Atitudini

La pomul laudat…

Nimic ilegal, omul venea cu o adeverinţă de salariu şi cu buletinul apoi se apuca de cumpărături spunându-şi:  „- Mă […]

Nimic ilegal, omul venea cu o adeverinţă de salariu şi cu buletinul apoi se apuca de cumpărături spunându-şi:

 „- Mă încadrez la salariul meu pentru atâtea lucruri, până la suma de… şi voi plăti ratele în 5 ani. Ce simplu, hai să-mi aleg ce-mi trebuie!”

Foarte puţini, printre care şi eu, împreună cu soţia mea, s-au gândit la cât se ridică dobânda care se cuvine băncii pentru suma produselor cumpărate. Toată grija era să nu fie doar un vis care se destramă şi să rămâi tot cu Fram-ul burtos rămas de la părinţi sau cu televizorul Diamant. Dar nu era vis şi într-o zi sau două, venea maşina de la magazin şi patru gealaţi grăbiţi îţi aduceau în locuinţă cumpărătura voluminoasă, pentru că pe cea uşoară o duceai tu acasă chiar după ce îţi semnai sentinţa. Numai pe urmă începeau să se facă calcule la cât costă ce ai luat şi la cât trebuie să plăteşti. Cel puţin aşa a fost la mine.   Soţia mea, care nu este o proastă uşor de dus cu preşul, a vrut maşină de spălat „cu gaură”, am făcut hârtiile şi i-am cumpărat-o. Nici nu am încercat să amân atunci când toată lumea se înghesuia la Altex, deci hai şi noi la raiul de pe pământ. Pe lângă maşina de spălat, am mai cumpărat, aşa ca tot năcăjitul, ceva flecuşteţe (o imprimantă, un aparat foto „Trust” şi o drăcovenie de epilat părul, pentru o prietenă a noastră), astfel că suma s-a ridicat cam peste 19 milioane. Norocul meu a fost că am făcut cumpărăturile împreună cu soţia şi nu a avut pe urmă de ce să îmi scoată ochii. Ştiţi, ea este doar profesoară de matematică nu ca mine un pierde-vară şi un scârţa-scârţa pe hârtie. După ce ne-am făcut calculele, am aflat că la cele 19 milioane de care am cumpărat, aveam de plătit o dobândă de 16 milioane. Ne-am scărpinat fiecare în creştet, pe urmă ne-am scărpinat şi unul pe celălalt tot pe creştet, şi ne-am văzut în continuare de viaţă şi de datorii. Uneori am mai întârziat cu plata la magazin dar nu mult timp şi pentru asta plăteam penalizări. Asta este ce să-i faci, plătim ce am semnat! După un timp, (cum nu mai avea cine să cumpere de la Altex pentru că celor foarte puţini care nu au cumpărat de la ei le-au sunat ceasurile deşteptătoare sau au auzit blestemele celor care au cumpărat înainte) ratele nu trebuia să le mai plătim la magazin unde eram obişnuiţi, ci direct la bancă. Atunci am aflat cu ce bancă aveam de-a face pentru că pe hârtii nu m-am uitat atent. Aşa sunt eu şi acum îmi dau seama că şi mare parte dintre români sunt la fel, şi cred că pe asta se bazează şi întind coarda cei care jupoaie. Nu am să mă folosesc de numele vechi al băncii adică FINANSBANK, ci îl dau pe cel de acum: CREDIT EUROPE BANK.

 Vedeţi dumneavoastră, ţara asta după revoluţie s-a îmbogăţit, dar s-a îmbogăţit cu şarlatani care i-au sărăcit pe cei mulţi şi naivi. Am intrat în noua democraţie nepregătiţi pentru că înainte vreme eram apăraţi de partidul unic, care prin doctrina sa, nu-şi permitea să însele omul chiar pe faţă, deoarece înşelând individul, ar fi înşelat totodată şi masa mare de oameni şi cu asta partidul s-ar fi înşelat singur. Deci, am intrat în democraţie naivi şi escrocii & şarlatanii, au dat buzna care pe unde… Aici nu vorbesc de Dacia-Felix, Caritas, F.N.I, magazinele Altex, alba-neagra, etcetera, care şi-au făcut treaba şi pe urmă au căzut firesc, vorbesc de banca la care plătesc conştiincios, lună de lună, uneori şi cu întârziere rata de 60,08 lei. Am plătit patru ani mai am încă unul şi mă scap, pe urmă sigur voi avea de-a face cu alţii şi mai versaţi care au evoluat între timp. Altceva mă roade şi mă doare acum. Să vă povestesc:

Acum câteva luni, când merg la bancă să plătesc, mi se aduce la cunoştinţă de la casierie că rata mea s-a mărit. Nu cu mult, dar mi s-a mărit. Funcţionara de la casierie, o nevinovată cred, după ce am ridicat tonul şi am cerut să vorbesc cu cineva de mai sus, m-a trimis la o altă funcţionară, nu am să dau nume, ca să nu le văd că vor vinde la chioşc azi-mâine. La întrebări şi la furia mea de moment, mi se răspunde că asta este hotărârea consiliului de administraţie din conducerea băncii. Adică consiliul de administraţie, hotărăşte aşa după bunul plac, asta cu mult înainte să înceapă criza financiară mondială, să mărească ratele zecilor de mii de plătitori care au cumpărat de la Altex. Nu le ajungea dobânda uriaşă pe care au luat-o atunci de la naivi, mai vroiau ceva, asta la un timp după ce s-a schimbat vechea denumire a băncii, pentru ca să nu ştie clienţii noi cu cine au de-a face. Aşa fac cei care dau o lovitură grasă, îşi schimbă numele, şi o iau de la capăt! Am ameninţat că nu mai plătesc, dacă mi se măreşte rata cu un singur bănuţ, şi am achitat numai cât aveam de achitat, adică rata normală, plus penalizarea pentru întârziere. Totuşi, nu am ieşit din sediul băncii înainte să-i anunţ pe cei de acolo că dacă mi se v-a mări vreodată ce aveam stabilit încă de la început, voi acţiona banca în justiţie. Să nu credeţi că m-a cuprins febra tribunalelor după ce un român, de la Buzău cred, a câştigat un proces cu o bancă! Nici vorbă, asta cu mine şi cu FINANSBANK alias CREDIT EUROPE BANK s-a întâmplat mai înainte cu ceva timp de acel proces, în care un român a reuşit imposibilul. Acum mi-am amintit fără să mai caut prin însemnări, chestia cu mărirea ratei mele era înainte de alegerile locale. Mi-au dat pace, iar eu, ca un băiat bun care nu a fost prin tribunale decât pentru divorţurile sale de anumite foste soţii, am încercat să uit de ei.  Am tăcut, dar am tăcut până acum patru-cinci zile când am primit un telefon de la bancă în legătură cu întârzierea plăţii. Un glas cristalin de femeie mă anunţa că trebuie să mă prezint cu suma de 70 lei reprezentând rata lunară. De la 60,08 la 70 nu este un capăt de ţară dar nu vreau să fiu înşelat din nou şi tot de aceiaşi indivizi unsuroşi! Atunci, la aflarea proaspetei veşti, cred că mi-a auzit glasul tot cartierul unde locuiesc. Desigur, am plătit doar atât cât aveam pe contract, dar cred că sunt foarte mulţi cărora li s-a mărit rata şi nu ştiu ce trebuie să facă, aşa că îi învăţ eu, adică să ia legătura cu revista noastră. Vom reveni mai pe larg!

Ioan CRIŞAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.