Investigatii

Mutilarea Sibiului istoric

Ei bine, tocmai aceste clădiri au devenit ţinta îmbogăţiţilor Sibiului. Din goana nebună după averi făcute peste noapte, se construieşte […]

Ei bine, tocmai aceste clădiri au devenit ţinta îmbogăţiţilor Sibiului. Din goana nebună după averi făcute peste noapte, se construieşte oriunde în Sibiu şi oricum. Toate aceste intervenţii ale bogaţilor Sibiului duc la distrugerea cu bună ştiinţă a istoriei oraşului prin demolarea sau deterioarea iremediabilă a patrimoniului acestui oraş.

Demolarea Fabricii de bere

Fosta Fabrică de Bere (1862) situată în zona Piaţa Unirii lângă Manutanţa a fost demolată ilegal în vara lui 2004. Ca şi în cazul morii Soldisch, terenul cu ruinele fabricii de bere a intrat în posesia unui om de afaceri sibian care a decis să elibereze terenul pentru o viitoare construcţie. În 2005 s-a propus construirea pe acel loc şi în zona Piaţa Unirii a unui mega-mall.  Proiectul a fost aspru criticat de specialişti şi de sibienii de rând. Proiectul a fost tras pe line moartă în urma protestelor specialiştilor, dar a rămas o dorinţă a primarului de a avea acolo un mall.

Piaţa Mare nr. 14

Iată un nou exemplu de demolare a Centrului Istoric al Sibiului, dacă ai bani şi relaţii. Piaţa Mare nr. 14 este monument istoric renovat în 2006 de Ministerul Culturii pentru programul Sibiu 2007. După această renovare, imobilul a ajuns în posesia patronului de la  Euro Oil, care a procedat la distrugerea acestuia prin folosirea structurilor de beton, BCA, înălţare, modificare formă etc. La ora actuală acolo este Am Ring Hotel.

Piaţa Mică nr. 22

Clădirea ce aparţine Primăriei Sibiu se află într-un avansat grad de deteriorare. Practic o întreagă secţiune a clădirii s-a prăbuşit datorită unor intervenţii nespecializate de aproape 7 ani şi a rămas în acest stadiu până astăzi. În toată această perioadă o familie cu copil mic locuia acolo. După ce la începutul anilor 90 Primăria a cumpărat clădirea de la proprietara de drept pe suma derizorie de 5000 de euro, profitând că aceasta nu ştia legislaţia, nu a mai investit nimic în renovarea acestui monument care conţine cea mai veche frescă murală din Sibiu în una din încăperi.

Bar sub Biserica Catolica

Biserica ce marchează prin grandoare Piaţa Mare a devenit şi ea ţinta afaceriştilor sibieni. Astfel arhitectul Grigorov a pus stăpânire pe subsolul acesteia printr-un tertip şi acum va deschide acolo un bar cu o galerie de artă. De fapt primise autorizaţie pentru galerie de artă, dar printr-o abilă interpretare a legii spaţiul va fi unul de alimentaţie publică. Deşi specialiştii de la Direcţia de Cultură s-au împotrivit şi au dat amenzi, Primăria a acceptat continuarea lucrărilor. Să nu uităm că arhitectul Grigorov este un apropiat al arhitectului şef, Guttmann, dar şi al primarului Iohannis, fiind implicat în toate mega – proiectele de la Sibiu.

Concluzia: interese şi vandalism

Sunt doar câteva exemple. Multe altele specialiştii le văd şi le reclamă zi de zi, totuşi Primăria nu vrea să facă nimic. Toate aceste informaţii nu apar adesea în presa cotidiană sibiană, atent mascate de angajaţii biroului de presă al Primăriei Sibiu. Sibiul istoric se prăbuşeşte în fiecare zi câte puţin. Iar, acolo unde nu se prăbuşeşte datorită lispei de investiţii este demolat. Totul cu scopul final de a intra în posesia unui grup de interese. Un caz recent a fost scoaterea şinei de cale ferată de pe malul Cibinului, şină de tren, parte a istoriei locale ce marca apariţia industriei la Sibiu. Exemple de acestea sunt nenumărate.

Dar istoria Sibiului nu mai poate fi reclădită. Odată distrusă ea rămâne doar o amintire. În ritmul acesta, copiii noştri vor vedea Sibiul istoric real doar în fotografii. În realitate vor găsi un parc de distracţii numit “Centru Istoric”, cu mall, faţade colorate, dar fără nimic în spate, ca cele din decorurile de film.

Vă mai întrebaţi de ce Sibiul nu este acceptat pe lista de patrimoniu UNESCO?

C.REBELU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.