Observator

Pentru Nicolae Avram, primarul din Şura Mare, doar interesul personal este „mare”

Dacă a văzut că nu merge afacerea cu pădurea, primarul, un veritabil de om de afaceri, s-a orientat spre păşuni. […]

Dacă a văzut că nu merge afacerea cu pădurea, primarul, un veritabil de om de afaceri, s-a orientat spre păşuni. Astfel, Nicolae Avram a încheiat contracte de închiriere pentru suprafeţe de păşunat cu diferite persoane… care nu dețin animale! Deja intrăm pe tărâmul infracţiunilor, deoarece indivizii care s-au văzut cu patalamaua de arendaşi ai unor păşuni la mână, au şi fluturat-o pe sub nasul celor de la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) ca să obţină subvenţiile destinate crescătorilor de animale. Dar cum singurele animale ale „arendaşilor” erau câinele din curte şi motanul de pe laviţă, care nu prea le au cu păscutul, totul duhneşte a impostură, falsuri în declaraţii şi uz de fals! Toate aceste infracţiuni au fost comise pentru ca prietenii primarului să  beneficieze de subvenţii în mod ilegal. În situaţia aceasta se află Samoilă Popa, consilier local şi Daniel Şerban, pădurar. Aceştia doi, dar şi alţii, au încasat subvenţiile pentru păşunile închiriate de la primărie, deşi nu exploatează aceste terenuri în scopul hrănirii animalelor.
Dacă tot suntem la capitolul agricultură, merită menţionat şi faptul că pentru plantația personală, domul primar s-a făcut luntre-punte ca să obţină proiecte de finanțare europeană, pe filiera S.C. „Mărul sibian”  (Cod Unic de Identificare: RO 26663147; Nr. Registrul Comerțului: J32/184/2010) unde este asociat cu fostul prefect pedelist Constantin Trihenea şi cu firme care-i aparţin lui Ilie Carabulea. Culmea este că în faţa consătenilor se dăduse „lovit”,  spunându-le acestora că nu a putut accesa fonduri europene, fiind membru P.S.D., air partidul său era oropsit, fiind la acea vreme în opoziţie. A fost cea mai facilă justificare pentru lipsa de interes în elaborarea de proiecte pentru absorbţia de fonduri europene nerambursabile, fiind preferate creditele bancare, care au înglodat comuna Şura Mare în datorii. Pentru Nicolae Avram a fost mai simplu să împrumute, decât să-şi pună propria minte la contribuţie sau să-şi impulsioneze funcţionarii să muncească în folosul consătenilor plătitori de taxe şi impozite.
Aşa a procedat şi cu bugetul comunei, de care a dispus discreţionar, fără a prezenta în nici un an un bilanț contabil cetățenilor comunei, care trebuie să fie nu doar contribuabili la acest buget, ci şi beneficiari ai acestuia!
Doar ca să dea impresia că este pus pe fapte mari, în folosul comunităţii, primarul Nicolae Avram a demarat  diferite investiții, însă fără a le finaliza.  Un exemplu foarte vizibil, fiind chiar la marginea drumului naţional care traversează Şura Mare, este noua clădire a şcolii, lăsată nefinalizată şi în paragină (foto 1). Construcţia a început să se degradeze şi se vor impune alte lucrări de reabilitare, deci alţi bani, altă „distracţie” pe bani publici. Se va lucra probabil cu aceleaşi firme, „agreate” de Primăria Şura Mare, de fapt veşnicii „abonaţi” la lucrările iniţiate de primar. Nu mai este un secret pentru nici un român faptul că majoritatea primarilor se îmbogăţesc din comisioanele încasate de la firmele contractante ale lucrărilor pe bani publici. Schema este următoarea: se stabilesc, prin contract, preţuri de execuţie supraevaluate, iar diferenţa, dintre costul real al lucrărilor şi cel „umflat” artificial, intră în buzunarele primarilor şi eventual al intermediarilor, atunci când se mai  schimbă executanţii „abonaţi”. Procedeul este cunoscut ca „para-ndărăt”, expresie împrumutată de la jocul de barbut. Uneori, după ce s-a licitat lucrarea la un preţ scăzut, ca să fie câștigată licitaţia atunci când există concurenţă reală şi nu fictivă, cu „iepuri” băgaţi la înaintare tot de către câştigătorul cunoscut de dinainte, ca să creeze o aparenţă de legalitate, preţul de execuţie se măreşte în timpul executării lucrării. Astfel, de comun acord, primarii beneficiari şi constructorii executanţi recurg  la „artificii” contabile, invocând diverse costuri suplimentare „neprevăzute”,  care apar în anexe la contractul iniţial, aşa că în final suma achitată va depăşi cu mult atât preţul stabilit în contractul iniţial, cât şi costul real.
Lucrările sunt prost executate, după modelul Sibiului (reşedinţa de judeţ), astfel fiind asigurate viitoare lucrări de reabilitare, plătite tot din banii de la buget. În felul acesta constructorii „abonaţi” au permanent la dispoziţie o sursă de venituri inepuizabilă şi după recepţia lucrărilor. Ca să argumentăm teoria aceasta am fotografiat porţiuni din strada paralelă cu şoseaua naţională, de la intrarea dinspre Sibiu, unde se văd o serie de „plombe” adăugate asfaltului turnat doar în urmă cu un an (foto 2, 3). La fel se va întâmpla şi cu trotuarele la care se lucrează acum în satul aparţinător, Hamba. Aceste trotuare, de nici un metru lăţime, de parcă Hamba este locuită de pitici, sunt pardosite cu pavele, dar fără a exista o fundaţie serioasă (foto 4, 5), astfel încât, după  o iarnă şi câteva ploi mai zdravene, pavelele în cauză se vor „desciocăla”. Şi iarăşi constructorii vor avea de lucru pe banii contribuabililor…
Un lucru lăudabil, la Şura Mare, a fost acordarea de terenuri tinerilor pentru construcția de locuințe, dar pe domnul primar dar nu l-a preocupat şi crearea de locuri de munca prin atragerea de investitori, ca să-i şi ţină pe tineri în comună.  Pe Nicolae Avram nu l-au interesat rezolvarea problemelor  sociale ale comunităţii,  ci doar problemele personale, el prosperând ca un mic baron local. În schimb este un as al păcălelilor cu scop manipulator şi dezinformator, diversiuni asemănătoare cu lucrările începute şi abandonate sau prost finalizate, doar ca să salveze aparenţele şi să-şi asigure voturile naivilor. La câtă „miere” a dat pe margini, normal că lui Avram i s-au încleştat mâinile pe „borcanul” primăriei.

Simina BARBU

1 Comment

  1. SUNT FOARTE INTERESANTE DECLARTIILE DE AVERE APARUTE PE SITE/ul primariei……………socante……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.