Abuzuri

JUSTITIE VERSUS ADEVAR

Contra morilor de vânt Noul cod penal renunţă la incriminarea incestului şi a prostituţiei. Bolnavii şi psihopaţii nu mai trebuie […]

Contra morilor de vânt

Noul cod penal renunţă la incriminarea incestului şi a prostituţiei. Bolnavii şi psihopaţii nu mai trebuie să răspundă în faţa legii pentru monstruozităţile pe care le fac. Cu o asemenea justiţie care se explică mereu printr-un limbaj de lemn demn de perioada comunistă, pentru că “aşa e în UE” sau că trebuie să fim “toleranţi”, în scurt timp vom ajunge la scoaterea de sub incidenţa Codului Penal şi a crimei, deoarece ucigaşul nu se poate vindeca dacă stă după gratii. Şi cum justiţia din România este la fel peste tot, nici Sibiul nu putea scăpa.

Astfel, un cetăţean al urbei de pe Cibin, aflat la venerabila vârstă de 85 de ani şi nepotul acestuia se luptă zilnic mulţi de ani cu anumiţi „binevoitori” pentru a-şi putea păstra imobilul în totalitate, chiar dacă legal este al lor. „Casa asta a fost a familiei mele, încă din anul 1895. Bunicii au  cumpărat acest imobil de la familia Elges F. Vilmos pentru a o lăsa moştenire mai departe copiilor, mai ales că este o casă mare unde poate încăpea lejer o familie numeroasă. Problema a apărut în perioada comunistă. Comuniştii ne-ar fi naţionalizat urgent casa, dacă nu am fi fost mai mulţi coproprietari, urmaşii familiei Moga. Părţi ale casei însă au trebuit să fie înstrăinate, tocmai pentru a nu fi naţionalizată” – ne-a explicat Marius Ştefan Drăgoiu, nepotul lui Ştefan Moga.

Procură revocată, convenţie nulă, dreptatea…de partea şmecherilor

Reclamanţi într-un proces ce durează deja de prea mult timp, Marius Ştefan Drăgoiu şi nepotul său  sunt urmaşi ai proprietarilor din 1895 al imobilului din Sibiu, situat pe str. G-ral Magheru, nr.41. Aceştia deţin  în coproprietate, în cote de 18 / 24, respectiv 6 / 24, un apartament compus din 2 camere, 1 wc, o bucătărie, situate la etaj, 1 atelier, 1 wc cu antreu comun la parter şi 2 boxe pivniţă la subsol. Familia lor a vândut, în anul 1976, din imobil, apartamentul nr. 1, compus din 2 camere, bucătărie, 1 wc, magazie, toate situate la parter, o boxă pivniţă situată la subsol şi o cotă de 1 / 3 din podul de deasupra aripii din curte. Proprietarii actuali ai acestui apartament sunt Artin Neculai şi Artin Filoftea, care au cumpărat imobilul de la Mircea Trifan (decedat ulterior) şi Eleonora Trifan. Familia Trifan cumpărase apartamentul de la Mariana Cândea.

„În anul 1987 proprietara apartamentului nr. 1 de la parter, Cândea Mariana a început seria conflictelor litigioase cu noi” povesteşte domnul Marius Drăgoiu. „În mod abuziv, fără consimţământul nostru şi fără autorizaţie de construcţie şi-a însuşit cabina wc de la parterul imobilului care este proprietatea noastră exclusivă conform întabulării în Cartea Funciară, precum şi întregul antreu aferent, proprietate comună a apartamentelor 1 şi 2. Modificările de construcţie şi schimbările de destinaţie care s-au făcut fără acordul nostru încălcându-ni-se dreptul de proprietate ar trebui după restabilirea situaţiei anterioare să şi le clarifice între ei ca preţ şi prejudicii, aceşti proprietari succesivi care au vândut, respectiv au cumpărat apartamentul nr.1, începând cu Cândea Mariana, Trifan Eleonora şi Trifan Alin Răzvan moştenitorul lui Trifan Mircea – decedat, respectiv Artin Neculai şi Artin Filofteia. Aceştia au fost sprijiniţi de Suciu Gheorghe care prin depăşirea mandatului încredinţat de mine, Marius Ştefan Drăgoiu, a facilitat încheierea unei convenţii ilegale autentificată sub nr. 1021/04.11.1997 de Biroul Notarial Public Buţiu Liliana, care avea ca scop să „legalizeze” lipsa autorizaţiilor de construcţie şi de modificare de destinaţie a spaţiului precum şi a consimţământului co-proprietarilor adevăraţi.”

Mariana Cândea a executat lucrări neautorizate de Marius Ştefan Drăgoiu şi nepotul acestuia, cărora le-a „furat” pur şi simplu proprietatea, însuşindu-şi întreaga suprafaţă a încăperii unde sunt situate cabinele wc de la parterul imobilului, şi a înşelat proprietarii succesivi ei. Aceasta a fost obligată la restabilirea situaţiei anterioare, însă nu s-a conformat, motiv pentru care a fost condamnată penal să execute 7 luni de închisoare la locul de muncă, actualmente fiind de negăsit.

Proprietarii actuali ai apartamentului de la parter refuză să respecte legea şi, chiar dacă niciodată nu s-au făcut acte de înstrăinare respectiv modificări de întabulare în cartea funciară a spaţiului respectiv pe numele lor sau al antecesorilor cumpărători, îl folosesc în continuare fără scrupule.

