Colimator

Președintele României nu prea le are cu limba română

           Klaus Iohannis vorbește în limba română „suboptimal” „Această situaţie care a apărut se datorează probabil unei […]

 

         Klaus Iohannis vorbește în limba română „suboptimal”

Această situaţie care a apărut se datorează probabil unei comunicări suboptimale, a declarat preşedintele Klaus Iohannis despre conflictul DNA-SIE, Laura Codruţa Kovesi vs. Mihai Răzvan Ungureanu. Ce spui, Franz? „Suboptimal”! De unde Dumnezeu ai scos cuvântul acesta, inexistent în limba română? Din germană, din engleză, din ce limbă l-ai pescuit? Sper ca măcar limbile celor care te-au numit Gauleiter peste colonie le vorbești mai bine, că limba română e limbă străină pentru dumneata.

Cineva care folosește repetativ și abuziv adverbul „foarte”, astfel încât pentru el totul are valoare de superlativ absolut, nu poate să fie decât un necunoscator al limbii în care se exprimă ori un imbecil.

Klaus Iohannis: „Mă bucur foarte mult că am ocazia să vă întâlnesc aici, în sediul Ambasadei României de la Washington. (…) Am avut foarte multe întâlniri foarte bune. Aseară la Casa Albă, astăzi la Centrul de Conferințe, am avut ocazia să schimb câteva cuvinte și cu Președintele Barack Obama, și cu Vicepreședintele Biden, și cu Secretarul de Stat Kerry. Una peste alta, a fost o dovadă a faptului că România și cu Statele Unite ale Americii au un parteneriat foarte strânsfoarte bun și cu o perspectivă  foarte frumoasă.(…) Dacă la partea politică, după cum am spus, stăm extraordinar de bine, în zona militară și a colaborării în domeniul securității stăm foarte bine. Avem foarte multe programe comune, militarii de la noi cu militarii americani au în acest an cred că peste 100 de exerciții comune. În domeniul securității, colaborarea este chiar foarte, foarte bună. Și, în fine, în domeniul trei, economic, aici cred că mai este loc, mai este loc pentru o colaborare mai bună, mai este loc foarte mult pentru investitori americani în România, dar, recunosc, mie mi-ar place să avem și investitori români în America. (…) Fiecare a avut motivația lui proprie, dar faptul că în această seară ați venit aici, în Ambasada României, este o dovadă clară a faptului că, de fapt, cu inima, mai sunteți, în foarte mare măsură, acasă și de aceea vă rog să fiți ambasadorii noștri, să duceți mesajul României până în ultimul cătun din Statele Unite.(…) Am și terminat fiindcă mi-ar place să vă cunosc, cel puțin să vă strâng mâna la cât mai mulți dintre dumneavoastră în această seară și poate să facem câte o poză împreună și atunci cred că ar fi foarte frumos.” Sunt fraze luate din același discurs rostit la data de 1 aprilie 2016 în fața românilor din Washington D.C., la ambasada Romaniei (http://www.presidency.ro/ro/media/agenda-presedintelui/intalnire-cu-reprezentantii-comunitatii-romanesti-washington-d-c-statele-unite-ale-americii), când Iohannis a rostit de nenumărate ori cuvântul „foarte”.

Așa se întâmplă atunci când se aventurează să vorbească liber un incult de altă naționalitate, cu un vocabular românesc de maximum 200 de cuvinte. El gândește în limba germană, după care traduce în românește. De aceea a și afirmat despre el însuși, în campania electorală din anul 2014, că este un politruc, lăsând asistența cu gura căscată. A tradus greșit, el dorind să spună că-i politician! Nu mai spun prea multe despre dezacordurile frecvente sau exprimarea fonetică, pentru el fiind dificil să pronunțe grupurile de vocale din limba română, astfel încât „parteneriat” devine „partenereat” și „trebuie” este pronunțat „trebe”. Permanent folosește „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”. Scuza cu „ardeleanul” și regionalismele pică fiindcă și eu sunt ardelean, chiar sibian ca și el, dar nu vorbesc așa! Cum Dumnezeu a fost profesor un astfel de personaj, oare cum a predat elevilor? Pentru mine o să rămână un mister veșnic, la fel ca existența Atlantidei sau salariul Andreei Esca.

