Colimator

LA MULTI ANI, MEIN FÜHRER, SIEG HEIL!

Astfel, ziua de 13 iunie este un minunat prilej pentru pupincurista presă sibiană în a se întrece în osanale şi […]

Astfel, ziua de 13 iunie este un minunat prilej pentru pupincurista presă sibiană în a se întrece în osanale şi mesaje de felicitare, exact ca pe vremea „cârmaciului” Nicolae Ceauşescu. Singura diferenţă constă doar în anotimp, fiindcă atunci asistam la o „dragoste la zero grade”, evenimentul aniversar fiind în luna ianuarie, iar acum ne aflăm la începutul verii. Pe lângă felicitări, „cârmaciul” pe stil nou primeşte şi cadouri, aşa cum singur declara presei la aniversarea sa de cincizeci de ani. Unul dintre cei surprinşi cu un astfel de cadou în poarta Primăriei, anul trecut, de „aprigii” ziarişti locali a fost magnatul sibian Ilie Carabulea. Asta a fost în vară, pentru că la sfârşitul toamnei, acelaşi domn Carabulea a fost fotografiat de aceiaşi „aprigi” ziarişti, de braţ cu Gheorghe Aldea, alt om de afaceri important din oraş, care este şi preşedinte al Camerei de Comerţ, Industrie si Agricultură Sibiu, în timp ce se deplasau veseli spre mitingul electoral al lui Traian Băsescu din Piaţa Mare. În mod sigur au şi votat cu acesta pentru funcţia de preşedinte, fiindcă cei doi sunt inteligenţi şi au instincte de „animale politice”, care simt momentul când se impune săritura dintr-o barcă în alta.

Totuşi, cel mai frumos cadou de ziua sa a fost primit de Klaus Iohannis în 13 iunie 2002, când premierul de atunci al Guvernului şi preşedinte al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase, a semnat un Protocol cu primarul Sibiului, dar în calitatea acestuia de preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.). Prin acel document secret, care nu a fost dat spre publicare presei, Guvernul se obliga să retrocedeze comunităţii germane din România toate „imobilele confiscate de comunişti”. În realitate, comuniştii nu confiscaseră nimic, prin propriile lor legi, de la etnicii germani, ci doar au aplicat Decretul – Lege nr. 485 din 7 octombrie 1944, semnat de regele Mihai al României, prin care era desfiinţată – la cererea expresă a Puterilor Aliate! – organizaţia nazistă intitulată Grupul Etnic German din România. Protocolul semnat în 13 iunie 2002, de ziua lui Iohannis, a survenit ca urmare a altei înţelegeri secrete, la nivel mai înalt, prin care Germania impunea României două condiţii pentru acceptarea acesteia în Uniunea Europeană. Concret, era vorba despre returnarea către etnicii germani a tuturor proprietăţilor pierdute de aceştia, indiferent de condiţiile în care aceştia au fost deposedaţi de imobilele sau terenurile imobile respective şi cedarea Petromului, împreună cu Banca Comercială Română, către austrieci, în condiţii total dezavantajoase pentru ţara noastră, mai ales că s-au vândut la preţ de dumping până şi zăcămintele petroliere din subsolul României!

Ziua de 13 iunie sau următoarea, fiindcă anul acesta a picat într-o duminică, este întotdeauna un prilej de sărbătoare în primăria condusă despotic de către sărbătorit. „Armata” acestuia, formată din funcţionari disciplinaţi şi îmbrăcaţi în ţinută de sărbătoare seamănă cu turma de la defilările comuniste din 1 Mai şi 23 August, doar că atunci era o obligaţie impusă de partid, iar acum este un „voluntariat” determinat nu democraţie, ci de o umilitoare obedienţă. Aceşti lachei din aparatul administrativ, pe care primarul  a avut grijă să-l supradimensioneze cu oamenii săi credincioşi şi neamurile acestora, sunt agenţii electorali permanenţi ai lui Iohannis. Ei, împreună cu rubedeniile lor, sunt cei care-i asigură primarului victoria în alegeri, în condiţiile în care prezenţa sibienilor la vot este printre cele mai scăzute din ţară. Loialitatea aceasta este ilustrarea vie a proverbului: „Cine se aseamănă, se adună”, deoarece idolul slujbaşilor din aparatul administrativ şi societăţile comerciale anexate acestuia este cel care închide ochii şi le tolerează actele de corupţie şi marile sau micile pungăşii, în fond el fiind un adevărat model pentru subalterni, în calitatea sa de „capo di tutti capi”. Mai mult, primarul îi recompensează permanent cu măriri salariale şi prime. La fel procedează şi Martin Bottesch, preşedintele Consiliului Judeţean, care plăteşte chiar studiile subalternilor (masterate) din bani publici. Probabil că aceasta este strategia pe care cei doi o aprofundează la Forumul Democrat al Germanilor din România: cum pot fi cumpăraţi românii prin sinecuri!

Dar, şi când va ceda o piesă din construcţia şubredă a necinstei şi hoţiei, atunci se va prăbuşi toată şandramaua corupţiei sibiene, conform „principiului dominoului”. În acel moment o să ne alăturăm şi noi corului adulatorilor, însă cu o urare specială: La mulţi ani… de puşcărie! Deocamdată, în semn de „aleasă preţuire”, nu putem decât să-i dedicăm aproape jumătate din spaţiul tipografic al acestei ediţii.

Marius Albin MARINESCU

Sibiu, 13 iunie 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.