Unul dintre factorii – cheie care a contribuit semnificativ la „cotropirea” spaţiului de către neaveniţi, a fost mai sus amintitul Suciu Gheorghe, care l-a păcălit pe venerabilul domn Drăgoiu să semneze cu el un act prin care să îi presteze anumite servicii printre care şi cel de a-l păzi, dată fiind vârsta sa înaintată. De fapt s-a ales cu o procură de toată frumuseţea, în data de 28.10.1997, care i-a permis la numai câteva zile după ce a fost autentificată, să încheie în numele lui Marius Ştefan Drăgoiu o convenţie  de folosinţă cu proprietarii de atunci ai parterului – familia Trifan. Prin această convenţie, Marius Ştefan Drăgoiu ar fi acceptat, chipurile, să nu mai folosească grupul social cu antreu comun cu familia Trifan şi ar fi consimţit să utilizeze un alt WC „încropit” într-o magazie din curte care era proprietatea acestei familii.

Când a aflat ce necaz i-a pricinuit Suciu Gheorghe, care, se pare, că obţinuse acea procură numai pentru a-i favoriza pe proprietarii Trifan, Marius Ştefan Drăgoiu a anulat-o urgent. Ce nu au ştiut nici Suciu Gheorghe şi nici familia Trifan, a fost că mai exista un coproprietar, nepotul lui Drăgoiu Marius, care nesemnând procura, a determinat nulitatea convenţiei autentificată sub nr. 1021/04.11.1997 de Biroul Notarial Public Buţiu Liliana, nulitate constatată de  Judecătoria Sibiu. Aici intervine o întrebare justificată a lui Marius Drăgoiu: „Oare acea doamnă notar de ce nu a cerut şi actele de Carte Funciară pentru a vedea cine sunt proprietarii, când a autentificat o convenţie vizibil favorabilă doar unei părţi ?”

Chiar dacă a constatat nulitatea convenţiei respective, prin Sentinţa Civilă nr.495 din 29.01.2009 a Judecătoriei Sibiu, instanţa s-a pronunţat prin aceeaşi hotărâre, uluitor, în favoarea pârâţilor, adică a celor care au încălcat flagrant dreptul de proprietate privată, garantată şi ocrotită prin Constituţia României. S-a ajuns până acolo încât această instanţă, care parcă ar fi judecat un proces la legea caselor naţionalizate, găseşte „abuzivă şi şicanatorie” cererea în revendicare a reclamantului Drăgoiu Marius Ştefan cu privire la proprietatea sa şi a nepotului asupra grupului social de la parterul imobilului. Instanţa se erijează în apărătoarea celor care au încălcat legea, motivând că repunerea proprietarilor adevăraţi în drepturi „ar presupune un prejudiciu material considerabil pentru pârâţii Artin”, deoarece aceştia „au efectuat investiţii la acest apartament, amenajând modern inclusiv aceste încăperi”. Mai precis, spaţiul respectiv a fost transformat din grup social comun în bucătăria apartamentului de la parter, crescându-i astfel nu numai suprafaţa dar şi valoarea de piaţă. Modificarea făcută în dispreţul oricăror autorizaţii de construcţie sau schimb de destinaţie, precum şi al acordului celorlaţi proprietari, nu a putut fi consfinţită prin întabulare în Cartea Funciară, beneficiind în momentul de faţă de o „sfântă” ilegalitate.Cu toate acestea, în ochii judecătoarei care a pronunţat sentinţa aberantă inversând valorile apărate, vinovaţi nu sunt cei care au încălcat legea şi principiile constituţionale, ci adevăraţii proprietari care, deposedaţi faptic de spaţiul   asupra căruia sunt întabulaţi dintotdeauna, în clipa  în care solicită justiţiei să le facă dreptate şi să le înapoieze spaţiul sunt umiliţi iar conduita lor este considerată „şicanatorie” pentru intruşii care în mod abuziv s-au făcut stăpâni pe un imobil care nu le aparţine.

“In fide salus” (“În credinţă este salvarea”)

Într-o lume precară în care judecăţile de valoare se confundă cu superficialitatea şi cu lipsa de profesionalism, într-o lume fără logică, Justiţia suferă. Ea este nevoită să fie administrată şi să se valorizeze în această lume şi suferă pentru că nici ea nu face excepţie de la această situaţie de superficialitate. Din păcate, este o reformă a Justiţiei care dansează, dar care nu înaintează.

Fost veteran de război, al cărui tată a fost de asemenea ofiţer de carieră şi adevărat patriot, în loc să-şi trăiască ultimii ani în pace şi armonie alături de familia sa, Marius Ştefan Drăgoiu este nevoit să umble prin tribunale în speranţa că îşi va câştiga odată şi odată dreptatea. „Tatăl meu, fost colonel, veteran din primul război mondial, a fost un om cu frică de Dumnezeu. Am avut multe de învăţat de la dânsul, şi tocmai de aceea nu pot lăsa să fie câştig de cauză hoţilor. Pentru mine casa aceasta are valoare inestimabilă sentimentală. Nu pot să o pierd, atât îi datorez lui şi voi lupta în continuare pentru dreptate” ne-a spus cu lacrimi în ochi respectabilul domn. Alexandru, tatăl acestuia a fost decorat asemenea multor eroi astăzi uitaţi, cu „Coroana României”, cu spade şi panglici de virtute militară, pe lângă multe alte decoraţii.

Oana RUBA

N.R.: Neculai Artin, omul cu nume de supozitor interbelic, este folosit ca trepăduş în diverse treburi mărunte de către însuşi primarul Klaus Iohannis, deoarece se cunosc, împricinaţii locuind în aceeaşi curte cu familia Lăzurca, socrii primarului. Ori, acesta din urmă este prieten foarte bun cu Marcel Rusu, preşedintele Tribunalului Sibiu. Respectiva stare de fapt, raportată la eşecurile domnului Drăgoiu în instanţele sibiene, lasă loc de… incertitudini.


Galerie foto:

{gallery}2009/nr2/259{/gallery}


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.