Abuzuri

KLAUS IOHANNIS , F.D.G.R. SI E.ON GAZ – AFACERI DE PARTID

Mă simt foarte confortabil pe poziţia de primar pe care am fost reconfirmat cu 85 la sută din voturi la […]

Mă simt foarte confortabil pe poziţia de primar pe care am fost reconfirmat cu 85 la sută din voturi la alegerile locale” a declarat, joi, Klaus Johannis (scrie sibianul online.ro, 4 decembrie 2008). Cum între timp apele s-au limpezit şi Cotroceniul l-a desemnat candidat de prim-ministru  – după cum era de aşteptat pentru orice analist politic întreg la minte – pe Theodor Stolojan, iar acesta a dat bir cu fugiţii din funcţia virtuală în mod inexplicabil după doar 5 zile de la desemnare, preşedintele Băsescu numind de urgenţă un alt candidat în persoana lui Emil Boc – P.D.L.-ului asigurându-i-se supremaţia în puterea executivă a ţării, după ce ani de zile Tăriceanu l-a călcat pe bombeuri pe preşedinte – ne-am lămurit că zvonul era menit doar să-i mai ridice la plasă nişte mingi anemice lui Iohannis.Se pare că are nevoie de un balon de oxigen, acum după ce electoratul sibian nu a vrut nicicum să voteze aşa cum a dictat liderul F.D.G.R. – adică pe cei doriţi de el, ci i-a ales majoritari în Parlamentul României pe „duşmanii” iohannescieni- candidaţii P.D.L.
Sigur că, aşa e în politică şi nici nu ne gândim că Iohannis, după cum ne demonstrează de opt ani încoace, nu se va face frate cu „dracul” până va trece puntea, adică va încerca să sară din barca P.S.D.-P.N.L. în care s-a cuibărit de vreun an încoace, în barca aflată pe val a P.D.L.-ului. S-ar putea însă, acum, după ce PNL-ul şi-a anunţat intrarea în opoziţie, ca distanţa dintre cele două bărci să fie cam lungă şi „Marele Sas” (după cum îl numea un ziarist de la Rondul de Sibiu) să se cam ude la picioare sau chiar să intre la apă, fără a i se întinde vreo mână de ajutor…Să nu uităm că, nu demult, Iohannis l-a chemat la ordine pe chiar preşedintele Băsescu – care, vezi Doamne!, nu s-ar fi prezentat la Sibiu să îşi ia titlul de cetăţean de onoare oferit de Consiliul Local, majoritar F.D.G.R.
Se pare că, puterea îi face pe unii să uite că „măsura de primar” nu coincide cu „măsura de preşedinte al ţării” şi că, un bun croitor măsoară de mai multe ori, dar taie …o singură dată! Vom vedea şi ce conduită au să adopte parlamentarii sibieni pedelişti care au fost jigniţi cât se poate în perioada preelectorală de primarul fedegerist, convins că el deţine „cheia” minţilor sibienilor pe care îi va dirija în alegeri ca pe nişte marionete, ceea ce – cinste sibienilor! – nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, bănuim că Iohannis mizează totuşi pe sprijin P.S.D., aşa că, tot va găsi el un „drăcuşor” la capătul periculoasei punţi care îl aşteaptă…
    Interesant va fi ce poziţie o să adopte actuala coaliţie guvernamentală P.S.D.+P.C. – P.D.L. care a bătut palma duminică 14 decembrie a.c., faţă de afacerile şi interesele germane instaurate în zona Sibiului prin alianţe de prietenie şi cumetrie de o bună bucată de vreme, de când Iohannis deţine supremaţia la Primărie şi, prin Martin Bottesch şi la Consiliul Judeţean Sibiu. Cu atât mai mult cu cât, politica faţă de minorităţi începe să devină cam tulbure, de când U.D.M.R.-ul cu toate că a „făcut cât se poate de frumos” faţă de P.D.L. şi P.S.D. nu a fost acceptat la guvernare. Să fie un semnal?
    Şi iată că, la nivel naţional aceste afaceri numite „de partid”, deşi FDGR nu e partid, dar aşa se vrea el!, au început să irite. Nu mai departe de luna octombrie, respectabilul ziar „Financiarul” publica articolul intitulat „E.On Gaz face afaceri de partid cu Forumul Germanilor din România”. Nu este nici o eroare, milioane de euro se scurg pe căi de achiziţii cu faţă legală către Forumul German şi către unii membri ai acestei organizaţii a minorităţii germane din România, deveniţi peste noapte mari afacerişti în calitate de fini sau prieteni apropiaţi ai primarului Iohannis.
