Coruptie

Jaful imobiliar de la Sibiu sub comanda lui Klaus Iohannis

Iohannis, filiera retrocedarilor. Forumul Democrat al Germanilor, profitor imobiliar. Stefan Max Baune, furnizor al municipiului cu autobuze second-hand, a primit […]

Iohannis, filiera retrocedarilor. Forumul Democrat al Germanilor, profitor imobiliar. Stefan Max Baune, furnizor al municipiului cu autobuze second-hand, a primit 16 case; Klaus Iohannis acuza interese electorale in ancheta Corpului de Control al premierului la Primaria Sibiu; Ponta: “Ancheta privind retrocedarile nu are legatura cu campania electorala”; George Baesu: “Nimeni nu il verifica pe Iohannis, este verificat ANRP si banii dati in 2010”

 

Primarul Klaus Iohannis
Primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis, este principalul motor al unei reţele care a retrocedat “in integrum”, scoţând din patrimoniul public, multe din clădirile de patrimoniu ale oraşului, cu excepţională valoare culturală şi istorică. În 3 noiembrie, Corpul de Control al Guvernului a început verificări la Sibiu, după ce Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor a constatat nereguli. În anul 2010, Klaus Iohannis a fost şi primar şi preşedinte al Comisiei de retrocedări a municipalităţii.

Atunci au fost retrocedate numeroase clădiri şi terenuri, între care Palatul Brukenthal, Filarmonica, sediul Inspectoratului şcolar, şcoli, grădiniţie, toate în favoarea Forumului Democrat German, prin Consistoriul evanghelic. Iohannis, el însuşi un campion al achiziţiilor imobiliare litigioase, i-a făcut fericiţi nu doar pe cei din Biserica Evanghelică şi Forumul Democrat German. Un lider PDL-PNL, Ştefan Max Baune, furnizor al municipiului cu autobuze second-hand, a primit 16 case.

Presa de investigaţii descrie o reţea coordonată din Germania care, prin intermediul Clubului Economic German, acţionează pentru accelerarea retrocedărilor în favoarea Consistoriului Evanghelic German. Sunt nominalizaţi Şteffan Mildner, Max Baune, Andreas Huber, Astrid Fodor ca formând reţeaua lui Klaus Iohannis.

Retrocedarea unui ansamblu imobiliar din centrul Sibiului, aflat pe strada Magheru 1 – 3, către Forumul Democrat al Germanilor din România – FDGR este un caz revoltător, arată ancheteonline.ro Acest impozant imobil situat în centrul oraşului este un monument istoric renovat din bani publici şi a fost revendicat în instanţă în 1993, invocându-se că FDGR ar fi succesorul de drept al unei fundaţii de caritate care a funcţionat până la instaurarea regimului comunist. Nu există absolut niciun act la dosarul de retrocedare depus în instanţă care să probeze faptul că FDGR are dreptul juridic de a fi declarat oficial continuatorul acestei fundaţii.

Primăria Sibiu şi Consiliul Local nu au întreprins niciun demers pentru a apăra domeniul public al sibienilor, susţinînd în instanţă că nu se opune acestei retrocedări. Acest imobil a fost rechiziţionat de Grupul Etnic German, organizaţie hitleristă care a funcţionat în România, între 1940 şi 1944. Conform unui Decret Regal din 8 octombrie 1944, consfinţit prin documente internaţionale după cel de-al doilea război mondial, statul român a devenit proprietarul clădirii, mai arată jurnaliştii de la ancheteonline.ro. Toate legile interne şi internaţionale din 1945 încoace statuează că imobilele care au aparţinut organizaţiilor fasciste, hitleriste sau colaboratoare ale regimului nazist sunt confiscate şi trec în proprietatea statului.

Aşa s-a întâmplat şi cu imobilul din str. Magheru 1-3 care a fost naţionalizat de drept şi nu abuziv înainte de 6 martie 1945. Cu toate acestea, monumentul istoric a ajuns în proprietatea FDGR, statul fiind păbubit cu peste 1,5 milioane de euro.

Baronul sas Von Reissenfels a înfiinţat o fundaţie care să-i adminsitreze averea imobiliară după moartea sa. Această fundaţie a funcţionat până în 1940 când, după înfiinţarea Grupului Etnic German, a intrat în proprietatea acestei organizaţii hitleriste. Ancheteonline.ro mai arată că toate bunurile care a aparţinut comunităţii săseşti, inclusiv imobilele din centrul Sibiului, au ajuns în posesia Grupului Etnic German în urma unui decret semnat în 1940, dar şi a unui acord încheiat de Grupul Etnic German cu Biserica Evanghelică în 1942.

