Observator

Pactul pentru Valea Hârtibaciului!

Consiliul Județean Sibiu a găzduit astăzi, 14 iunie 2013, începând cu ora 10:00, seminarul tematic “Planificare spațială și peisaj”. Evenimentul […]

Consiliul Județean Sibiu a găzduit astăzi, 14 iunie 2013, începând cu ora 10:00, seminarul tematic “Planificare spațială și peisaj”. Evenimentul a fost organizat în cadrul VIVA EAST, proiect european ce urmărește revitalizarea zonelor est-europene cu un potențial cultural și turistic ridicat, însă slab valorificat.

CJ Sibiu1

Evenimentul a fost deschis cu semnarea Pactului  Local, document prin care actorii locali relevanți și-au luat angajamentul să sprijine și să își asume implementarea planului de acțiune și a proiectului pilot selectat pentru Valea Hârtibaciului. Procese similare de planificare participativa au avut loc și în celelalte două zone de proiect – regiunea Tavush din Armenia și raionul Cahul din Republică Moldova, finalizându-se, de asemenea, prin semnarea de pacturi locale. În toate cele trei zone au fost identificate o serie de probleme comune, de la slaba valorificare a potențialului cultural și turistic local și lipsa instrumentelor operaționale pentru dezvoltare teritorială până la susținerea insuficientă din partea rețelelor locale și naționale.

Seminarul tematic “Planificarea spațială și peisaj” (peisaj natural, peisaj rural, parcuri, habitate, zone protejate și centre istorice) este ultimul din seria de patru evenimente internaționale din cadrul VIVA EAST. Organizații relevante din România, Armenia și Republica Moldova și experți internaționali, coordonați de cadre universitare cu experiență, s-au implicat în desfășurarea unei analize comparative la nivel european și al Parteneriatului Estic, au identificat exemple de bune practici pentru valorificarea patrimoniului în vederea dezvoltării teritoriului și au fundamentat o metodologie internațională de intervenție.

Seminarul tematic a adus împreună membrii echipei și partenerii VIVA EAST (echipa locală și internațională), actori locali relevanți și reprezentanți din administrația publică la nivel național și local, ce au discutat despre provocările cu care se confruntă zonele rurale cu centre istorice mici și valori de peisaj, căutând stimularea inovației, conservarea activă a patrimoniului material și imaterial și dezvoltarea durabilă.

 

Proiectul este coordonat de către Asociația pentru Tranziție Urbană – România, implementat în parteneriat cu Asociația Armeană de Ecoturism și Agenția de Cooperare Transfrontaliera și Integrare Europeană din Moldova, și cu asistentă din partea partenerului științific Departamentul de Inginerie Civilă și Arhitectură al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei rețele internaționale, implicând experți din diverse țări europene în activități de cercetare, dezbatere și diseminare și punând la dispoziția autorităților, stakeholderilor locali și publicului larg o serie de rapoarte și articole. 

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul programului Eastern Partenership Cultural Programme.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.