Investigatii

Jaf de miliarde la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (II)

Pentru documenta­re am dorit să stăm de vorbă cu profesori universitari, secretare, poliţişti, procurori, studenţi. Parţi­al am reuşit. Doar parţial, […]
Pentru documenta­re am dorit să stăm de vorbă cu profesori universitari, secretare, poliţişti, procurori, studenţi. Parţi­al am reuşit. Doar parţial, pentru că în universitate există o teamă de Oprean pe care noi o asimi­lăm, fără frică de a greşi, cu groa­za. Ni se pare total anormal. Viaţă academică în regim de groază, nu poate să existe. Din câte înţele­gem, există doar mici oaze de via­ţă academică, restul fiind dictatu­ră opreanistă de model ceauşist, din finalul epocii, când Costică-Dumnezeu hălăduia cu Nicuşor Prinţişor prin Marmeladă din Să­lişte sau la vila din Lilly Paneth, iar soţia lui Titi dorea să divorţeze, din cauza geloziei şi a chefurilor interminabile ale soţului. Suntem convinşi de necesitatea continuă­rii demersurilor şi ştim că vor mai ieşi la lumina fapte care să com­pleteze investigaţiile noastre.
Conducerea universităţii, din vremea rectorului Czakoy (Popoi Cioc), îşi desfăşoară managemen­tul în condiţii de maximă secre­tomanie, mai conspirat decât la serviciile secrete post-comuniste. Am aflat că, în primăvară anului 2005, a izbucnit scandalul în­tre Constantin Oprean şi Corvin Lupu. Nu am putut afla motivaţia reală a declanşării conflictului, fiindcă profesorul Lupu refuză să ne dea informaţii. Cert este că sursele noastre ne-au spus că acesta a fost momentul care avea să ducă la ieşirea la suprafaţa a unor fraude ale conducerii uni­versităţii. După o serie de contre, într-o şedinţa de Senat, Lupu l-a acuzat pe Oprean de fraude şi i-a cerut să răspundă acuzaţiilor, să se clarifice ilegalităţile, abuzurile şi fraudele, iar Oprean să-şi dea demisia. Am intrat în posesia pro­cesului verbal al acelei şedinţe de pomină. Am înţeles că procesul verbal a fost destul de corect în­tocmit, spre deosebire de majori­tatea altora. Era începutul războ­iului!
Oprean a refuzat să dea in­formaţii şi socoteală Senatului. Despre demisie, nici vorbă! Vise ale lui Lupu. Pentru demisie, tre­buie onoare. De unde onoare la Oprean? Ca urmare, Lupu i-a făcut plângere penală lui Oprean, dar, la ora aceea, Oprean îl acuzase pe Lupu de antisemitism la Comuni­tatea Evreiască, punând paie pe focul cunoscutului scandal înche­iat prin victoria lui Lupu în justiţie. Cum o fi câştigat lupta în justiţie cu Muzeul Memorial al Holocaus­tului din Washington? Iată că mai sunt şi magistraţi patrioţi! Din câte am înţeles, plângerea penală a lui Lupu a fost depusă cam la un an de la declanşarea scandalului cu Oprean. Plângerea cuprinde acuze, între timp dovedite, de fals intelectual, înşelăciune, uz de fals, abuz în serviciu şi fraudarea bugetului de stat prin raportări false de studenţi. Aceste aspecte au fost prezentate de noi, cu lux de amănunte, în ediţia anterioa­ră a revistei. O sursă din Poliţie ne-a spus că, după ce Lupu a fă­cut plângere, au început să apăra şi alte informaţii, din partea unor persoane din universitate care nu aveau curaj să semneze. Cercetă­rile s-au extins şi au apărut şi alţi faptuitori: Popoi Cioc (pe nume­le lui adevărat Czakoy), Muscalu, Duşe, Moţoc, contabili şefi şi alţii. Dosarul este voluminos. Probabil că şi cele muşamalizate şi ascunse prin sertarele Poliţiei şi Parchetu­lui sunt la fel…
Se pare că fiecare dosar a fost o mană cerească pentru magistraţi şi unii avocaţi care doresc să-şi sporească faima prin poziţia în Facultatea de Drept. Au fost aduşi noi oameni la Drept, s-au făcut noi promovări etc. Principalul protec­tor al făptaşilor a ajuns avocatul Bacaci. Cum adică? Prorectorul cu legalitatea nu vede ilegalită­ţile? De ce îi lasă să le comită? O persoană interesantă, acest avo­cat. Ne vom documenta şi asupra lui Bacaci, zis Bocaccio, datorită aventurilor amoroase, divorţuri cu scandal mare, bătăi etc. Despre toate acestea, în viitor, pentru că ne va trebui spaţiu, nu glumă. Va fi un serial. Se pare că Bacaci este unul din capii răutăţilor în univer­sitate. Afişează o atitudine plină de trufie, încercând să mimeze a fi un justiţiar (ne face concuren­ţă!), în schimb luptă din răsputeri pentru a muşamaliza fraudele lui Oprean & Co. şi pentru a-l re­prima pe “reclamagiul” Lupu, dar şi pe Popa şi ceilalţi din Grupul pentru o Universitate Curată. Dar dacă reclamaţiile acestora sunt întemeiate? Şi sunt! Vă rog să ne credeţi pe cuvânt. Dosarul e be­ton şi miroase a puşcarie! Trebuie doar aplicată legea. Aici este mai greu… Am încercat să aflăm ce-l leagă pe Bacaci de Oprean. Astfel am aflat că, prin anul 1988, Bacaci a fost dat afară din Ba­roul Sibiu şi mutat disciplinar tocmai la Deta (jud. Timiş). Cum nu i-a plăcut acea zonă argiloa­sa, l-a implorat pe Oprean să-l ajute. Oprean a vorbit cu Nicu-Prinţişorul, iar acesta cu ma­dam Bobu, temuta ministresă a Justi­ţiei şi nevasta ce­lebrului CPEx-ist, şi aşa a scăpat Bacaci de a fi dat afară din Sibiu. Acuma el luptă să-i dea pe alţii afară, apăra hoţii şi mută toată mizeria din avocatură în mediul academic.
