Abuzuri

Primarul sas al Sibiului este alergic la denumirea ASTRA

   „Între 23 octombrie – 4 noiembrie 1861 a fost înfiinţată la Sibiu Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura […]

   „Între 23 octombrie4 noiembrie 1861 a fost înfiinţată la Sibiu Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA), cu rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania. În cadrul Astrei s-a concentrat la sfârşitul secolului al XIX-lea elita intelectuală a românilor transilvăneni: George Bariţ, Timotei Cipariu, Andrei Şaguna, Ion Pop-Reteganul, Ioan Puşcariu, Miron Cristea, Vasile Goldiş, Onisifor Ghibu şi Octavian Goga. ASTRA este cea care a decis elaborarea şi publicarea Enciclopediei Române, sub îndrumarea lui Corneliu Diaconovici. Lucrarea, apărută în trei volume între 1898 şi 1904, a îndeplinit multă vreme o dublă funcţie, culturală şi politică, în istoria poporului român.”

     La Sibiu există o repulsie organică a unor indivizi cu fumuri ariene în cap, cărora le pute tot ceea ce este românesc. Fostul director al Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Corneliu Bucur, a fost eliminat fiindcă prin activitatea sa era un portdrapel al tradiţiilor autohtone, cele care-i deranjează atât de mult pe unii saşi cu convingeri şovine. Ca dovadă, invocăm afirmaţia lui Klaus Iohannis, pe vremea când emisiunile de la postul de televiziune Antena 1 Sibiu erau moderate de regretatul om de televiziune Biriş. Atunci, primarul a afirmat că Sibiul nu a fost, niciodată, oraş românesc. O afirmaţie jignitoare pentru populaţia majoritar românească din acest oraş ardelenesc, distrus din punct de vedere arhitectonic, patrimonial şi ecologic taman de Klaus Iohannis şi partenerii săi de afaceri! Despre modul discreţionar în care se acordă bani de la bugetul local pentru cultură, noi am scris în repetate rânduri. Favoriţi pentru finanţare sunt „culturnicii” de serviciu, unii şi aceiaşi indivizi hrăpăreţi din camarila primarului, specialişti doar în „sifonarea” banilor publici. Dezvăluiri despre afacerile culturale cu aromă de „salam săsesc” aici:

http://sibiu.justitiarul.ro/asociaia-sibiu-1191-i-cei-trei-crai-de-la-epuit/

http://sibiu.justitiarul.ro/directorul-teatrului-national-radu-stanca-din-sibiu-poreclit-nila-fura-fara-mila/

http://sibiu.justitiarul.ro/fits-2013-jefuirea-banului-public-sub-pretext-cultural/

     Iată că acuma se vede exclus de la finanţare tocmai „Astra Film Festival 2014”, unul dintre puţinele festivaluri cu adevărat serioase de la Sibiu, că în rest se promovează tot felul de kitsch-uri şi şuşanele, în frunte cu aşa-zisul FITS, transformat din Festival Internaţional de Teatru în circ stradal ieftin – dar pe bani mulţi! – şi grotesc.

      Un alt motiv pentru sistarea festivalului, pe lângă alergia primarului sibian la denumirea ASTRA, poate să fie dat şi de prezentarea unor filme documentare-manifest, aşa cum a fost „Blestemul gazelor de şist” în regia lui Lech Kowalski, prezentat anul trecut în cadrul festivalului. Primarul Klaus Iohannis şi-a declarat public susţinerea pentru explorarea gazelor de şist! (http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15773560-klaus-iohannis-despre-explorarea-gazelor-sist-vaslui-pare-lucru-exceptional-bun.htm) Chiar dacă explorarea nu este sinonimă cu exploatarea, trebuie subliniat că efectul catastrofal asupra mediului este acelaşi! Există o altă cenzură mai eficientă, dar şi diabolică în acelaşi timp, decât suspendarea finanţării? Acest sabotaj  determină dispariţia unui eveniment anual care dezvăluia parte dintre ticăloşiile unui sistem corupt în totalitate!

                                                                                                             Redacţia „Justiţiarul”

Publicăm Comunicatul de presă primit de la Astra Film:

 ASTRA FILM CONTESTĂ DECIZIA PRIMĂRIEI SIBIU DE A EXCLUDE DE LA FINANŢARE ASTRA FILM FESTIVAL 2014

     Vineri, 14 martie 2014, Astra Film a depus o contestaţie la sediul Primăriei Municipiului Sibiu, cu referire la desfășurarea procesului de selecţie a ofertelor culturale, Sesiunea de selecţie nr. 1/ 2014, în urma ne-selectării proiectului Astra Film Festival 2014 din care face parte şi Astra Film Junior 2014, proiect înregistrat cu nr.  8257/10.02.2014.

   Fondat în 1993 la Sibiu, Astra Film este singurul festival din România de anvergură europeană, dedicat cinematografiei de non-ficţiune. Este un eveniment cu renume internaţional pentru originalitatea programelor şi pentru atmosfera deschisă pe care o creează .  Decizia de a exclude de la finanţarea din fonduri publice locale a proiectului pune sub semnul întrebării soarta ediţiei 2014, programată pentru 6-12 octombrie şi afectează direct şi Astra Film Junior, parte componentă a Astra Film Festival, dedicată copiilor.

     În contestaţia depusă la Primăria Municipiului Sibiu, Astra Film atrage atenţia asupra nerespectării unor proceduri în desfăşurarea procesului de selecţie şi contestă rezultatul evaluării, considerând că excelează la toate criteriile de evaluare: originalitate, relevanţă în contextul cultural local, experienţă şi capacitate de implementare, audienţă, capacitate de a fi continuat etc., în conformitate cu  Ghidul de finanţare.

     Contestaţia a fost depusă cu nr. de înregistrare 17014/14.03.2014 şi aşteptăm rezultatul în cursul săptămânii următoare. Lista proiectelor selectate pentru finanţare de către Primăria Municipiului Sibiu poate fi consultată  aici

                                                                                                    Biroul de presă ASTRA FILM

Nota redacţiei: Astra Film Festival, Festivalul internaţional de film de la Sibiu, care a aniversat 20 de ani de existenţă la ediţia din octombrie 2013, a fost nominalizat pentru PREMIUL RADIO ROMÂNIA CULTURAL, la secţiunea „Proiecte culturale si festivaluri”.

Gala de decernare a premiilor va avea loc luni, 24 martie 2014, la Teatrul Odeon din București, cu începere de la ora 19. Evenimentul va fi transmis în direct pe Radio România Cultural şi pe www.radioromaniacultural.ro

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.