Observator

PREDICTIILE LUI ADRIAN NASTASE APLICATE LA ALEGERILE LOCALE DIN SIBIU 2008

Când d-na Nicolai şi-a argumentat susţinerile afirmând cu patos : „Noi, ardelenii, prin structura noastră, suntem austriecii zonei, suntem serioşi, […]

Când d-na Nicolai şi-a argumentat susţinerile afirmând cu patos : „Noi, ardelenii, prin structura noastră, suntem austriecii zonei, suntem serioşi, temeinici şi competenţi”, ne-a cam apucat râsul. Acum, după rezultatul alegerilor locale sibiene, suntem în situaţia de a o suspecta de premoniţie sau de a fi cunoscut jocurile politice de culise, care la ora aceea erau deja făcute…Şi pentru că ne-a cam venit la cap mintea românului cea de pe urmă, am început să analizăm tot ce ni se părea cusut cu aţă albă de vreun an încoace în susţinerile unor poiticieni vechi şi actuali , dornici să rămână viitori şi veşnici, şi să le punem cap la cap. Şi ne-a trecut râsu’ dar ne-a cam apucat plânsu’!…

În anul 2007, într-un interviu acordat cotidianului  „Gândul”, fostul – la acea vreme – lider al PSD, Adrian Năstase,  şi-a prezentat “oferta” cu care dorea să revină în conducerea partidului: aducerea PSD la putere, prin demararea imediată a negocierilor cu PNL şi construirea unui program de guvernare comun pe cinci ani -unul până la alegeri şi încă patru după alegeri. În noul pol politic PSD – PNL, fostul premier a invitat şi UDMR, considerând (atenţie! n.n.) zona minorităţilor – “o zonă strategică”, pentru a ieşi o majoritate.

Exista, e drept şi posibilitatea unei alianţe cu PD-ul de atunci, dar asta ar fi însemnat ca PSD să accepte dinainte să nu mai propună un candidat la Preşedinţie,  adică, după cum spunea Adrian Năstase –“o incapacitate de a juca politic în următorii 6-7 ani” pentru PSD. Drept urmare, varianta înţelegerii electorale cu PNL, a fost aleasă pentru alegerile locale 2008, urmând ca, stabilitatea celor două formaţiuni întărită prin înţelegeri parafate în teritoriu, să conducă la victoria în alegerile parlamentare şi ulterior la prezidenţialele din 2009 a acestei alianţe cel puţin ciudate – ca să nu zicem “împotriva naturii”- prin doctrina opusă a celor două partide componente şi a sateliţilor care gravitează în jurul acestora.

După jumătatea lunii martie 2008, conducerile centrale ale PNL si PSD au decis că cele două formaţiuni trebuie să colaboreze cu succes în teritoriu. Astfel că  liderii liberali si cei social-democrati ai filialelor s-au înfrăţit întru cooperare politică rodnică pentru alegerile locale.

Premierul Tăriceanu a declarat tranşant că liberalii din teritoriu pot face alianţe politice cu PSD, dar şi cu celelalte formaţiuni politice, în vederea câştigării alegerilor locale. „În momentul în care am constatat că Partidul Democrat, zis şi Liberal, şi-a scos din statut interdicţia pe care şi-o impusese de a face vreo alianţă politică cu PSD, nu înţeleg care ar fi considerentul de ordin moral pentru care PNL nu ar putea să facă alianţe. În principiu, organizaţiile noastre au libertatea să decidă în plan local care sunt alianţele cele mai bune, în aşa fel încât administraţia să funcţioneze şi să poată servi obiectivele cetăţenilor. Nu cred că aceasta e cea mai importantă problemă: cu cine se vor alia. Vor trebui să facă o majoritate peste tot, fie că e este vorba de Parlament sau de consiliile locale, în orice ţară din Europa se fac majorităţi”, a spus Tăriceanu (Ziarul Ziua,18 martie 2008). Desigur, în toată lumea se fac majorităţi în politică, dar se mai ţine cont şi de doctrine…Dar, ca la noi, la nimeni. Am pornit din ’90 cu democraţia originală iliesciană şi continuăm după 19 ani, cu una…tăriceană !

