Investigatii

PAHONTU VERSUS LAZARESCU – „MECIURI” SI „BLATURI” CU JUSTITIA

Au trecut mai bine de trei ani de când familia Lăzărescu, din comuna Sălătrucu judeţul Argeş, se luptă cu „morile […]

Au trecut mai bine de trei ani de când familia Lăzărescu, din comuna Sălătrucu judeţul Argeş, se luptă cu „morile de vânt” ale justiţiei, încercând să recupereze banii pe care Sever Adrian Pahonţu, soţul judecătoarei Gabriela Pahonţu de la Judecătoria Curtea de Argeş, trebuia să îi plătească pentru avarierea autoturismului BMW cu nr. AG -08 -TUP al fiului lor, Lăzărescu Dumitru Adrian. S-a întâmplat în data de 28 iulie 2007, când Sever Pahonţu, la volanul unui jeep cu numărul de înmatriculare AG -01-PSG nu a acordat prioritate de trecere BMW-ului, intrând în coliziune cu acesta şi avariindu-l.

Suma pe care Sever Pahonţu trebuia să o achite şoferului păgubit era de doar 7.500 de lei. Dacă, a doua zi după accident, Sever Pahonţu a promis că plăteşte reparaţia autoturismului „şifonat” de el datorită nerespectării legilor de circulaţie rutieră, i-a amăgit în continuare, ducându-i cu vorba timp de câteva luni. Oamenii, de bună credinţă şi convinşi că îşi vor recupera cheltuiala, şi-au reparat maşina pe banii lor. Dar autorul accidentului s-a răzgândit şi a refuzat să mai plătească stricăciunile produse. După toate probabilităţile, schimbarea de macaz în conduita lui Pahonţu faţă de partea vătămată s-a bazat pe poziţia de magistrat şi relaţiile din justiţie ale soţiei sale. Iar lucrurile au luat o întorsătură deloc plăcută.

De la suma iniţială de 7.500 lei, pe  care dacă Sever Pahonţu o plătea, faptele ar fi rămas la nivel de „incident” şi conflictul s-ar fi stins, stupefiant, s-a ajuns la un adevărat război între familia Lăzărescu, în special tatăl, Lăzărescu Dumitru şi fiul, Lăzărescu Dumitru Adrian, versus familia Pahonţu Sever şi Gabriela. Numeroase plângeri penale la parchet şi poliţie,  procese care grevează timpul şi aşa limitat al instanţelor de judecată, o mulţime de referiri în presa scrisă tipărită şi online, emisiuni de televiziune, acuze reciproce, pretinse calomnii şi pretenţii delictuale, culminând cu instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor familiei Lăzărescu.

Din nefericire, primele bătălii se pare că le-a câştigat caracatiţa relaţiilor întreţesute dintre poliţie – judecători – procurori, mai precis familia Pahonţu, care are marele avantaj că un membru activează în „sistem”. Doar că noi, românii, avem un proverb: „cine râde la urmă, râde mai bine”, aşa că Dumitru Lăzărescu, deşi pus la podea şi numărat de arbitru în câteva rânduri, nu se lasă făcut knock-out şi speră că dreptatea lui şi a familiei va învinge şi va reuşi, într-un final, să scape de ştampila „victimă la permanenţă”.

Dar să vă prezentăm faptele şi protagoniştii acestor „meciuri” care au ajuns din stradă în sala de judecată, ilustrând într-un caz minor ceea ce se întâmplă la nivelul macro al societăţii noastre, bolnave de egoism, răutate, ură, corupţie.

Aşadar, să prezentăm formaţiile. De o parte a terenului familia Pahonţu, din Curtea de Argeş, echipă cu nume grele, având-o ca vedetă pe Gaby Pahonţu, vârf de atac şi golgheter al campionatului. Judecătoarea Gabriela Pahonţu a fost numită în funcţie prin Decretul  nr. 317, din 26 iulie 1996, al preşedintelui României. Ulterior a fost promovată în „liga superioară”, obţinând funcţia de preşedinte al Judecătoriei Curtea de Argeş, post pe care-l ocupa şi la data de 28 iulie 2007, când s-a produs accidentul de mai sus.