Articolul citat sintetizează scurt şi la obiect acestă situaţie: „E.On Gaz România, deţinută de investitori germani, a achiziţionat recent un lot de autoturisme în valoare de două milioane de euro de la compania Autohaus Huber din Sibiu deţinută de Andreas Huber, finul preşedintelui Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Johannis. E.On Gaz, unde statul roman mai deţine un pachet de 36%, iar Fondul Proprietatea 12%, îşi tipăreşte ziarul intern la o tipografie unde Forumul Democrat al Germanilor din Romania deţine un pachet de  40%”.(a se vedea  www.financiarul.com)
Aflaţi aşadar şi dumneavoastră, sibienii care de bună credinţă aţi ales să votaţi în iunie cu Iohannis – « echipa merge mai departe ! », că ne-am cam dat cu firma în cap, fiindcă această echipă se duce într-adevăr înainte, dar….fără noi! Mai pe înţeles, ce i-o fi apucat pe uriaşii de la E.On Gaz să-şi tipărească un ziar la tiparniţa Honterus ? Păi, vă spunem noi. Am investigat şi am aflat din propriul ei site, că Honterus este o societate româno-germană înfiinţată în 1991 de Honterus Druckerei Beteiligungs GmbH Germania (60%) şi Forumul Democrat al Germanilor din România (40%). Sprijinită iniţial tehnic şi consultativ pentru o perioadă de 3 ani de Ministerul Federal de Interne al Germaniei, firma are în prezent un capital social de 600.000 Euro( www.honterus.ro). Ce are a face, oare, Ministerul Federal de Interne al Germaniei cu…ziarul tipărit  de E.On Gaz ? Să fie o susţinere mascată în anul electoral 2008 a Forumului Democrat German prin aceste comenzi care, ca preţ depăşesc de trei ori valoarea donaţilor pe care FDGR le-a primit în anul 2007 de la membrii săi ? Este posibil, dar sunt lucruri care se vor clarifica odată cu apatiţia acestui ziar care, costă nejustificat de mult.
De semnalat că, procedura de achiziţie pentru tipărirea ziarului E.On Gaz pare a fi organizată cu respectarea prevederilor legislaţiei – publicarea anunţului de organizare a licitaţiei şi, în urma neparticipării vreunei firme, invitarea la negociere a trei firme dintre care a fost declarată câştigătoare oferta depusă de S.C. Honterus S.R.L., criteriul de atribuire a contractului fiind oferta cu preţul cel mai scăzut. Poate vă întrebaţi cine au fost celelate firme şi cum de  au lăsat să le « scape » aşa o afacere şi un asemenea client generos.Vă lămurim noi, că nu are rost să mai întrebaţi, deoarece  directorul executiv al tipografiei Honterus este domnul Helmut Mathes – fost şi actual consilier local…din partea FDGR, iar Benjamin Jozsa coordonator editură este şi el fost consilier local F.D.G.R. (acesta din urmă nu a mai putut candida la ultimele alegeri, deoarece are o condamnare penală fiindcă şi-a bătut bestial fosta concubină, căreia i-a rupt şi o mână, aşa că a primit şi el o sinecură, pe banii românilor, la tipografia nemţilor !) Mai aveţi neclarităţi sau « no comment » cum zice americanul…?
