Colimator

Mitul german riscă să rămână doar legendă

Se balcanizează Germania? Locuim într-un bloc din Augsburg, Germania. Imobilul are dimensiunile, în plan, de  32 m x 11 m, […]

Se balcanizează Germania?

Locuim într-un bloc din Augsburg, Germania. Imobilul are dimensiunile, în plan, de  32 m x 11 m, fiind construit în anul  1972. În anul 1989 au fost amenajate doua mansarde. În pozele cu faţada se văd ferestrele. Deci, până la acea dată şarpanta a fost în regulă. Din exterior, am măsurat de la un capăt şi celălalt  6,60 m cât este din lungime mărimea unei mansarde: 6,60 X 2 = 13,20 metri liniari.  Sub acoperişul de la mansarde, conform fotografiilor realizate anul trecut, este DEZASTRU! Deci, numai pe o lungime de 18,8 ml şarpanta este PERFECTĂ.
În anul 1997  a fost zugrăvit blocul, iar pentru aceasta operaţie clădirea a fost IMBRACATĂ în schele. Atunci TREBUIA făcut şi un control al acoperişului, dar NU s-a făcut. De menţionat că ţiglele (din beton) aveau GARANŢIE 30 de ani, deci până în anul 2002 şi orice defecţiune a acestora se repara gratuit! Dacă era cazul, TOATE ţiglele puteau fi înlocuite gratuit!

germania 4JPGgermania 6
Ceea ce deranjează este faptul că NIMENI nu s-a ocupat de clădire. Fostul președinte al asociaţiei de locatari (a demisionat de doi ani), un om incapabil şi lipsit de iniţiativă, avea alte probleme decât cele privind nişte lucrări de întreținere, care ar fi fost benefice pentru bloc. Din acest motiv s-a ajuns la stare de degradare a șarpantei în zona mansardelor. Lemnul este putred şi nu mai asigură rezistenţa necesară la încărcări suplimentare cu zăpadă sau la vânt puternic. Practic, locuim sub amenințarea unei bombe cu efect întârziat, în condiţiile unei ierni cu multa zăpadă. După cum se poate observa din setul de poze, coşurile au fost legate cu o banda adeziva cu armătura textila (este de culoare gri si are 5 cm, în loc să se fi folosit gulere din tablă zincată sau de cupru. Aşa a fost rezolvata „stabilitatea” acestora!
Fostul administrator, Peter Heim,  era un mare mafiot şi a urmărit numai să câştige bani din comisioane.  A profitat din plin de incompetenţa celui  care a fost preşedintele asociaţiei proprietarilor.
Vechiul administrator a decedat în urma cu vreo patru ani, iar cel care deținea funcția de președinte al asociației proprietarilor, Karl Schmidt a demisionat din aceasta poziție în urmă cu doi ani.
Ca inginer constructor, fost şef al Fondului Locativ al judeţului Timiş şi deţinător al unei firme de construcţii aici, în Germania (acum sunt pensionar)  am știut exact ce trebuie făcut în vederea întreținerii acestui bloc, dar nimeni nu m-a luat în seamă. Karl Schmidt era bucuros că-si poate exercita funcţia de mare şef şi era preocupat să nu se monteze antene satelit în balcoane, care, afirma el, ar afecta  aspectul fațadei posterioare a blocului, îndreptată spre gradina. Deci, fără ca antenele satelit să fie vizibile de la stradă decât într-o mică măsura. Nu suntem un bloc locuit de turci, afirma el cu satisfacție. Acest individ, care se semna „director în pensie”, avea o ură de neexplicat fata de străini. Nu cred că cineva din România sau Germania s-ar putea intitula „director în pensie” pentru că funcţia de director nu exprimă nici o profesie.
În apartamentul proprietate personala, din cadrul acestui bloc, ne-am mutat în ianuarie 1999. De atunci am avut parte până acum vreun an numai de șicane şi scrisori cu referire la antena satelit care îmi serveşte la recepţia canalelor tv din ţară şi nu numai. Am adunat şi păstrat toate scrisorile primite şi când am intrat în posesia pozelor care arată starea de degradare a șarpantei, m-am hotărât să demasc „ordinea şi corectitudinea” germană, ca să vadă şi alţii că nu-i chiar aşa de conformă realitatea cu legenda! Unde să mai punem că, în general, nemţii nu au nici pe departe inteligenta si inventivitatea românului, care, din păcate, continuă să fie complexat şi cu capul plecat în faţa altor naţii europene . Abia recent am reuşit să procur planurile de arhitectura pentru că noul administrator nu a găsit nimic în arhiva referitoare la bloc. Nici cheltuielile ocazionate de reparații şi nici datele referitoare la ședințele asociației proprietarilor. Vechea conducerea a distrus practic toate înscrisurile care le-ar fi demascat furtişagurile. Numai că situaţia de pe teren arată exact ce trebuie sa fie pus în lumină: pe de o parte reparații de mântuială, pentru care s-au plătit bani şi s-au încasat comisioane,  iar pe de altă parte un dezinteres total  pentru  executarea unor mici lucrări de întreținere, care nu ar fi condus acum la o reparație capitală (înlocuirea elementelor din lemn, deteriorate, ale şarpantei + înlocuirea totală a țiglelor şi coamelor + refacerea în totalitate a coşurilor), costisitoare şi suportata de proprietari.
Solicit pe aceasta cale sprijinul mass-media din România să facă cunoscut acest caz, aparent minor, comparativ cu criticile permanente la care sunt supuşi românii în presa germană. Poate, astfel, DPA (Agenţia Germană de Presă) se va trezi  la realitate şi va urmări cu mai mult discernământ criticile aduse României şi cetăţenilor ei. Cu alte cuvinte, înainte de a critica şi a râde de altcineva, să fie observate şi realităţi mai puţin plăcute  din propria „ogradă”, numită cu mândrie de autohtoni „ţara ordinei si disciplinei”.

germania 3

În acest caz, care m-a afectat în mod personal, s-a ajuns într-o situaţie limită datorită prostiei, incompetenţei şi neglijenţei celor care au fost în comitetul de bloc al asociaţiei proprietarilor. Vechea garda nu mai este, o persoană a decedat şi celelalte două s-au retras. Astfel că în comitetul de bloc, în prezent, este numai soţia mea, aleasă în unanimitate.
Cred ca vă daţi seama, din fotografii, că un astfel de acoperiş trebuie reparat, ori asta costa! Noi, proprietarii, plătim prostia altora. Intenţia mea este de a-i demasca pe cei vinovaţi şi a-i pune la plată.
V-aş rămâne îndatorat dacă pozele blocului nostru ar apărea în presa din România, ca să vadă românii că „minuni” ale competenţei există şi în Germania.

Dipl. Ing. Constantin BERNATH  (Augsburg – Germania)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.