Din articolul „Judecătorii din Curtea de Argeş – Salarii mari, credite şi rate pe măsură”, publicat la data de 18.01.2010 pe site-ul ziarului „Profit” din Argeş, care a analizat la începutul anului 2010 starea averilor magistraţilor din amintita urbe, aflăm că judecătoarea Gabriela Pahonţu, magistrat cu state vechi de activitatea la Judecătoria Curtea de Argeş, a beneficiat de un salariu anual pe 2009, cu tot cu restanţe, de 124.093 lei. Din declaraţia de avere care, la data respectivă, se găsea pe internet fiind accesibilă oricui dorea să obţină informaţii publice, legea ANI nefiind pe atunci ciuntită şi cosmetizată de interesele demnitarilor cu funcţii de decizie în România, la „lotul naţional”, reieşea că judecătoarea Pahonţu a achiziţionat  împreună cu soţul  – fost şef de Ocol Silvic în comuna Şuici, judeţul Argeş, două terenuri în Curtea de Argeş, o casă, şi a mai construit „o clădire”. Alături de bunurile imobile, în declaraţia sa de avere mai erau incluse două autoturisme şi trei depozite bancare în valoare totală de 55.000 lei. Pe de altă parte, la capitolul „datorii”, doamna Pahonţu a declarat două credite la bănci: de 99.400 lei şi de 14.400 de euro (sursa: http://www.ziarulprofit.ro/archives/348#). Sever Adrian Pahonţu, automobilistul, era şeful Ocolului Silvic Şuici la data producerii accidentului, funcţie din care ulterior a fost schimbat.

De cealaltă parte a terenului, „echipa” cotată cu şansa a doua, compusă din membri familiei Lăzărescu, oameni simpli din comuna Sălătrucu. Maria Lăzărescu a lucrat ca femeie de serviciu la Ocolul Silvic Şuici, chiar în subordinea lui Sever Pahonţu, până când, în urma conflictelor cu soţul şi fiul ei, acesta a disponibilizat-o trimiţând-o în şomaj. Soţul, Dumitru Lăzărescu şi fiul, Adrian, se ocupă de activităţi din sfera exploatării lemnului.

Faptele, după cum reies din relatările lui Dumitru Lăzărescu, din presa scrisă şi din înregistrările emisiunilor televiziunii OTV sunt demne de un film de aventuri cu iz de telenovelă românească, al cărui sfârşit este încă departe. În ziua de 27 iulie 2008, într-o vineri, s-au sărbătorit  „Zilele comunei Şuici”, eveniment cu ocazia căruia la Căminul Cultural au fost premiate pentru fidelitate mai multe familii, care au împlinit 50 de ani de căsnicie şi s-au acordat titluri de cetăţeni de onoare ai comunei. Înmânarea diplomelor a revenit invitatului de onoare, Nicolae Văcăroiu, pe atunci Preşedintele Senatului României.  Au mai participat la eveniment Constantin Nicolescu preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, primarul Constantin Iatagan din Şuici şi consilierii locali. După festivităţi, primarul a invitat musafirii la o masă tovărăşească, unde credeţi? În sediul Ocolului Silvic Şuici, fostă cabană de vânătoare. De ce a fost folosită sala de mese a unei instituţii publice pentru o astfel de chermeză a autorităţilor? Iată un mister pe care poate, vreodată,  îl va clarifica Sever Pahonţu, pe atunci şef al Ocolului Silvic.

Spre miezul nopţii, după degustări de bucate şi băuturi, când cheful a luat sfârşit, Sever Pahonţu aflat „pe cai mari” după ce stătuse ore în şir în preajma celui de-al doilea om în stat – Văcăroiu, a plecat la volanul jeep-ului proprietate personală, însoţit şi de cele două femei de serviciu din subordine, care serviseră oaspeţii: Lăzărescu Maria şi Găvan Maria. Înainte de intersecţia cu drumul judeţean DJ 703 H cele două femei au coborât, fiind în apropierea casei, în timp ce şeful lor şi-a continuat drumul spre Curtea de Argeş.

Ajuns la intersecţia unde trebuia să acorde prioritate, fiind pe un drum secundar, în dreptul satului Văleni, Sever Pahonţu a virat la stânga fără să se asigure, izbind în plin autoturismul BMW cu nr. AG-08-TUP, care venea de la Curtea de Argeş spre Sălătrucu, circulând regulamentar. Era în jurul orei 0,30. Speriat de impact,  Pahonţu a coborât din jeep şi s-a uitat la maşina lovită să vadă ce avarii are. După cum relatează şoferul BMW-ului, Adrian Lăzărescu, Sever Pahonţu mirosea puternic a alcool.  Recunoscându-l pe fiul subalternei sale, Pahonţu s-a urcat la volan şi a părăsit în grabă locul accidentului, în timp ce Adrian Lăzărescu îşi suna tatăl pentru a-i veni în sprijin. „Martor că Sever Pahonţu era băut şi că a părăsit locul accidentului îmi este Crăciun Filică, cel care a văzut toată scena” – povesteşte Adrian Lăzărescu. La locul accidentului sosise şi Dumitru Lăzărescu care a apucat să îl vadă băut pe Pahonţu şi a încercat să îl oprească ţinând uşa autoturismului până la venirea poliţiei. Numai că acesta a demarat în mare viteză târându-l câţiva metri agăţat de uşă, după cum ne povesteşte D. Lăzărescu. A fost chemată poliţia la constatări. S-au deplasat  la faţa locului agenţii Ceauşoiu Leonard, Fota Virgil, Ungureanu Constantin. Împreună cu Dumitru Lăzărescu, agenţii Ceauşoiu şi Fota s-au deplasat până la domiciliul lui Pahonţu, dar acesta nu a răspuns. O fi fost mahmur şi confuz, săracul! La Inspectoratul de Poliţie din Curtea de Argeş unde au ajuns în jurul orelor 1,00 din noapte, erau prezenţi, spre surprinderea celor doi Lăzărescu, atât şeful Poliţiei locale – comandantul Ispir Ionel cât şi şeful Biroului Circulaţie – Puicănescu, de parcă s-ar fi dezbătut bilanţul instituţie în crucea nopţii. După testarea  lui Adrian Lăzărescu cu fiola  şi constatarea că acesta nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, şoferul a dat o declaraţie cu privire la accident şi li s-a cerut să se prezinte a doua zi, sâmbăta.

