Coruptie

Primarul Daniel Maricuța, baronul din Șelimbăr, a fost protejat până acum?

  Procurorii D.N.A. Alba Iulia, cei care îl cercetează acum în libertate (!) și profesând în continuare ca primar (!) […]

 

Procurorii D.N.A. Alba Iulia, cei care îl cercetează acum în libertate (!) și profesând în continuare ca primar (!) pe Daniel Maricuța, nababul din Șelimbăr, nu au fost așa aprigi cu ani în urmă. Suntem în anul 2015, dar la DNA Alba Iulia se știa de multă vreme de toate mânăriile grupării de crimă organizată de la Șelimbăr. Un dosar de cercetare penală, nr. 190/P/2010, cuprinzând jonglerii şi prestidigitaţie cu terenuri agricole, numere prezentate de „circarii” de la Şelimbăr a stat la dospit pe acolo, la fel ca și altele anterioare. De parcă nu era suficient noianul de necazuri, saşii şelimbăreni emigraţi în Germania, fiind şi ei deposedaţi de pământurile lor prin mijloacele necinstite ale mafioţilor care conduc comuna, au început să-şi înteţească vizitele în România şi să ceară în gura mare aplicarea legilor şi pedepsirea escrocilor.

 

                                          Cazul Kreuder

 

Domnul Erwin Kreuder, cu dublă cetăţenie, română şi germană, s-a trezit că este „fericitul” titular a două Titluri de proprietate pentru 14,83 hectare şi 11,30 hectare, deşi acesta nu solicitase niciodată reconstituirea dreptului de proprietate asupra vreunui teren pe raza comunei Şelimbăr. Fiind domiciliat în localitatea Bruk din Germania, bineînţeles că cel împroprietărit, fără ştirea sa, nu a intrat în posesia titlurilor de proprietate respective. Au intrat alţii, în schimb!

 

Erwin-Michael Kreuder nu revendicase terenuri agricole în Şelimbăr, deoarece nu ar fi fost îndreptăţit, fiindcă tatăl său, Michael Kreuder, trăieşte şi este domiciliat tot în Germania, în oraşul Dachau. Acesta depusese în 22.11.2005 cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 14,76 hectare de teren. Culmea, titlurile de proprietate pe numele Kreuder Erwin-Michael fuseseră eliberate în 25.03.2005 şi 12.04.2005, deci chiar înainte ca fostul proprietar să-şi revendice terenul confiscat de comunişti. Ca să fie stupefacţia deplină, Erwin Kreuder a aflat că, de fapt, a fost proprietar de terenuri, deoarece le-a şi vândut! Adică, l-ar fi şi împuternicit pe un anume Creţu Ioan, domiciliat în Sibiu, să vândă în numele său terenurile în cauză. Suntem în posesia a două procuri speciale încheiate la notarul public Tolciu Mariana prin care Kreuder Erwin-Michael îl împuterniceşte pe Creţu Ioan cu puteri depline pentru obţinerea titlului de proprietate şi pentru vânzarea acelor terenuri. Domnul Kreuder Erwin neagă autenticitatea acestor împuterniciri, susţinând că semnăturile mandantului nu-i aparţin şi că nici măcar nu a fost în România la data încheierii acelei procuri speciale pentru vânzarea terenurilor. Ca urmare, Kreuder Erwin-Michael s-a adresat instanţelor judecătoreşti pentru constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare încheiat în data de 15.07.2005 între aşa-zisul „mandatar” al său, Creţu Ioan, ca vânzător şi Ancăş Nicoleta Maria în calitate de cumpărător, document prin care s-a tranzacţionat o suprafaţă de 113.000 m.p. (11,30 hectare). Preţul vânzării a fost stabilit la suma de 400 euro / hectar, deci totalul de 4.520 de euro a fost achitat de către cumpărătoare. Menţionăm că preţul terenului a fost subevaluat, fiind vorba despre zona situată la ieşirea din Sibiu în direcţia Şelimbăr, pe dreapta, unde se află supermarketurile „Real”, „Carrefour”, mall-ul „Promenada” şi restul de centre comerciale mari. „Mandatarul” Creţu Ioan este un apropiat al primarului  Ioan Daniel Maricuţa, „tătucul” prădătorilor funciari din Şelimbăr. Nici cumpărătoarea nu este o necunoscută pentru edilul-şef al acestei comune limitrofe municipiului Sibiu.