În 1944 s-a decis confiscarea tuturor bunurilor care au aparţinut organizaţiilor ce au colaborat cu Germania nazistă, iar imobilele din strada Magheru 1-3 au intrat în proprietatea statului. FDGR s-a înfiinţat imediat după Revoluţie ca reprezentantă a saşilor şi şvabilor România şi s-a autodeclarat continuatorul fundaţiei care administrează Fondul baronului von Reissenfels.Tribunalul Sibiu îi recunoaşte acest drept în 1993 printr-o sentinţă absurdă, pentru că FDGR nu are nimic în comun cu această fundaţie şi nici cu administrarea averii lăsate moştenire de baronul sas. Tot în 1993, FDGR a devenit proprietarul imobilului din Magheru 1 – 3.

Trebuie precizat că Fundaţia Reissenfels a funcţionat ca o asociaţie familială de caritate, în timp ce FDGR este o organizaţie politică, având acelaşi statut ca şi UDMR. Cele două organisme au funcţionat în perioade diferite, având scopuri şi obiective diferite. Fundaţia Reissenfels s-a ocupat de ajutorarea nevoiaşilor din Sibiu, indiferent de etnie sau religie. În schimb, FDGR Această reprezintă numai interesele comunităţii germane, nu numai din Sibiu ci din toată ţara.

FDGR şi reprezentanţii săi, cum ar fi primarul Klaus Iohannis, au luat decizii discreţionare, alungând oameni sărmani din casele lor, mai arată ancheteonline.ro. În testament, baronul Reissenfels cerea ajutorul Primăriei Sibiu pentru a pune în aplicare măsurile sociale de ajutorare a celor nevoiaşi.

Ce a făcut însă primăria Sibiu, reprezentată de Iohannis, şeful FDGR, succesorul Fundaţiei Reissenfels? După ce locatarii de la adresa Magheru nr.5 (imobil legat de sediul Forumului German) şi-au cumpărat apartamentele în baza legii 112/1995, FDGR în complicitate cu Primăria, prin abuz, i-au alungat pe oameni în stradă. Klaus Iohannis, în calitate de preşedinte al FDGR şi de primar al Sibiului, nu a ţinut cont de o eroare din Cartea Funciară, eroare recunoscută chiar de Forum în 1993, ci a profitat de situaţie pentru a-i alunga pe oameni din casele lor.

Oamenii s-au dus în audienţă la primarul Iohannis care le-a arătat pumnul şi i-a ameninţat cu un proces nemţesc. Cel care a condus FDGR în perioada în care statul român pierdea prin înşelătorie imobilul din Magheru nr.1 – 3 este Paul Philippe, un apropiat al lui Klaus Iohannis. Philippi s-a înrolat voluntar în 1942 în structurile Wehrmacht şi a luptat pe frontul de răsărit. După 1944 s-a refugiat în Germania, dar a fost arestat de americani, care l-au internat 30 de luni într-un lagăr pentru “denazificare”. După 1989 a venit în ţară şi a fost membru fondator al Forumului Democrat al Germanilor din România. În 2000, primarul Klaus Iohannis i-a conferit lui Philippi ordinul “cetăţean de onoare al Municipiului Sibiu”.

Imobile retrocedate către Forumul Democrat al Germanilor din România: Inspectoratul şcolar Judeţean Sibiu (str.Berăriei, nr 2), fostul sediu Filarmonica de stat Sibiu(transformat în restaurantul Hermania), ( str. Filarmonii nr.2), Serviciul Judeţean Ambulanţa Sibiu ( str. Funarilor nr.1), sediul FDGR din Piaţa Mare, dar şi multe alte clădiri din centrul istoric, relateaza Jurnalul.

Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat miercuri despre ancheta Corpului de Control al premierului la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) cu privire la acordarea unor despăgubiri pentru imobile din mai multe unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu, că la Primăria Sibiu nu există nereguli.