După tamponare, Sever Pahonţu, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, după cum au afirmat martorii, şi-a continuat drumul parcurgând cei 40 de km până la Curtea de Argeş. Spre norocul lui, se pare că a ajuns la domiciliu în str. Râmnicu Vâlcea, nr.10, fără alte incidente sau accidente. Şi-a parcat jeep-ul lovit în garaj şi a trecut la o „bine meritată” odihnă, alături de consoartă, ştiind că are pe cine să se bazeze ca să-i rezolve „mica problemă” cu accidentul.

Dumitru Lăzărescu se întreabă şi acum de ce Sever Pahonţu, dacă afirmă că nu se afla sub influenţa alcoolului, după ce a părăsit locul accidentului, nu a oprit la posturile de poliţie din drumul său spre Curtea de Argeş – Şuici, Cepari, Tigveni – pentru testare alcooltest şi declaraţii legate de accident ?

A doua zi, sâmbătă dimineaţă, în prezenţa lui Dumitru Lăzărescu, comandantul Ispir şi şeful circulaţiei, Puicănescu, l-au sunat pe Sever Pahonţu pentru a-l audia. Acesta a refuzat să răspundă la telefon, iar oamenii legii au contactat-o pe soţia sa,  preşedinta Judecătoriei Curtea de Argeş, care le-a comunicat că îl caută şi îl va trimite la Poliţie. Cei doi poliţişti-şefi le-au recomandat lui Dumitru şi Adrian Lăzărescu „să se înţeleagă” cu Pahonţu, judecătoarea dorind să nu apară ceva în presă despre accident, aşa cum promitea Dumitru Lăzărescu văzând conduita de eschivare a lui Pahonţu.

Dumitru Lăzărescu şi fiul său s-au deplasat la domiciliul lui Sever Pahonţu, care le-a spus că nu are asigurarea obligatorie de răspundere civilă pe autoturism – cam ilegal soţul doamnei judecătoare, nu? – dar le va plăti reparaţiile. Mai târziu, Sever Pahonţu s-a prezentat la   Poliţia Curtea de Argeş. A adus cu sine şi o poliţă de asigurare datată  27 iulie 2007, deci cu o zi înainte de accident (!!!), aceasta nefiind însă valabilă decât din data de 30 iulie 2007. Dumitru Lăzărescu ne-a pus la dispoziţie o copie a poliţei încheiată retroactiv de un reprezentant al societăţii „Astra” S.A. Să ne mai întrebăm cum de a fost posibilă încheierea acestei poliţe cu număr şi dată din urmă cu o zi? Şi dacă Pahonţu a vrut sau nu să îi înşele pe cei doi Lăzărescu cu această poliţă, care nu era valabilă pentru acoperirea valorii reparaţiilor şi pe care, probabil din acest motiv, nici nu a prezentat-o Poliţiei?

Sever Pahonţu a negat, în faţa poliţiştilor, că înainte de accident băuse cot la cot cu invitaţii de la „Ziua comunei Şuici”. În apărarea lui au sărit, culmea! şi poliţiştii care l-au verificat cu etilotestul, fără însă ca şoferul a cărui maşină fusese avariată – Adrian Lăzărescu – să fie de faţă. După câteva minute, oamenii legii au ieşit mulţumiţi din biroul unde au efectuat testarea – doar ei ştiu cine a suflat în fiolă! – şi au comunicat că soţul judecătoarei nu consumase alcool. Faţă de insistenţele lui Dumitru Lăzărescu, ei au refuzat însă să-l ducă la spital pentru recoltarea probelor de sânge, care nu ar fi putut fi contrafăcute. Procesul verbal de constatare a contravenţiei, care ar fi trebuit întocmit imediat după producerea accidentului, a fost completat abia după patru zile de la petrecerea evenimentului, respectiv în data de 1 august 2007, după ce au fost audiaţi martorii, iar agentul constatator, Ceauşoiu Leonard, a fost probabil „instruit” asupra cuprinsului acestui act. Astfel, acesta nu a precizat în Procesul verbal că Sever Pahonţu a părăsit locul accidentului şi că nu avea niciun fel de asigurare. Asupra acestui document vom reveni. Continuarea, cu relatări şocante, în numărul viitor.

 

Dan FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.