 

Ancăş Nicoleta Maria, cumpărătoarea terenului la acel preţ subevaluat şi în condiţiile dubioase descrise mai sus, este inspector de specialitate în  Serviciul Public de Administrarea Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat (SPAUIPS) al Consiliului Local Sibiu, dar subordonat direct primarului (!) şi condus de directoarea Pop Simona, soţia directorului colegiului „Gheorghe Lazăr”. Familia Pop este în graţiile primarului, fiind printre puţinele familii româneşti care fac parte din cercul de prieteni apropiaţi ai familiei Iohannis. La rândul său, primarul sibian este în relaţii excelente cu omologul său de la Şelimbăr, „liantul” care a cimentat legătura de prietenie fiind Werner Keul, un controversat om de afaceri, prieten intim al primarului Klaus Iohannis şi constructor al supermarketului „XXL”. Pentru obţinerea avizului de la Drumuri Naţionale pentru drumul de acces la supermarket a fost o tărăşenie de pomină cu mutatul plăcuţelor indicatoare de localitate ale Sibiului, mai la vale până aproape de Şelimbăr, ca magazinul să pară al municipiului Sibiu şi astfel, fiind zonă de intravilan să se poată amplasa semafoare pe drumul naţional!!! La acea ilegalitate crasă au participat cei doi primari, din Sibiu şi Şelimbăr, împreună cu constructorul Werner Keul, ocazie cu care Klaus Iohannis „s-a lipit” de un teren în Şelimbăr, pe care ulterior l-a vândut, chipurile!, taman lui Keul, ca să dea o aparenţă legală şpăgii. Vedeţi ce mică este lumea… lumea corupţiei?!

 

Ca o confirmare a afirmaţiei anterioare, că lumea este… mică, prezentăm relaţia excelentă dintre soţul doamnei Nicoleta Maria Ancăş şi primarul Şelimbărului, Ioan Daniel Maricuţa. Pe soţul doamnei cu afacerea îndoielnică nu-l cheamă, aşa cum vă aşteptaţi, tot Ancăş, deşi în contractul de vânzare-cumpărare aşa i-a declarat numele soţia, ci Popescu, mai exact: Popescu Silviu Gheorghe. Acesta a fost despăgubit pentru un teren amplasat pe centura ocolitoare a Sibiului cu 14,5 dolari / m.p., primind pentru 5.279 de metri pătraţi un total de 76.545 de dolari. Suma în cauză se regăseşte pe o listă în care scrie, negru pe alb, că primarul Maricuţa Ioan Daniel a obţinut suma de 644.591 dolari „prin” diverse persoane, printre care se află şi bunul său prieten Popescu Silviu Gheorghe. Dar, pentru că lumea este mică, Popescu era coleg cu soţia Ancăş nu doar în pat, ci şi la serviciu, fiind, la vremea respectivă, şef Birou tehnic din cadrul aceluiaşi Serviciu Public de Administrarea Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat (SPAUIPS) al Consiliului Local Sibiu şi subordonat direct primarului Klaus Iohannis. Cei doi soţi cu nume de familie diferite, de parcă ar fi actori la Hollywood, mai au un teren în suprafaţă de 250 m.p. în Păltiniş – Vălari, dobândit în anul 2004 şi o vilă somptuoasă de 550 m.p. în Sibiu. Să mai zică cineva că bugetarii au venituri mici! Dar, mai degrabă nutrim convingerea că în primăria lui Klaus Iohannis se fac afaceri necurate, unii dintre angajaţi luând exemplul şefului suprem. Spunem acestea deoarece noi am scris şi despre situaţia înfloritoare a soţilor Pînzar, amândoi angajaţi ai Primăriei Sibiu şi cu o avere imobiliară uluitoare, care nu poate fi justificată de veniturile lor de conţopişti în administraţia locală. A mai existat și „Cazul Theil”, unde ne-am reîntâlnit cu acelaşi „mandatar” Creţu Ioan şi cu un „modus operandi” asemănător altui „mandatar”, Mustaţă Nicolae Pavel, căruia i-au căzut victime surorile Culicov Elena şi Gladcă Ana. După cum am scris cu ceva timp în urmă, cele două surori au pierdut, datorită maşinaţiilor mafiei din Şelimbăr, un teren evaluat la valoarea de 850.000 euro.

