Editorial

Masina de propaganda (II)

    Curios, deoarece la indivizii cu statură înaltă, aşa cum este domnul primar, anxietatea este compensată de impozanţă. De fapt […]
    Curios, deoarece la indivizii cu statură înaltă, aşa cum este domnul primar, anxietatea este compensată de impozanţă. De fapt , aspectul fizic a fost criteriul de bază în selctarea lui de către cei care-l controleză şi în prezent. Trebuie avută în vedere realitatea, respectiv numărul redus de etnici saşi dintre care putea fi ales unul cu o oarecare charismă, ori se pare că tocmai înălţimea şi dinţii drepţi din gură, expuşi permanemnt printr-un rânjet – atenţie, nu zâmbet! – forţat au constituit atuurile propulsării politice ale acestui personaj destul de comun, am putea spune chiar inexpresiv.Pe vremea aceea nu avea nici măcar un sfert din aroganţa afişată acum, după şapte ani petrecuţi în fotoliul de primar.
    Imediat după alegerea sa din anul 2000, de  electoratul dezorientat şi vizibil dezamăgit de prestaţia anterioară a unui primar al P.N.Ţ.C.D., partidul care avusese cea mai mare susţinere pe meleagurile sibiene, pentru Iohannis a început „goana după imagine”! Lipsit de tupeul de acuma, cînd îşi vehiculează preţioasa făptură într-un B.M.W. ultimul tip, proaspătul primar şi-a încărcat consoarta în „Dacia” personală şi hârbuită, a şofat toată noaptea ca un bezmetic, iar a doua zi a fost descoperit, chipurile, de o echipă a televiziunii naţionale în timp ce se „relaxa” pentru câteva zile pe litoral. Aiurea! În aceeaşi zi a şi revenit la Sibiu, deoarece scopul a fost atins, întreaga naţie română a putut să-i vadă, în direct, pe ecranele televizoarelor, rînjetul elaborat de alţii.
    Strategia propagandistică a fost simplă pentru început şi s-a axat pe mass-media. Cine altcineva poate să creeze sau  să distrugă un individ mai bine decât presa? Deoarece Iohannis era la început de carieră politică şi se exprima greoi – nici acum, după şapte ani, nu a făcut progrese la capitolul comunicare! – a fost cooptat, ca purtător de cuvânt, un ziarist. Tuciuriu şi venetic, Marius Constantin, braşovean pripăşit la Sibiu odată cu apariţia cotidianului „Monitorul de Sibiu”, al cărui redactor-şef  adjunct a fost, poziţie de pe care i-a făcut campanie electorală mascată candidatului F.D.G.R.-ului, adică lui Herr Iohannis, a fost considerat omul ideal pentru turnat „braşoave” în scopul manipulării sibienilor.
    Tot în aceeaşi vară a anului 2000, Iohannis a încărcat un autocar cu jurnalişti de la toate ziarele locale şi a călătorit împreună cu ei la Hanovra, unde se desfăşura un târg internaţional. Aceştia au stat câteva zile în Germania, pe banii contribuabililor sibieni, dar reacţiile pozitive la adresa proaspătului primar au apărut cu promptitudine în presa locală, la întoarcerea „delegaţiei”. Excursia a fost bisată în anul următor, tot pe bani de la bugetul local. De atunci, şi până în prezent, atitudinea critică a presei locale „a fost sublimă, dar a lipsit cu desăvârşire”, ca să cităm un clasic. Totuşi, nu putem trece peste capitolul „presă locală” fără a consemna şantajul exercitat de ziarul „Ziua de Ardeal” asupra lui Klaus Iohannis, încă din campania electorală pentru alegerile din anul 2000. Despre amănuntele acelui şantaj, „Justiţiarul”, lansat în septembrie 2000, a scris în decembrie, acelaşi an. După ce au falimentat deliberat cotidianul „Ziua de Ardeal” , tripleta Liviu Man – Octavian Hoandră – Aurelian Grama, au fondat trustul „Gazeta”, compus din mai multe publicaţii locale din Transilvania şi devenit „celebru” prin şantaj şi arestarea unui lot de ziarişti, în frunte cu Man şi Grama. Din nucleul de la decedata „Ziua de Ardeal” doar Hoandră a scăpat, deşi, în ceea ce-l priveşte pe Iohannis, el a fost şantajistul principal.

(va urma)

                                                                                              „Justiţiarul sibian”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.