Atitudini

Niciodată să nu uităm că suntem oameni!

    Astăzi a fost una din zilele acelea în care am ales să mănânc la „Super Mama”, un  cunoscut […]

 

 

Astăzi a fost una din zilele acelea în care am ales să mănânc la „Super Mama”, un  cunoscut fast-food din Sibiu. Când am intrat acolo mi-am comandat ceva și după am ales să mă așez la o masă. În dreapta mea erau două mese. La una din ele stăteau patru doamne, iar la cealaltă stătea acestă bătrânică, iar eu am ales să stau la masa din stânga ei. Îndreptându-mă spre masă am zărit-o, iar primul meu gând a fost „Sigur așteaptă pe cineva!” și am început să mă fac comodă.

După ceva timp, o doamnă dintre cele patru, care erau la masa din dreapta, se ridică și merge să comande ceva. Când s-a întors avea în mână o tavă în care luase un sandwich pe care i l-a dat bătrânei. Bătrâna, când a văzut, plină de uimire dar totodată și de fericire, o întreabă pe doamna respectivă „- Dar pentru ce faceți asta?” la care femeia îi răspunde „- Pentru mama!”.
Atunci, bătrâna cu ochii în lacrimi îi zice „Dumnezeu să îți dea sănătate, iar pe mama ta să o odihnescă în pace!” și a început să mănânce încet.
Când am văzut am rămas blocată iar gândul că ea ar aștepta pe cineva a fost brusc înlocuit cu „Cred că e singură și nu are pe nimeni”. M-am uitat câteva minute bune la ea și mă tot gândeam ce o fi cu ea și care e adevărata ei poveste, că una ferictă nu e, în niciun caz. Și ea se uita la mine, din când în când și probabil se gândea de ce mă tot uit la ea.

La un moment dat am rugat-o pe colega mea, care m-a însoțit, să meargă să ia ceva dulce și o apă plată, pentru că m-am gândit că după acel sandwich nu ar strica un mic desert. În timp ce colega mea era la casă, pentru a lua ceva dulce, eu  am început să mă uit la acestă bătrânică si să cad pe gânduri. Când a venit colega mea mi-a întins tava după care mă întreabă „- Dar ce vrei să faci cu ea?” la care eu îi zic „Vreau să i le dau acestei bătrâne!”. Câteva minute am stat pe gânduri pentru că nu știam cum să îi zic că vreau să îi dau ceea ce am cumpărat din teama de a nu mă refuza sau a gândi ca aș face-o miloagă. Am întrebat-o și pe colega mea, dar ea mi-a zis „- Pune-i tava în față și după pleci!” și i-am zis că nu fac așa ceva.

Într-un final îi zic „- Hai să ne îmbrăcăm și după îi zic că vreau să îi dau ce i-am cumpărat, așa ca un mic desert!”. Când a văzut bătrânica s-a uitat la mine și a început să zâmbească, după care mi-a zis că îmi mulțumește foarte mult, dar eu i-am zis că nu are pentru ce și că tot ce am făcut am făcut-o cu drag și din inimă.

După ce a luat acel mic desert a început să îmi povestească despre viața ei. A început prin a-mi spune că are o pensie destul de mică, de 280 lei, care nu o ajută cu nimic, că a avut 3 copiii, doi băieți și o fată și că cei doi băieți au murit de cancer, iar fata are o situație financiară destul de bună, e plecată din țară, dar numai vrea să o recunoască ca mamă. Mi-a zis că doarme pe unde apucă și că stă mai mult pe Mihai Vitezu și că se mai duce și în Vasile Aaron, iar la „Super Mama” vine destul de des ca să mai stea la căldură. Mi-a mai zis că sunt zile în care doarme în subsolul blocului, pe unde găsește, că sunt zile în care nu mai are putere să se ridice pentru că stă nemâncată zile întregi. Zilele trecute a avut noroc cu doi băieți care au văzut-o și au ajutat-o să își găsească un loc cât de cât călduros unde să doarmă și i-au dat ceva de mâncare. Toate acestea mi le-a spus cu zâmbetul pe buze pentru că nu vrea sa inspire milă nimănui.

Când să plec am întrebat-o unde va dormi în seara asta, la care ea îmi zice „- Nu știu, poate o să găsesc un loc sau poate mă va primi cineva!”. O întreb dacă pot face o poză cu dânsa, dar ea îmi zice „- Dar cum să stau că nu arăt deloc bine!?”, la care îi zic „- Stați liniștită că sunteți frumoasă, trebuie să vă uitați doar aici!”, arătându-i spre cameră.

irinn elena
Am făcut poza, mi-am luat la revedere și am întrebat-o unde o pot găsi mâine că vreau să îi duc câte ceva și ea mi-a răspuns „- Dar nu te deranja fata mea stai liniștită !”. I-am spus că o fac cu tot dragul pentru că ea îmi amintește de bunica mea, la care ea îmi zice „- Bine dacă tu vrei să îmi aduci ceva o să vin aici mâine la aceeiași oră. Dar ce cadou vrei să îmi iei ?”. Am zâmbit și i-am spus „- O să vedeți!” și am plecat. A rămas să mă întâlnesc mâine cu ea, în același loc la aceeași oră.

Am scris povestea acestei bătrâne cu speranța că poate cineva ar putea să o ajute, atât cu un loc unde ar putea dormi, cât și cu mâncare sau cu vorbă bună care cu siguranță îi va umple golul lăsat de proprii copii. Cei care vor să o ajute o găsesc pe Bulevardul Mihai Viteazu, cartierul Vasile Aaron sau „Super Mama” din Sibiu. Vă rog distribuiți mai departe pentru a o ajuta pe acestă batrânică cu un suflet mare și inima frântă .

Elena Irinn (https://www.facebook.com/elena.irina.94/posts/870362973085327?hc_location=ufi)

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.