Colimator

Klaus Iohannis se luptă în instanţă pentru strămutarea procesului împotrivă ANI. Cine este avocatul primarului Sibiului

După ce, în anul 2011, primarul Sibiului Klaus Iohannis a câștigat un prim proces împotriva unei decizii a Agenției Naționale […]
După ce, în anul 2011, primarul Sibiului Klaus Iohannis a câștigat un prim proces împotriva unei decizii a Agenției Naționale […]

După ce, în anul 2011, primarul Sibiului Klaus Iohannis a câștigat un prim proces împotriva unei decizii a Agenției Naționale de Integritate, prin care a fost găsit incompatibil, astăzi edilul se luptă din nou în instanță pentru a demonta noile acuzații pe care inspectorii ANI i le-au adus. Avocații lui Iohannis au formulat o cerere de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Albă Iulia, cerere care a suspendat, astfel, judecarea fondului cauzei. Secția de Contencios Administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi trebuit ca astăzi să analizeze cererea, însă termenul a fost devansat pentru luna septembrie.

La data de 24 aprilie, ANI a constatat pentru a doua oară, în ultimii trei ani, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Klaus Werner Iohannis, despre care inspectorii de integritate susțin că se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține simultan atât funcția de primar al Sibiului, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în cadrul Adunării Generale a Acționarilor a SC Apa Canal SA Sibiu și a SC Piețe SA Sibiu.

Acest lucru, spun cei de la ANI, încalcă dispozițiile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.

Klaus Iohannis a atacat această decizie a ANI, înaintând Curții de Apel Albă Iulia o cerere privind anularea acestui act administrativ. Surse liberale au precizat că primarul Sibiului este reprezentat în acest proces contra inspectorilor de integritate de către avocatul Dorin Suciu, un apropiat al familiei edilului. Dosarul a primit un prim termen de judecată pentru data de 10 iulie, însă primarul Sibiului a formulat o cerere de strămutare a procesului la București, invocând faptul că, în calitatea să de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, petrece foarte mult timp în Capitală, motiv pentru care dorește să-şi mute afacerile juridice aici.

Astfel, Curtea de Apel Albă Iulia a amânat judecarea fondului cauzei până la data de 24 iulie, data până la care se presupunea că cererea de strămutare urmă să fie soluționată. Cererea de strămutare se află pe rolul Secției de Contencios Administrativ a Înalte Curți de Casație și Justiție, înregistrată încă din data de 2 iulie, primind termen de judecată astăzi. Potrivit unor surse, magistrații au decis, însă, să amâne judecarea cauzei până după vacanță judecătorească, astfel încât cererea de strămutare ar urmă să fie luată în discuție pe data de 20 septembrie 2013.

Astfel, Curtea de Apel Albă Iulia a amânat judecarea fondului cauzei până la data de 24 iulie, dată până la care se presupunea că cererea de strămutare urma să fie soluționată. Cererea de strămutare se află pe rolul Secției de Contencios Administrativ a Înalte Curți de Casație și Justiție, înregistrată încă din data de 2 iulie, primind termen de judecată astăzi. Potrivit unor surse, magistrații au decis, însă, să amâne judecarea cauzei până după vacanță judecătorească, astfel încât cererea de strămutare ar urmă să fie luată în discuție pe data de 20 septembrie 2013.

 

ANI a pierdut deja un proces împotrivă primarului Sibiului

Este pentru a două oară când Klaus Iohannis se vede nevoit să ceară instanțelor judecătorești să desființeze un act administrative al Agenției Naționale de Integritate împotrivă sa. La sfârșitul anului 2009, ANI a emis un certificat de incompatibilitate pe numele primarului Sibiului, pe motive similar celor constatate în cea de-a două decizie adoptată anul acesta. Inspectorii de integritate constataseră și atunci că  Iohannis a fost incompatibil în primul său mandat de primar, când a deținut simultan funcția de edil și cea de administrator al SC Parcuri Industriale Șură Mică.

În 2010, Curtea de Apel Albă Iulia a dispus anularea actului administrativ al ANI, iar la recursul judecat de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție din 2011 s-a arătat că actul de constatare a stării de incompatibilitate întocmit de ANI „este netemeinic și nelegal, iar pentru înlăturarea acestei stări de lucruri, Curtea îl va anula, cu toate consecințele ce decurg dintr-o asemenea măsură”.

15.07.2013                                                                                     Ion ALEXANDRU

Sursa: http://www.avocatura.com/klaus-iohannis-se-lupta-in-instanta-pentru-stramutarea-procesului-impotriva-ani–s7998.html

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.