Imediat după semnalul lui Tăriceanu, liderii locali ai FDGR au primit şi ei libertatea de la centru – adică de la liderul lor naţional Klaus Werner Iohannis, primarul Sibiului – să facă orice fel de alianţe !… De aici au început să apară “curiozităţile” politice.

Aşa s-a ajuns la o „ciudată” alianţă timişoreană. În aceeaşi fatidică lună martie 2008, organizaţiile din Banat ale PNL, PNŢCD şi Forumului Democrat German din România (FDGR) au bătut palma pentru un  protocol de colaborare la alegerile locale, oficializând „Alianţa pentru Timiş”, care l-a promovat drept candidat la primăria Timişoarei pe primarul  ţărănist aflat în funcţie, Gheorghe Ciuhandu. După ce a obţinut victoria  în alegeri, ţărănistul Ciuhandu l-a făcut pe verticalul Corneliu Coposu – cel mai curat şi adevărat simbol al luptei anticomuniste – să se răsucească în mormânt, punând bazele colaborării cu…PSD la Timişoara, oraşul martir din care a pornit Revoluţia din 1989 ! Astfel, Timişoara va avea un viceprimar pesedist şi la consiliul judetean un vicepreşedinte pesedist… Urmare protocolului semnat, cu care nu a fost de acord, Marius Popovici preşedintele filialei PNŢCD Timiş, membru al acestui partid din 1990 şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş în perioada 2000-2008 şi-a dat demisia din toate funcţiile deţinute în partid, rămânând simplu membru…Societatea civilă a sancţionat prompt colaborarea dintre Alianţa pentru Timiş şi PSD, reprezentanţii Societăţii Timişoara considerând că protocolul încheiat a deturnat voinţa electoratului şi încalcă principiile Proclamaţiei de la Timişoara. Reprezentanţii societăţii civile din Timişoara şi cei ai Societăţii Timişoara au cerut print-o scrisoare deschisă, preşedinţilor PNL şi PDL să colaboreze din nou, în perspectiva alegerilor generale, pentru a nu da ocazia stângii politice „nereformate”, cum au denumit PSD-ul, să revină la putere.

La Sibiu, zis şi făcut. A poruncit Tăriceanu alianţe, filiala s-a şi executat reuşind să pună în practică planul de acum un an expus de”vizionarul”Adrian Năstase: PSD aliat cu PNL şi cu minorităţile – considerate zonă strategică, respectiv FDGR în cazul municipiului  şi judeţului Sibiu. Susţinut făţiş de PNL, care nici măcar nu şi-a desemnat candidat pentru funcţia de primar la Sibiu, a făcut Iohannis ce-a făcut şi ne-a păcălit pe toţi că PD-L –ul ar avea ceva cu el şi că din acest motiv el nu negociază cu pedeliştii funcţiile de viceprimari şi vicepreşedinţi la consiliul judeţean. Alegătorii lui – cei aproape 35 % din totalul electoratului sibian care l-au votat – au văzut în el omul puternic, care îşi permite să pună condiţii…Nici vorbă! Iată că ştim acum că jocurile erau făcute de un an, iar el “Marele Sas” Iohannis (cum îl numeşte C.V Mihail în Rondul de Sibiu) e doar un pion care joacă după cum i se cântă căci altfel i se arată iute pisica – dosarele pe care le are în dospire  la DNA şi DIICOT. Să nu uităm că Iohannis se menţine la putere pentru că a învăţat bine să aplice proverbul românesc “Fă-te frate cu dracul până treci puntea”, fiind celebre alianţele lui după cum bate vântul…puterii, ba cu PSD, ba cu alianţa D.A, cu PD, iar acum cu “monstruoasa mutantă coaliţie” PNL-PSD. Ceea ce nu înţelegem este conduita prietenească pe care Klaus Iohannis a abordat-o în precedentul an faţă de preşedintele Traian Băsescu, acesta găsindu-şi un refugiu la Sibiu pe care îl considera fieful său…

