grosier al acestui neica-nimeni cu accent de cioban din Mărginimea Sibiului – ultimul oricum net superior la capitolul bun-simţ faţă de hipopotamul cu pretenţii de jurnalist! – sunt completate de laşitatea specifică impostorilor, indiferent de domeniul în care activează aceşti şnapani. Imediat după publicare rezultatelor de la alegeri, farsorul Marcu a afirmat despre candidatul Marius Albin Marinescu că ar fi fost „un pătrunjel în supă pentru partidul din partea căruia a candidat”. Fiind vorba despre mine, iar eu nefiind prezent în studiou pentru a avea putinţa să-i dau replica acestui  bufon, am posibilitatea să reacţionez doar acum. Pentru a fi în ton cu limbajul rudimentar, dar şi cu mentalul său pueril, am să încerc să-i răspund pe limba lui, ca să înţeleagă şi Bulă. Deci, la nivel de grădiniţă, deasupra căruia ipochimenul nu a reuşit să se ridice: „Cine spune, ăla este!”. Da, Marcule, tu eşti exact „un pătrunjel” lipsit de talent în „supa” stătută, fadă şi reâncălzită a presei sibiene, pregătită de „bucătari” la fel de pricepuţi ca şi tine în ale gazetăriei, cum ar fi Presecan , Carabulea sau Cercel. Doar dacă-i nominalizezi şi deja ai spus tot. Nu-i aşa, trepăduşilor de presă?  Voi trebuie să ştiţi mai bine, fiindcă sunteţi „specialişti” în batjocorirea şi stâlcirea numelor purtate de cei care-i incomodează pe stăpânii voştri. Am aflat despre repectiva emisiune, în care am fost ponegrit, întâmplător. Viaţa mea este prea preţioasă pentru a irosi minute din ea în faţa televizorului, ca să urmăresc inepţiile debitate de un primitiv ca Răzvan Marcu!

Incultura acestui personaj burlesc se observă după primele două propoziţii scoase pe trompetă de către sfertodoct. Încearcă să suplinească vocabularul, extrem de limitat, printr-o gesticulaţie excesivă deprinsă probabil de la Ceauşescu, pe vremea când Marcu era pionier şi probabil îl adula pe „tovarăşul”, la fel cum îl idolatrizează acuma pe „Herr”, mai ales că avea un securist de frunte în familie, model de abnegaţie pentru cauza comunismului. Replica sa, folosită non-stop şi devenită tic verbal, este americănescul „O.K.”, prin care dihorul autohton, ce inundă aerul din studiou cu duhoarea imposturii şi a slugărniciei contra cost, vrea să se transforme în sconcs capitalist, că-i „cool” şi în „trend”! Pentru că aşa stau lucrurile, consider că-i va face o mai mare plăcere să-l numesc yesmen, în loc de pupincurist sau aplaudac, că astea-s cuvinte româneşti, chiar dacă nu le va găsi în DEX, şi nu dau bine la „look-ul” filfizonului. Decât să piardă vremea pe la manichiură şi pedichiură, ca o cocotă, mai bine ar pune mâna pe câte o carte. La infantilismul şi teribilismul de care dă dovadă, cred că potrivit ar fi să începă lecturile cu Jules Verne şi Dumas.

Am să las un jurnalist adevărat, Dan Tomozei, fost coleg de redacţie la „Tribuna”, pentru o scurtă perioadă, cu „starul” de azi, să-şi exprime „admiraţia” pentru acest „deontolog” desăvârşit, „ziarist obiectiv şi vertical”.Citez: “Cu verva care îl caracterizează, Răzvan Marcu, cel mai premiat şi insinuat personal media local în afacerile administraţiei locale şi judeţene sibiene, ne-a prezentat rezultatele votului din 1 iunie. Evident, nu singur, ci cu naşul de căsătorie, Florin Staicu de la Tribuna şi un domn angajat la o firmă nemţească să facă sondaje pentru saşii locali, Mihali. Afacerea asta cu sondajul la ieşirea de la urne ţine la privitorul de teveu, însă atunci când totul este făcut în familie, parcă nu mai are aceeaşi importanţă. Pe scurt, nu se face să centrezi, să dai cu capul, să marchezi şi eventual să aperi la poarta la care te chinui să dai golul de aur sau de euro, dacă nu dolar.

Un mare gol a fost si emisiunea cu marile rezultate cunoscute de acum 4 ani la Sibiu. Singura surpriză a constituit-o doar afirmaţia primului ales al oraşului, primarul Klaus Iohannis care s-a scăpat pe el în direct. Atât de tare încât nici preaunsul Marcu nu a reuşit să-şi reţină surprinderea. Iacă-tă ce spunea sasul cel iubit, Iohannis, la final de intervenţie televizată, la momentul mulţumirilor: <<Mulţumesc sibienilor dar şi dumneavoastră (celor din studio), care aţi contribuit la acest rezultat>>. Hopa! Nu zău, cum aşa? Iar replica maestrului mason Marcu, a venit imbecil: <<Asta … nu ştiu dacă a fost un lucru bun că s-au spus…>>! Lasă nenea Marcu, lasă, că se ştie în urbe unde şi ce construieşte patronul antenei locale, dar mai ales cum au fost executaţi toţi contracandidaţii sasului în emisiunile dinaintea nunţii tale, la care au participat sponsorii aceluiaşi sas!” (“Dacii liberi”, nr. 42/iunie 2008).

Specializat pe “segmentul primari”, dinainte chiar de a deveni “vedetă de televiziune”, Răzvan Marcu i-a supt de bani, iar, în subsidiar, le-a tamponat maşinile, pe care le-a condus fără permis şi beat mangă. Amănunte ştiu Teodor Plopeanu, fost primar al Mediaşului şi senatorul Ilie Stoica, de la Avrig. Cei doi au fost “sponsori” de nădejde pentru sugativa care a abuzat permanent de calitatea sa de jurnalist, meserie pe care a considerat-o perfectă pentru susţinerea idealului său de parvenire şi îmbogăţire fără efort. D oar “are balta peşte”, iar în judeţul Sibiu sunt mulţi primari care aşteaptă cu nerăbdare să cotizeze pentru trei minute de “nemurire” pe ecranul televizorului, alături de “starul” consacrat în…dat limbi!

 Marius Albin MARINESCU

P.S.: Mă opresc aici, deoarece nu vreau să intru cu bocancii în viaţa ta privată, Marcule, deşi poate că meriţi, după toate jignirile pe care mi le-ai adus, în repetate rânduri, pe ecranul televizorului şi în absenţa mea. La aceste insulte s-a raliat şi naşul tău, Florin Staicu. Măi, “băieţi” – presupun că realizaţi de ce am pus ghilimelele… -, voi nu ştiţi că “fiecare naş, îşi are naşul”?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.