Ancheta

Otrava din crenvurști

    Unul din MEZELURILE FAVORITE ale românilor este plin cu OTRAVĂ. Studiul care TRAGE un semnal de alarmă despre […]

 

 

Unul din MEZELURILE FAVORITE ale românilor este plin cu OTRAVĂ. Studiul care TRAGE un semnal de alarmă despre cel mai POPULAR produs

 

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat recent din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 43 tipuri de crenvurşti, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.

La aproximativ 91% din crenvurştii analizaţi recent de Asociaţia Pro Consumatori (APC) s-a utilizat nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecţiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire.  De asemenea, 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant roşu strălucitor, obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. La 44% dintre produsele analizate, gustul şi aroma au fost potenţate cu monoglutamat de sodiu. La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroşare suspect de apariţa anumitor afecţiuni medicale, potrivit APC.

Conform dicţionarelor, crenvurştii sunt mezeluri din carne, sub formă de cârnat subţire, din carne de vită şi slănină tocate foarte fin şi trase în maţe de oaie sau membrane din material plastic, cel mai adesea prezentate în pereche; denumirea este germană, de la Krenwurstchen.

La fabricarea crenvurștilor analizaţi, APC  a descoperit că s-au folosit următoarele ingrediente: carne de pui, carne de pui dezosata mecanic, carne de pasăre separată mecanic, piept de pui, carne de curcan, piept de curcan, piele de curcan, piele de pui, grăsime de pasăre, grăsime de pui,  carne de porc, gușă de porc,  grăsime de porc, carne de vită, tendoane de porc, slanină, șorici, praf de șoric de porc, emulsie de șorici, gelatină, colagen, grăsimi vegetale, cașcaval, apă, granule muștar,  făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale,  amidon cartofi, cazeina, proteină animală, proteină din lapte, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, ketchup, roșii deshidratate, extract de drojdie, proteină din soia, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, zahăr din trestie nerafinat,  maltodextrină, proteină din soia, ulei de rapiță, ulei vegetal de floarea soarelui,   grăsime de palmier, lapte praf degresat rehidratat, sare neiodată, sare cu nitriți,  sare de mare iodată, sare marină afumată, proteină din lapte, ceapă, extract natural de boia dulce, extracte vegetale, praf de usturoi, condiment de ardei, condimente, extracte din condimente, arome naturale, aromă de fum, fum de lemn de fag, invesils, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu,  nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, extract de acerolă, acerolă uscată, extract vegetal natural (sfeclă roșie, curcuma, ibiscus).

La fabricarea crenvurştilor, în funcţie de specie, carnea folosită se regăseşte în proporţii diferite, astfel: pieptul de pui între 23% şi 80%; carne de pui între 13% şi 88%; carne de porc între 17% şi 93%; carnea de vită între 8% şi 79%; carne de curcan între 4% şi 96%; piept de curcan: 53%; carne separată mecanic între 50% şi 79%.

La 7% din produsele analizate nu apare menţionată în lista ingredientelor cantitatea de carne din reţeta folosită la fabricarea crenvurştilor.

La 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui şi curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic şi carne de curcan separată mecanic). În jargonul specialiştilor are chiar denumirea de “mâzgă” sau “noroi”: “noroi alb – white slim, engl.” (când e vorba de carne de pasăre). Procesul presupune măcinarea carcasei şi pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva osoasă şi celelalte ţesuturi comestibile) sub presiune.

Au fost analizate sortimente de crenvurști fabricate/distribuite de către: Angst, Golfera Italia, Sutter Germania, Aldis, Reinert, Transavia, Prodprosper, Unicarm, Pick Ungaria, Ifantis, Mega Image, Perfec Poultry Slovenia, CrisTim, Zaklady Polonia, Zimbo Ungaria, Auchan, Agil, C+C, AIA Italia, Cora, Elit, SaGa Foods Ungaria, Meda, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Jumbo, Macromex, Caroli, Goodies Meat Production, Campofrio și Prime Food Polonia.

 

Top 10 mărci de  crenvurști după conţinutul de carne: 

 • Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi;
 • Golfera/Italia cu 88% carne de pui și 2 aditivi;
 • AIA/Italia cu  88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi;
 • Dulano/Germania cu 87% carne de porc și 2 aditivi;
 • Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
 • Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc și 3 aditivi;
 • Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi;
 • Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui și 5 aditivi;
 • Agil/România cu 80% piept de pui și fără aditivi;
 • Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Top 10 mărci de  crenvurști după numărul de aditivi alimentari: 

 • Campofrio cu 11 aditivi;
 • Caroli/Familia cu 10 aditivi;
 • Pikok, Caroli, AIA,   cu 9 aditivi;
 • Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
 • Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
 • Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
 • AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
 • Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
 • Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
 • Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

                                                                                                                         Dodo ROMNICEANU

Sursa: http://www.evz.ro/ce-contine-unul-din-mezelurile-favorite-ale-romanilor-si-cat-de-toxic-este-un-studiu-al-asociatiei-pro-consumatori.html

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.