Mergând în continuare pe firul afacerilor « nemţeşti » din Sibiul condus de liderul F.D.G.R., Klaus Werner Iohannis, ajungem şi la mai sus pomenitele afaceri de cumetrie. Am mai scris în publicaţia noastră despre prietenul primarului Iohannis -Werner Keul, cel care a dus de râpă fotbalul sibian sub oblăduirea lui Klaus.Dacă W. Keul este unul dintre « locotenenţii » lui Iohannis, de prin 2005 o mare apropiere s-a născut între acesta din urmă şi « finul » Andreas Huber. Aflat sub umbrela protectoare a naşului care l-a cununat cu Carmen Langa, în restaurantul de la Palace Dumbrava, unde au fost invitaţi la nuntă vreo  250 de oameni influenţi, parteneri de afaceri, magistraţi, avocaţi, politicieni şi alţi lideri din administraţia locală, Andreas Huber a devenit un important  dealer Opel şi distribuitor de carburanţi. Probabil că, la aceeaşi nuntă, s-a pus şi de afacerea cu W.C.-ul public, dar privat, din curtea Palatului de Justiţie din Sibiu, deoarece a participat şi preşedintele Tribunalului, Marcel Rusu, foarte bun prieten al lui Iohannis, pe care l-a şi ajutat efectiv în anul 1997, din postură de judecător, să pună mâinile pe două imobile ultracentrale în mod fraudulos, iar la scurt timp după nunta de pomină a apărut şi W.C.-ul care aparţine firmei LIMOROM, a lui Andreas Huber ! Este inadmisibil şi caz unic în ţară, ca o instituţie publică, aparţinând Ministerului Justiţiei, să fie deservită de un W.C. al unei firme private. Se vede « treaba » că nemţii ştiu să facă bani şi din rahat, deoarece şi naşul Iohannis a transformat spaţiul pe care l-a luat prin fraudă statului român, pe str. N. Bălcescu, nr. 29, unde funcţiona singura bibliotecă privată din România, într-un W.C. public, pe care l-a închiriat unei terase de pe centru, care funcţiona, astă-vară, chiar în faţa fostului cinematograf Pacea.
Pentru cei care nu îl cunosc, credem că nu e lipsit de importanţă să aflaţi că Andreas Huber s-a născut în Cristian şi a părăsit România emigrând în Germania, în 1985. În 1990 s-a întors şi s-a  apucat de  afaceri. Afaceri care, potriveală ori nu, după alegerea lui Klaus Iohannis în calitate de primar al Sibiului în anul 2000, au început să se dezvolte. Asfel se înfinţează firma Autohaus Huber, în 28 noiembrie 2000. Din chiar site-ul firmei aflăm că, în 2000 – Autohaus Huber semneaza cu Opel precontractul de reprezentanţă a acestuia pentru zonele Sibiu, Alba si Hunedoara. Abia  în  anul 2002 în luna aprilie « Autohaus Huber devine al 13 –lea Dealer Opel din Romania. Firma dispune de un Showroom cu o suprafata de 400 mp existand posibilitatea de vizionare a intregii game Opel. »
Pe acelaşi site  suntem informaţi că « în fiecare an, Autohaus Huber a fost unul din sponsorii principali la Raliul Liqui Moly Sibiu ». Ha,ha,ha ! De parcă n-am şti că firma LIMOROM este unic importator pe ţară al produselor Liqui Moly şi îi aparţine tot lui…Andreas Huber ! Vă mai informăm şi că, atât Primăria Sibiu cât şi Consulatul German i-au sprijinit iniţiativele, că doar e cetăţean german, nu-i aşa ?
Ba, mai mult, la decorarea sa de către preşedintele Băsescu pentru meritele din Capitala Culturală Europeană Sibiu 2007, cu ocazia ceremoniei de la începutul lui ianuarie 2008, Iohannis şi-a dus mai mulţi prieteni la preşedinţie, printre care şi pe finul Andreas Huber, pe finul dr.Paul Porr – ulterior ales membru în Consiliul Judeţean Sibiu, dar şi pe Werner Keul, managerul si proprietarul WK Group…
Cum-necum, nemţii majoritari din E.On Gaz au achizitionat de la « conaţionalul » lor Andreas Huber din…Cisnădie( !), fin al lui Klaus Iohannis, un lot de autoturisme a cărui valoare este de două milioane de euro ( !!!). Cel puţin aşa afirmă E.ON Gaz şi nu avem motive să nu-i credem, că  « acordul-cadru încheiat cu cele trei societaţi (fiindcă din şase oferanţi au fost admişi trei cu care s-au purtat negocierile-n.n.) are, fiecare în parte, o valoare ţintă de două milioane de euro şi este încheiat pe o perioadă de trei ani” (« Financiarul »). Şi uite-aşa domnul Huber, membru de comitet al Clubului Economic German din Sibiu,  are şansa să livreze şi în anii următori autoturisme către grupul de monopol al distribuţiei private de gaze naturale, asigurându-şi comenzi sigure de la « uriaşul » şi « bănosul » E.ON Gaz.
