Colimator

O întrebare-cheie: Ce știe Iohannis despre comerțul post-decembrist cu sași?

      Premierul Dacian Cioloș a cerut azi miniștrilor să posteze pe siteurile ministerelor orice informație de interes public care […]

 

 

 

Premierul Dacian Cioloș a cerut azi miniștrilor să posteze pe siteurile ministerelor orice informație de interes public care nu e secretă, în numele noului acces de transparență care a cuprins conducerea statului nostru, de la o vreme. Nu e rău. Dar, poate tandemul Cioloș-Iohannis umblă nițel și pe la informațiile ”adevărate”, cele secretizate, mai ales cînd nu se mai poate invoca siguranța națională pentru ținerea lor sub obroc, și am putea afla lucruri mai mult decît interesante.

Spre exemplu, dacă tot se vorbește de prezumtivii acoperiți din guvern, poate cei doi capi ai țării fac ceva presiuni pe directorul SRI să mai trimită CNSAS o parte din cele 20.000 de dosare din arhiva fostei securități pe care au decis acum cîțiva ani să le păstreze secrete, invocînd siguranța statului. Cam multe, 20.000 de dosare. Greu să nu-ți zboare gîndul la faptul că, între ele, se numără dosarele unor turnători și ofițeri acoperiți ai Securității care mai zburdă și azi prin diverse structuri, sub formă de civili cărora nici gura nu le miroase după ospăț cu usturoi.

Ori poate, la fel de interesant, președintele Iohannis face niscaiva eforturi diplomatice și desecretizează legendarul acord dintre România comunistă și Germania, prin care s-a perfectat odiosul comerțul cu sași. E aproape cert că omologul său, pastorul Joachim Gauck, nu i-ar refuza sprijinul, prin prisma propriului trecut.

Nu de alta, dar, anul trecut, ne-am trezit cu o bombă de proporții exact în perioada cînd se lucra intens la promovarea unui sas la Cotroceni.

Concret, în luna mai a anului trecut, Fundația germană ”Konrad Adenauer” organiza la București conferința cu tema „Acordurile secrete – istoria emigraţiei asistate a etnicilor germani din România”, cu participarea extraordinară a doctorului german Heinz-Günther Hüsch, alături de Vasile Dîncu, deputatul FDGR Ovidiu Ganț ori Germina Nagâț, de la CNSAS.

 

                                  Cine este Hüsch?

 

Simplu: nimeni altul decît negociatorul secret cu Securitatea, din partea Germaniei, în perioada comunistă, al cumpărării de sași la bucată. Un personaj care a venit de mai multe ori în România, în ultimii ani.

În cadrul respectivei conferințe, despre care nu s-a prea scris nimic la acea vreme, Hüsch a dezvăluit că celebrul acord încheiat între RSR și RFG în 1968 a continuat ÎNCĂ DOI ANI după Revoluție, perioadă în care, de altfel, s-a atins și numărul maxim de plecări ale sașilor, inclusiv a familiei actualului președinte, Klaus Iohannis.

Toate informațiile despre mega-operațiunea în cauză se găsesc, potrivit doctorului Hüsch, într-o arhivă care, numai în partea germană, ocupă 55 de volume, cu 25.000 de file, ținute pînă azi la secret.

Dacă, din partea României, secretomania pe această temă e ”naturală”, grație mentalității celor din serviciile autohtone, mai greu de înțeles e discreția nemților, după aproape un sfert de secol de la încheierea murdarei operațiuni.

Singura explicație e că Germania încearcă să protejeze, astfel, anumite personaje din România implicate în acea operațiune și care sunt încă active, într-o formă sau alta. (Din ce motive ar vrea să le protejeze putem doar bănui, fără a ști cu precizie.)

Spre exemplu, e imposibil ca în cei doi ani de după revoluție, de operațiune să fi fost străin Forumul Democrat al Germanilor din România, partidul înființat de sași în chiar zilele revoluției și în a cărui primă conducere s-au regăsit oameni ai fostei Securități, după cum dezvăluia însăși laureata Nobel, Herta Muller.

Și nu ar fi lipsit de interes ca respectivele persoane, la fel ca și șefii din serviciile secrete ale perioadei, ori din conducerea statului dintre 1989 -1992, să dea niște explicații publice legate de banii încasați de la nemți pentru cei cca.200.000 de sași plecați după revoluție, și, eventual, despre destinația acelor bani.

Bugetul de stat ori alte buzunare?

                                                                                         Bogdan Tiberiu IACOB (http://inpolitics.ro/)

 

1 Comment

 1. antiBelzebut

  Este trist ca dupa 26 de ani se mai scrriu asemenea prostii si minciuni…..
  Nu au fost vinduti NICIODATA evrei sau sasi…..
  Prin 1975-76 Romania avea nevoie de credite externe pentru derularea unor programe de dezvoltare economica, pentru beneficia de astfel de credite Washintonul conditiona Romania de a lasa sa imigreze persoanele care doreau sa plece. Libera circulatie=a persoanelor.
  Un mare numar de evrei doreau sa imigreze in Israel si Statele Unite.
  Marea parte a acestora erau cu studi superioare multi lucrau in cercetare erau persoane valoroase in care se investise mult.
  In urma discutilor indelungate cu partea Israeliana sa hotarit o suma de bani drept despagubire pentru cheltuielile facute de statul Roman cu scolarizarea, educatia si dupa caz, pregatirea stintifica a fiecaruia.
  La incelut proocedura era greoaie pentru ca trebuia evaluata cheltuiala pentru fiecare caz in parte.
  Pentru ca perioada de evaluare a sumelor datorate era foarte lunga si numarul celor care primeau aprobare de plecare era foarte mic sa hotarit de comun acord sa se plateasca despagubirea pe o suna fixa indiferent de pregatirea educationala si profesionala. Asa numarul evreilor care primeau aprobare sa imigreze a crescut exploziv.
  R.F.Germana, considerind metoda corecta si onesta a dorit sa se aplice acelasi mecanism si pentru sasi.
  Care considerati ca ar trebui sa fie sumele ce s-ar intoarce AZI, la bugetul de stat pentru tooate persoanele scolarizate in Romania , la stat, si care acum lucreaza in occident ? vorbim de cei ce sau stabilit acolo, doctori, sppecialisti IT, ingineri etc.?
  ACESTA ESTE SI MOTIVUL PENTRU CARE DUPA ABSOLVIREA UNOR SCOLI EXISTAU CONTRACTE DE MUNCA PE ; 5 7 10 ANI…..
  PLECAREA PREMATURA DIN CONTRACT, INSEMNA PLATA SCOLARIZARI…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.