Între timp la Sibiu, în campania electorală, partidele mari şi mici s-au zbătut care mai de care să convingă alegătorii să-i voteze. Doar FDGR-ul a stat liniştit,  convins că va ieşi câştigător (De unde ştia? Au printre ei clarvizionari ori au “manipulat” ceva voturi?). Ba, cei doi candidaţi la primărie şi preşedinţia consiliului judeţean, Iohannis şi Bottesch s-au mai şi plimbat prin ţări străine – Germania şi Austria, interesantă destinaţie, nu-i aşa? – taman în timpul campaniei, dând cu flit electoratului şi contracandidaţilor pe care Klaus Iohannis i-a ridiculizat afirmând că aceştia  nu au proiecte şi  nu cunosc administraţie publică locală  – oare domnul profesor de fizică pe unde s-o fi şcolit aşa bine în administraţie, cumva…în Germanica? – deşi printre ei s-au aflat oameni pricepuţi, foşti şi actuali primari, secretari de municipiu şi lucrători vechi în administraţia locală.

O puternică lovitură a dat-o FDGR-ului înscrierea în PDL a primarului Mediaşului, Daniel Thellmann, împreună cu alţi 10 membri ai FDGR, care au şi câştigat alegerile locale medieşene sub umbrela PDL, stricând jocurile fedegeristo-peneliste. Preşedintele Forumului, Klaus Iohannis, a reacţionat cu duritate extremă, motivându-şi supărarea pe pedelişti şi răzbunarea ulterioară alegerilor de a nu negocia cu ei, prin această “racolare” care i-ar fi situat pe membrii PD-L pe o “poziţie ireconciliabilă” cu el, după cum a declarat presei…Că electoratul i-a votat, nu mai contează, EL decide !

Şi uite-aşa, în campania electorală locală desfăşurată pe melegurile sibiene, conform înţelegerilor dirijate de la “centru”, lucrurile au luat-o razna. PSD-ul căruia nimeni nu-i mai dădea zile la Sibiu după 2004 ne-a surprins cu ascensiunea sa, după ce membrii marcanţi au demisionat chiar în prag de campanie. PD-L-ul care s-a declarat duşman făţiş al lui Iohannis şi al FDGR-ului a avut o campanie fructuoasă dar…nu-l vrea Iohannis (citiţi PNL şi PSD) drept tovarăş cu funcţii de “vice” nici la consiliul local nici la cel judeţean. PNŢCD-ul a încercat să lupte cinstit, candidând cu oameni noi şi nepătaţi, dar jocurile de culise l-au înfrânt şi n-a reuşit să treacă pragul electoral de 5 % ca să intre la consiliul local sau judeţean. PC-ul şi PRM-ul au dispărut de pe scena politică sibiană. Au rămas în consiliul local şi judeţean reprezentanţi ai FDGR,PNL,PD-L,PSD, cu cei doi şefi saşi Martin Bottesch şi Klaus Iohannis.

FDGR-ul are în continuare majoritate în consiliul local, adică voturile vor fi “aranjate” în şedinţele de la forum aşa cum vrea Iohannis, de aceiaşi “consilieri locali de nota 2” după cum a constatat într-un studiu recent Institutul de Politici Publice, doar că, opozanţii pedelişti din consiliu s-ar putea  să cârtească ceva mai mult decât au făcut-o în mandatul precedent, până vor ajunge la o “împăciuire politică”… Cât priveşte viceprimarii, Iohannis – deşi Legea 215 din 2001 a administraţiei publice locale, republicată şi actualizată, dispune la art.57 alin.(3) că “Viceprimarul este ales cu votul majorităţii consilierilor locali în funcţie, din rândul membrilor acestuia” şi încă nici nu s-au validat mandatele consilierilor locali – a decis şi a şi comunicat în presă: va avea un viceprimar penelist, deşi PNL are doar 2 consilieri locali la Sibiu (!)  şi un viceprimar fedegerist, deci EL conduce  Sibiul.