 

                                                                                                                   Dan FLORESCU

Actualizare: 

                                COMUNICAT DNA din 26 noiembrie 2015 În completarea comunicatului nr. 1852/VIII/3 din 25 noiembrie 2015, privind reținerea inculpaților Maricuța Ioan Daniel, primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu și a lui Scumpu Elena, secretar al primăriei, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 25.11.2015, a inculpaților:GRECU MARIUS, viceprimar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu,
– luare de mită,MELNICIUC MARIA, specialist în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, în formă continuată (9 acte materiale),CÂNDEA LUCIAN RADU, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale),
– spălare de bani,HAIDUC SORIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale),
– spălare de bani (6 infracțiuni),
– complicitate la luare de mită,LUPU MARIUS BOGDAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălare de bani (3 infracțiuni),
– complicitate la luare de mită,

TATU IOAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale),

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 25 noiembrie 2015, față de inculpații:

ANCĂȘ NICOLETA MARIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– constituire a unui grup infracțional organizat, 
– complicitate la abuz în serviciu, 
– spălare de bani,

CREȚU IOAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– constituire a unui grup infracțional organizat, 
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale),

DEAC CONSTANTIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale),

DROC EMILIAN PETRU, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la luare de mită,
– trafic de influență,

HORDOBEȚ IULIAN HORIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (3 acte materiale),
– spălare de bani (2 infracțiuni),

IUGA VICTORIA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de influențarea declarațiilor,

JINARIU OVIDIU VASILE, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată (2 acte materiale),

MUSTAȚĂ NICOLAE PAVEL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituirea unui grup infracțional organizat,
– complicitate la abuz în serviciu,

POPESCU SILVIU GHEORGHE, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
– constituirea unui grup infracțional organizat, 
– spălare de bani,

SCHOTTE GHEORGHE, dezvoltator imobiliar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– dare de mită,
– cumpărare de influență,
– spălare de bani,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma instigării,

INDREȘ MIHAI, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora :

Începând cu anul 2000, inculpatul Maricuța Ioan Daniel, în calitate de primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, a constituit împreună cu inculpatele Scumpu Elena, Melniciuc Maria și o altă persoană, o grupare infracțională, ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piață mare, situate în arondismentul unității administrativ-teritoriale respective, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane.
Inculpatul Maricuța Ioan Daniel, care deținea calitatea de președinte, împreună cu restul de trei membri ai grupului, constituiau comisia comunală înființată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate.
Având în vedere funcțiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii și relațiile de încredere existente între aceștia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, și astfel să soluționeze favorabil (atât în ceea ce privește celeritatea cât și amplasamentul terenurilor din titlurile de proprietate), doar acele cereri pentru care persoane interpuse dețineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracțional.
Inculpatul Maricuța Ioan Daniel și ceilalți membri ai grupului cunoșteau în detaliu atât situația terenurilor, cât și a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influența decizia acestora, atât prin amenințare, tracasarea proprietarilor cât și prin inducerea lor în eroare, în scopul obținerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracțional.
În urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Maricuța Ioan Daniel împreună cu ceilalți membri ai grupului au modificat și falsificat procese – verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.
În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut și rolul de a despăgubi persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care, în procesele intentate, aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile.
În vederea valorificării terenurilor, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena, persoane cu atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizații de construire), indicau potențialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preț peste prețul pieței, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției.
În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, inculpatul Maricuța Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalți proprietari să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire.
Pe parcurs, având ca mobil obținerea pentru membrii săi de foloase, la gruparea infracțională au aderat numiții Haiduc Sorin, Mustață Nicolae Pavel – consilier local în cadrul Consiliului Local Șelimbăr, Deac Constantin consilier local și fost viceprimar al comunei Șelimbăr, Tatu Ioan fost primar și fost consilier în cadrul Consiliului Local Șelimbăr, Cândea Lucian Radu, Grecu Marius și Lupu Marius Bogdan.
Activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită pe parcurs și de inculpații Jinariu Vasile-Ovidiu, Hordobeț Iulian Horea, Ancăs Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Crețu Ioan, Indreș Mihai și Schotte Gheorghe.
Concret, inculpații Jinariu Vasile-Ovidiu, Crețu Ioan, Mustață Nicolae Pavel, Hordobeț Iulian Horea și Droc Emilian Petru au fost persoanele desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanțul infracțional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca și cumpărători de bună-credință (așa cum s-a și întâmplat atât pe parcursul numeroaselor procese civile intentate de persoanele ale căror interese legitime au fost vătămate, dar și în dosarele penale înregistrate în urma plângerilor unora dintre persoane).