“Chiar în perioada de campanie electorală, interesant. Nu este nicio problemă. La Primăria Sibiu s-au făcut nenumărate verificări, se vor face în continuare. Stau foarte liniştit. Ştiu ce este acolo şi nu o să găsească nicio neregulă, dar îmi dă de gândit că dl Ponta, candidatul Ponta, îl trimite pe prim-ministrul Ponta să trimită Corpul de Control la primăria contracandidatului să facă verificări cu zece zile înainte de turul doi al alegerilor. Totuşi, parcă lucrurile nu sunt în regulă. (…) Oricând, simplu, oricine poate să controleze orice. Nu există nereguli la Primăria Sibiu, simplu de tot”, a declarat Iohannis, într-o conferinţă de presă.Corpul de Control al premierului desfăşoară o anchetă la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), pe baza unor informaţii transmise de această instituţie cu privire la acordarea unor despăgubiri ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu.Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, verificarea a început în data de 3 noiembrie iar “obiectivul controlului se referă la verificarea respectării prevederilor legale şi a modului de îndeplinire a atribuţiilor de către ANRP în procesul de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 10/ 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.Perioada supusă controlului este cuprinsă între 1 ianuarie 2010 şi 31 decembrie 2010. “În situaţia în care echipa de control constată că anumite acte sau operaţiuni au fost iniţiate anterior datei de 01.01.2010 ori şi-au produs efectele ulterior datei de 31.12.2010, se va putea extinde perioada supusă controlului cu privire la acele acte şi operaţiuni. În prezent, acţiunea de control se află în desfăşurare. Urmează ca la finalizarea controlului să se întocmească Raport de Control”, se precizează în comunicatul Guvernului. AGERPRES 

Ancheta Corpului de Control al Guvernului legată de felul în care au fost retrocedate anumite imobile din mai multe orașe, inclusiv Sibiu, nu are legătură cu campania electorală, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

“E vorba de o lucrare mai veche legată de aplicarea legii 247 privind retrocedările de către autorități locale și sunt multe autorități locale, dacă nu mă înșel una este chiar Bistrița, unde este primar PSD. Deci nu e vorba aici de controlat adversari politici, e vorba de acolo unde am avut sesizări. Deci n-are legătură cu campania electorală. A apărut o știre de la un corespondent de la Sibiu al unei televiziuni căreia îi plac breaking news-urile”, a susținut prim ministrul, relateaza DCNews.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP), George Băeşu, a declarat miercuri că nu se face nicio verificare asupra primarului Klaus Iohannis, candidat al Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale, în ceea ce priveşte imobilele din Sibiu care fac obiectul unei verificări asupra instituţiei pe care o conduce. George Băeşu a făcut această precizare miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj, în contextul în care Corpul de Control al premierului face în această săptămână o verificare la ANRP.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, la baza acţiunii de control au stat informaţii transmise de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, care se referă la activitatea proprie a acestei entităţi cu privire la acordarea unor despăgubiri că măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu.”Sună într-un fel Sibiu când primarul din Sibiu e contracandidatul primului-ministru. ANRP, în acest moment, e un grăunte pe lângă nevoia de control din România în materie de retrocedări. Oamenii de la Sibiu, unii au spus că ‘de ce s-a dat centrul oraşului nostru’? Nu l-a dat nici Guvernul Năstase, nici Guvernul Ponta, e dat din 2005 până în 2012 pe legea cu ‘restitutio in integrum’. La Sibiu şi în alte părţi se fac verificări, nu imobile, ci altceva. Noi vorbim de dosare, prin care s-au făcut bani fără drept. La ANRP, dosarele au venit ori cu dispoziţia primarului, ori cu dispoziţia Comisiei Judeţene de Fond Funciar. Titlurile de despăgubire s-au dat în 2010, nimeni nu îl verifică pe dl. Iohannis, este verificat ANRP şi banii care s-au dat în 2010, când verifici dosare din 2010 constaţi de ce s-au făcut, cine a propus aici”, a explicat Băeşu.Preşedintele ANRP a spus că instituţia sa a atras de mai multe ori atenţia că s-au acordat despăgubiri de milioane de euro unor persoane care nu aveau dreptul să le încaseze. “La Sibiu e vorba de un cesionar, care are 20 de milioane de euro făcute, două sau trei dosare de la Sibiu, un dosar de la Bucureşti. Şi se uită lumea – din ce a făcut ăla 20 de milioane de euro. Şi când te uiţi în dosar, s-ar putea să constaţi că e un dosar pe care tu, la ANRP, i-ai spus să îşi ia dosarul înapoi la Primărie că nu e bun şi a venit dosarul că e bun, l-a aprobat Crenguţa Dumitrean (fostul preşedinte ANRP în perioada anului 2010 – n.r.), deşi un consilier a spus că nu e bun. Şi nu e normal să verificăm lucrurile astea?”, a declarat preşedintele ANRP. AGERPRES 

Sursa: http://www.domnuleprimar.ro/Iohannis-filiera-retrocedarilor-Forumul-Democrat-Germanilor-profitor-imobiliar-Stefan-Max-Baune-furnizor-municipiului-autobuze-second-hand-primit-case-Klaus-Iohannis-acuza-interese-electorale-ancheta–dpe-s-1-a17057.htm

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.