 La consiliul judeţean va fi ceva mai greu pentru proaspăt ”reuşitul” Martin Bottesch să-şi constituie o majoritate confortabilă, dar sigura alegere a unui vicepreşedinte penelist şi  a unui vicepreşedinte pesedist – pe care tot omniprezentul Iohannis i-a “decis” deja! – va aduce linişte cercurilor oamenilor de afaceri din spatele partidelor, căci pe bietul cetăţean votant şi contribuabil la impozite şi taxe până la ultimii săi bani… tot nu-l întreabă nimeni!

Pentru cititorii noştri prezentăm şi cifrele reale ale rezultatelor alegerilor locale de la Sibiu. Din totalul populaţiei cu drept de vot din Sibiu respectiv 144.287 de electori, au votat 61.490, din care voturi valabile 60.181, 1.309 voturi fiind anulate – sperăm noi, în mod legal (?!). Pentru primarul ales Klaus Werner Iohannis au votat 50.107 sibieni, adică 83,26 % din cei prezenţi la urne şi abia 34,72% din totalul cetaţenilor sibieni cu drept de vot. Deci, ne-am ales cu un primar dorit de o treime a populaţiei sibiene!

Rezultatele votului pentru Consiliul Local Sibiu au fost şi mai interesante. Au votat 61.490 de cetăţeni, din care voturi valabile 59.171, anulate 2.319 – iarăşi ne întrebăm cât de legal…În procente, au ieşit: FDGR – 31.500 voturi, 53,23%; PD-L – 9.220 voturi, 15,58%; PSD – 6.927 voturi, 11,70%; PNL – 4.990 voturi, 8,43%; restul partidelor – 6.534 voturi, 11,04% – care s-a redistribuit între cele patru câştigătoare. Au rezultat, din 23 de mandate de consilieri locali, 14 consilieri FDGR – majoritate (!),4 consilieri PD-L, 3 consilieri PSD, 1 consilier PNL, încă 1 consilier PNL câştigat  după redistribuirea voturilor rămase neutilizate.

La fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch- FDGR şi-a devansat cu puţin contracandidaţii, fiind ales de electori cu un plus de aproximativ 6000 de voturi faţă de următorul clasat, Ion Ariton reprezentantul PDL. Decizia finală pentru constituirea conducerii consiliului judeţean adică alegerea vicepreşedinţilor,  aparţine conform legii, celor  32 de consilieri aleşi: 10 din PD-L, 9 din PSD, 9 FDGR, 4 PNL. Ruptura cu PD-L fiind de notorietate, conform declaraţiilor primarului Iohannis, care conduce după cât se pare şi consiliul judeţean (!) majoritatea se va constitui probabil cu PSD.

Înainte cu câteva zile de turul II al alegerilor (15 iunie a.c.), preşedintele PD-L, Emil Boc, a declarat, la Galaţi, că filialele teritoriale ale partidului său au libertatea să negocieze majorităţi la nivel local cu orice formaţiune politică, fără îndrumări de la centru, fiind vorba de realităţile locale, pe care cei din teritoriu le cunosc cel mai bine. Dacă libertatea vine prea târziu sau tocmai în ultimul ceas, vom avea timp să analizăm la toamnă…

 Şi acum, să ne întoarcem la anul 2007 şi la “PREDICŢIILE” lui Adrian Năstase. Nu-i aşa că, la Sibiu,  s-au adeverit?

Florentina ALBU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.