Inculpații Haiduc Sorin, Ancăș Nicoleta Maria, Popescu Silviu Gheorghe, Indreș Mihai și Lupu Marius Bogdan au fost persoanele dispuse să dobândească în mod aparent terenurile pentru care s-a reconstituit/constituit dreptul de proprietate și să-l dețină neîntrerupt timp de mai mulți ani, deși cunoșteau că terenurile nu le aparțin în realitate, pentru ca la un moment dat, de obicei înaintea fiecărei vânzări către investitori, în baza unor acte fictive translative de proprietate (în sensul lipsei plății), acestea să ajungă în patrimoniul unui membru al grupului. De asemenea, cu ocazia administrării probatoriului au fost identificate și tranzacții făcute în nume propriu prin care s-au valorificat terenurile obținute din activitatea ilicită.

Urmare a activității infracționale, inculpații Maricuța Ioan Daniel, Scumpu Elena și Grecu Marius au pretins și primit cu titlu de mită, prin intermediari, de la inculpatul Schotte Gheorghe, în calitate de dezvoltator imobiliar și de la alte persoane, mai multe sume de bani și bunuri.
Astfel, inculpatul Maricuța Ioan Daniel a primit pentru sine suma de 1.027.500 lei, un autoturism marca BMW X6 și un număr de 61 de apartamente cu locurile de parcare aferente, în valoare totală de 1.811.660 euro, iar pentru Consiliul Local Șelimbăr un număr de două apartamente, primite sub formă de donație.
Pentru a disimula adevărata proveniență a celor 61 de apartamente, inculpatul Haiduc Sorin cu ajutorul unui alt membru al grupului a încheiat la data de 8.12.2014 mai multe contracte fictive de vânzare cumpărare.
În schimbul locuințelor oferite, inculpatul Schotte Gheorghe și o altă persoană au beneficiat de sprijin din partea membrilor grupului infracțional, atât pentru obținerea autorizației de construcție cât și pe parcursul derulării lucrărilor.
În aceeași zi cu încheierea contractului, inculpatul Droc Emilian Petru, ca urmarea a obținerii autorizației, a primit de la inculpatul Schotte Gheorghe promisiunea plății unei sume de 10.000 de euro, ce a fost făcută ulterior în baza unui contract de intermediere.
În cazul celor două locuințe, investigațiile efectuate în cauză au relevat și faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizații pentru construirea unui bloc de locuințe erau obligate de către inculpatul Maricuța Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea primăriei Șelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizațiile necesare.
Referitor la acest caz, inculpatul Grecu Marius, în calitate de viceprimar, a semnat declarația notarială prin care a acceptat donația făcută de două persoane pentru Consiliului Local Șelimbăr, cunoscând scopul acestei donații, iar inculpata Scumpu Elena, în calitate de secretar, a avizat pentru legalitate primirea de la persoanele respective a celor două locuințe.
Pentru a disimula adevărata proveniență a sumelor de bani și a bunurilor, produs al infracțiunilor inculpații:
– au efectuat succesiv tranzacții, dezmembrări și înscrieri succesive în CF, a unor terenuri,
– au efectuat schimburi de terenuri precum și valorificarea ulterioară către diferiți agenți economici,
– au încheiat contracte simulate de vânzare cumpărare / au ajutat la încheierea acestora, cunoscând că apartamentele provin din săvârșirea de infracțiuni.

Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratelor Județene de Jandarmi Sibiu, Brașov și Neamț.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 26 noiembrie 2015, inculpații Maricuța Ioan Daniel, Scumpu Elena, Melniciuc Maria, Cândea Lucian Radu, Grecu Marius, Haiduc Sorin, Lupu Marius Bogdan și Tatu Ioan, sunt prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Nota redacției: Am subliniat, în comunicatul DNA, persoanele care apar în articolul de mai sus.

 

 

Trackbacks / Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.