Ca să nu spuneți că suntem cârcotași și căutăm noduri în papură aiurea, iată și alte exemple concrete cu exprimarea deficitară a președintelui:

„MunCA CAre”, „peroada”, „am făcut acolo afirmație”, plus intonația tip prostul clasei la serbarea școlară… Iată aici, concret și pe viu: https://www.youtube.com/watch?v=xZQ0dTQlBXw

„Situaţia mea este un pic deosebită, fiindcă eu chiar am antecedente în sistemul educaţional, am fost dascăl de fizică timp de 15 ani, am condus un inspectorat şcolar timp de trei ani şi acuma sunt un politruc care vrea să candideze la Preşedinţia României” (http://www.mediafax.ro/politic/iohannis-sunt-un-politruc-care-vrea-sa-candideze-la-presedintia-romaniei-13161075)

„Am fost un anticomunist privat. Am fost împotriva comunismului ca individ, la nivel personal, la fel ca toată familia mea.” (http://www.romaniacurata.ro/un-presedinte-care-tace-pentru-un-popor-prea-vorbaret/)

ALȚII de la Cotroceni SPUNE că și din partea altor structuri.” (http://www.reporterntv.ro/stire/klaus-iohannis-gafa-gramaticala-altii-de-la-cotroceni-spune)

Cristos a-nviat!” (http://www.napocanews.ro/2015/04/klaus-iohannis-gafa-in-mesajul-de-pastele-ortodocsilor-a-scris-numele-de-cristos-folosit-de-catolici-nu-cel-ortodox-de-hristos.html)

„Sunt foarte bucuros și foarte mișcat că pot să fiu în această seară în mijlocul dumneavoastră. Soția mea Carmen și cu mine ne-am gândit de multe ori, în viața noastră anterioară, cum ar fi să venim la Ierusalim. Și iată, am venit într-o poziție care mă face să stau în fața dumneavoastră.” (https://www.youtube.com/watch?v=xVKdytbV5v0)

Nu suntem singurii care am observat deficiențele de exprimare ale președintelui Klaus Werner Iohannis. Citiți ce comenta și un simplu cetățean pe pagina de Facebook a președintelui. Dorelian Bellu: „Aveţi un vocabular de max 100-120 de cuvinte. Tot ce vă iese pe gură e lemn curat, omul aude de la dvs. doar clişee peste clişee, nicio contribuţie personală, nimic trecut prin filtrul unei judecăţi autentice, mature. Sunteţi anchilozat la minte şi folosiţi cuvintele nu ca să transmiteţi ceva, ci doar pentru eschivă. Tipic celui care vrea să ascundă o realitate. Nu mai spun de felul în care vă ambalaţi mesajele, de cum recitaţi, de intonaţia chinuită, de cum puneţi accentul pe aer, doar ca să lăsaţi impresia că vorbele dvs. conţin şi lucruri importante.”

                             Iohannis, acest Fujimori al României

Nu știu dacă vă consolează cu ceva, dar nu suntem chiar singurii din lume care suntem conduși de un minoritar etnic și corupt până în măduva oaselor (trafic internațional de copii, furt de case, mafia imobiliară și retrocedările ei frauduloase!). În această circumstanță, a etnicului minoritar corupt așezat de alții în fruntea unei țări, merită menționat faptul că Iohannis Klaus Werner este al doilea etnic minoritar devenit președinte, la nivel mondial, după japonezul Alberto Fujimori care a condus Peru din 1990 până în noiembrie 2000. A fost „ales” preşedinte în Peru, tot pe considerentul că japonezii sunt mai corecţi decât peruanii, ca și legenda cu nemții mai cinstiți ca românii și ca restul omenirii. S-a văzut cât sunt nemții de corecți, când cu înșelăciunea mondială numită Volkswagen! La fel și cu corectitudinea japoneză a lui Fujimori. Atât de corect a fost şi acela, încât a jefuit ţara şi a fugit  în anul 2000, fiind președintele în funcție al țării, din Peru în Japonia ca să scape de o condamnare pentru deturnări de fonduri și crime politice!

Alberto Fujimori execută acum o pedeapsă de 25 de ani în Peru pentru corupție (delapidarea a 15 milioane de dolari) și încălcări ale drepturilor omului (crime și sterilizări), fiind extrădat de Chile în septembrie 2007. A fost arestat în Chile pe baza unui mandat internațional, în anul 2005, după ce Japonia refuzase să-l mai găzduiască. Se vede treaba că peruanii tot nu s-au învățat minte, din moment ce fiica fostului președinte ajuns pușcăriaș, Keiko Fujimori, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 10 aprile a.c., al doilea tur fiind programat în 5 iunie. Se pare că sunt alții care ne depășesc în naivitate… asta ca să nu-i spunem fățiș prostie! Nu-i exclus să demonstrăm, totuși, că suntem campioni mondiali la prostie, dacă intră Traian Băsescu la pușcărie și după aceea, pe model peruan, românii o aleg pe Elena Băsescu (EBA) ca președinte.

                                                                                                            Marius Albin MARINESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.