Printre altele, la dosarul aflat pe rol, se află acuzaţii grave. Oprean a dat 2,4 miliarde la o firmă priva­tă din Constanţa, chipurile pen­tru a organiza nişte masterate. La aceste masterate, taxele le încasa fostul asistent al lui Oprean pe bază de tabel nominal, băga banii în buzunar şi venea la Sibiu. Ma­nagement financiar, nu glumă! Nu mai sunt conturi? Nu mai sunt chitanţiere? Oprean a completat declaraţii (de ordinul zecilor), pe proprie răspundere, că ar fi făcut ore la Constanţa, a încasat bani grei, iar masteranzii anchetaţi au declarat că nu a fost niciodată la ore! Dar iată şi o surpriză plăcută şi neaşteptată: anchetat de poli­ţie, Oprean a recunoscut că a luat banii şi n-a fost niciodată la ore, de-a lungul întregului an, de n-au apucat masteranzii să-l vadă cum arată şi ce scoate pe gură. N-au pierdut nimic, spun mai mulţi studenţi de la Sibiu, dar cu înşe­lăciunea şi pagubă universităţii cum rămâne? Am aflat că Lupu l-a adus la facultate pe Rusu Marcel, judecătorul combinator, preşe­dinte al Tribunalului Sibiu şi tatăl hoţilor cu gulere albe. Păi bine, `nea Lupule, vezi ce greşeală ai făcut? Noi te respectăm, iar dum­neata nici nu vrei să stai de vorba cu noi. Facerea de bine…Nu ştiai cine-i Rusu? Te-a părăsit şi a sărit în vagonul lui Costică-Dumnezeu. Dacă va păţi ceva Opreanul, îl va părăsi şi pe el. Lupule, te-ai băgat, ai folosit puterea şi ai procopsit Facultatea de Drept cu Marcel Rusu, de te înjură Butiuc şi Bădilă, de mama focului!
La redacţie ne-a parvenit un document semnat de cinci de­cani, care se află şi la dosarul pe­nal al rectorului. Printre altele, cei cinci decani îi cereau rectorului Oprean să justifice documentul financiar care prevedea, pentru anul 2004, 18,6 miliarde lei vechi “indemnizaţii pentru peroane din afară universităţii”. Luat la întrebări de Poliţie, Oprean justifică sume­le afirmând că ar fi vorba despre cumul şi plăţi cu ora. Ce constată Poliţia? Există o altă rubrică rezer­vată sumelor achitate pentru cu­mul şi plata cu ora! La cererea Po­liţiei, rectoratul înaintează o listă cu persoane care au încasat sume ce totalizau aproximativ 18,6 mi­liarde de lei vechi. Nici vorbă de indemnizaţii! Au dat copii după cumuluri şi plăţi cu ora. Speriaţi şi disperaţi, cei de la rectorat au dat o listă pe care figurau şi titulari şi pensionari. Păi, oare titularii sunt “persoane din universităţii”? An­gajaţii din rectorat erau uimiţi de prostia contabilei-şefe şi a celor care au dat acele documente jus­tificative. Ce magistrat va înghiţii o asemenea găluşcă? Poate doar combinatorul Marcel Rusu! Care-i lista reală a beneficiarilor sumei? O vor scoate până la urmă? Sunt aceia protectorii mafiei sau este un simplu “tun” al acestei mafii? Iată întrebări ale căror răspunsuri anchetatorii încă nu le pot anti­cipa. Şi nici noi! Oricum, cei cinci decani nu au primit nici un răs­puns de la rector.
Dosarul cuprinde şi un control efectuat de doi auditori ai Minis­terului Educaţiei, Învăţământului şi Tineretului. Am scris suficient despre acest control în episodul trecut. Controlorii financiari au precizat exact ce legi s-au încălcat şi ce infracţiuni s-au comis.
Printre concluziile la care am ajuns, deocamdată, a fost şi aceea că marile fraude din universităţi se produc mai mult în provincie, datorită faptului că doar o parte mică din presă este realmente independentă. Ca dovadă în zia­rul „Tribuna” din 12 mai a.c. sunt două articole elogioase, probabil pe bani grei, la adresa lui Oprean! Este cert că această conducere a universităţii este atât de tare compromisă încât, dacă va rămâ­ne în continuare, va ruina univer­sitatea. Dar oare nu cumva vor chiar asta doresc? Ce s-ar întâm­plă cu terenurile, construcţiile, căminele, cantinele, crescatoriile de porci cu atâta pământ în jurul lor, cu ferma de 45 ha de la Ruş­ciori etc.? Sunt destui afacerişti interesaţi, începând cu unii din interiorul universităţii. Probabil că personaje ca Ilie Carabulea, Aldea (prietenul lui Marcel Rusu), Relu Munteanu sau „benzinarii” vor fi pe fază!

Departamentul de
Investigaţii “Justiţiarul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.