Oricum, după tot ce am descoperit, e de-a dreptul strigător la cer – cum zice românul – că aceste firme majoritar nemţeşti să se sprijine între ele financiar pe linie de partid german, pe banii contribuabililor români, care pentru a-şi plăti factura de gaz din ce în ce mai costisitoare fac cozi de ore în şir, afară în frig de 0 grade  şi sub 0 grade – cum se întâmplă la casieriile deschise de E.On Gaz din Sibiu pe str.Justiţiei şi în Vasile Aaron, pentru că bogata societate nu e în stare să ofere în condiţii civilizate de preluare a banilor clienţilor întrun spaţiu decent. După cum pe drept cuvânt, se enerva un confrate în ziaul Sibiu Standard : „În Germania sunt convins că nu vezi oameni stând la coadă, în ploaie, frig sau pe temperaturi ce bat 40 de grade. Pentru că acolo au condiţii. Dacă e să aştepte la un ghişeu aşteaptă înăuntru. Nu în stradă, lipiţi pe garduri şi înghiţind noxe de la ceilalţi fraieri care stau la coadă, dar în trafic. Mă enervez când suntem luaţi de proşti doar pentru că suntem români.”( Bogdan Brylynski, editorial 18.09.2008 : „Mă înghesui să vă dau bani” ).
Aici ar mai fi de întrebat şi ceilalţi doi acţionari ai E.On Gaz Distribuţie, statul român prin AVAS cu 37% si Fondul Proprietatea cu 12%, cum îşi respectă clienţii…români?
Dar iată şi o « bombă » de ultimă oră, care vine să ne demonstreze că « cineva acolo sus » nu doarme. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (A.O.A.R.) a cerut, marţi 16 decembrie a.c., autorităţilor anularea privatizării Distrigaz Nord, considerând că grupul german E.On nu şi-a respectat obligaţiile asumate, odată cu preluarea companiei româneşti, în anul 2004. În comunicatul A.O.A.R. se arată :
"Solicităm autorităţilor române să constate starea de faliment a companiei, în cazul în care aceasta este reală, şi să anuleze contractul de privatizare a acestei companii, ca urmare a nerespectării obligaţiilor asumate. Nu este admisibil ca sursa de profit a unei companii care deţine pozitie de monopol să fie generată doar de creşterea continuă, fără justificare economică, a preţului gazelor naturale". Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România face apel, de asemenea, la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.) să analizeze cerinţele de creştere a preţului gazelor naturale livrate de compania E.On Gaz, considerând practica acesteia drept un abuz al poziţiei dominante de pe piaţă : "Cerem ca autoritatea română de profil să ţină cont de evoluţia internaţională a preţului gazelor naturale şi nu de interesele unei companii care abuzează de poziţia sa de monopol. În plus, solicităm din nou Consiliului Concurenţei să se autosesizeze şi să ia notă de abuzul de poziţie dominantă, practic de poziţia de monopol a companiei E.On Gaz, care anunţă intenţia de a solicita nejustificat, în continuare, creşterea preţului de livrare a gazelor naturale către consumatorii români".
Pentru a vă lămuri şi dvs. ce este cu falimentul E.On, vă informăm că E.ON Gaz România a afirmat că va ajunge anul acesta la pierderi de peste 80 milioane lei (22 milioane euro) numai din cauza neacoperirii costurilor de achizitie a gazelor ca urmare a deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei de a menţine preţurile la consumatorul final în ultima parte a anului. "În aceste condiţii, compania noastră este nevoită să apeleze la linii de credit pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale din import în scopul asigurării cantităţilor de gaze naturale necesare pentru iarnă", spun reprezentanţii E.ON Gaz România. Compania susţine că ultima majorare de preţ, cea de 12,5% din iulie, nu a fost suficientă şi că ar fi nevoie de o nouă majorare la începutul anului viitor. Sursa : ziarul « Financiar » (www.zf.ro,17.12.2008).
Păi, oameni buni, zicem noi, dacă aveţi pierderi atât de mari – 22 milioane de euro – cine vă pune să faceţi afaceri de partid cu FDGR-ul pentru a tipări ziare scumpe, să faceţi contracte de 2 milioane de euro cu Autohaus Huber pentru achiziţii auto la fel de scumpe, că despre asta tocmai vorbeam noi în articol ? Şi vreţi să o faceţi pe banii « fraierilor » consumatori ? Nu uitaţi că românul are o vorbă : « Ulciorul nu merge de multe ori la apă… » Este un proverb pe care, cu siguranţă că îl cunosc bine şi ar trebui să vi-l explice Iohannis, Huber, Mathes…şi alţii ca ei.

                                                                         Doina DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.