Tribuna democratiei

Ioan Gligor, candidat la Senatul României în colegiul 3, judeţul Sibiu: „Legământul meu cu cetăţeanul este sfânt pentru mine (…) după patru ani să ne putem privi în ochi, la fel ca şi acum!”

Sincer, doresc nu doar să particip la stoparea acestor fenomene, dar chiar vreau să contribui la revigorarea economiei naţionale şi […]

Sincer, doresc nu doar să particip la stoparea acestor fenomene, dar chiar vreau să contribui la revigorarea economiei naţionale şi implicit la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Mă confrunt şi eu cu aceleaşi probleme de zi cu zi, la fel ca majoritatea românilor. La fel ca ei, nu pot să spun că viaţa cotidiană îmi oferă motive deosebite de satisfacţie, am aceleaşi nemulţumiri pe care le are toată lumea.

Reporter: Sunteţi sibian get-beget? Vă întreb, deoarece s-ar părea că este una dintre particularităţile Sibiului, aici punându-se  mare accent pe „calitatea” de sibian „pur-sânge”.

– Sunt originar din Răşinari, comuna vrednicilor români Octavian Goga şi Emil Cioran, iar alegătorii din Mărginimea Sibiului îşi pun speranţa într-unul provenit dintre ei, din „vatra satului”, ca să spun aşa. Vreau să-i asigur că, dacă îmi vor acorda încrederea lor, nu vor fi dezamăgiţi. Doresc să reprezint în Parlamentul României oamenii simpli, oameni cu care să mă întâlnesc cât mai des, nu doar din patru în patru ani, în preajma alegerilor, aşa cum procedează majoritatea parlamentarilor. Eu cred în puterea mea de muncă şi sunt capabil mă angajez în activităţi dificile în slujba cetăţenilor. Aş putea să mă autocaracterizez prin sintagme ca:  „rezistent în faţa greutăţilor” sau „deţine capacitatea de a îndeplini misiuni grele”, de aceea am curajul să candidez. Unul dintre contracandidaţii mei nu poate spune toate aceste lucruri, deoarece a mai fost membru în Parlamentul României şi nu a realizat nimic, iar alegătorii păstrează amintiri cu persoana respectivă în teritoriu doar din campaniile electorale anterioare. Probabil că de aceea a schimbat şi colegiul în care candidează. În ceea ce priveşte „activitatea laborioasă” din Senat, este şi aceasta o „performanţă”, ca întreaga ta activitate în Parlamentul ţării să se rezume doar la o singură apariţie la tribună, atunci când s-a depus jurământul… însă aceasta este realitatea. Crudă, dar realitate!

Reporter: Aveţi la activ funcţii de conducere, funcţii care să vă recomande pentru poziţia de lider?

– Am deţinut mai multe funcţii şi cred că toate au fost importante pentru că activitatea mea s-a bazat pe instruire şi educaţie. Pot spune că este vorba de educaţie spartană, fiindcă am fost militar de carieră, iar prin seriozitate, disciplină şi multă muncă am ajuns comandantul unei importante structuri militare. După restructurarea armatei am deţinut funcţia de director al Direcţiei pentru Sport a judeţului Sibiu. Consider că totuşi armata a fost aceea care m-a desăvârşit ca om de caracter şi onoare!

Reporter: Vă consideraţi un om de succes?

– Mă consider un om care a avut realizări importante obţinute prin propria muncă, un om care s-a strădui şi sper că a şi reuşit să aducă un plus în educaţia tinerilor. Nu am avut eşecuri pe plan profesional şi în ultimii ani am creat locuri de muncă prin dezvoltarea a două firme. Dacă tot ceea ce am reuşit să duc la îndeplinire are un ecou favorabil în rândul oamenilor, atunci s-ar putea să fiu considerat un om de succes. Din punctul meu de vedere, importante sunt aprecierile celor care mă cunosc, care au lucrat alături de mine, aceştia fiind cei mai în măsură să evalueze obiectiv realizările mele din colectivele pe care le-am condus.

Reporter: Ce probleme credeţi că trebuiesc tratate cu prioritate în colegiul dumneavoastră?

– Având în vedere că zona rurală este preponderentă în colegiul trei, m-am gândit la următoarele acţiuni:
1)  Un proiect de lege care să faciliteze valorificare produselor agricole şi tradiţionale din gospodăriile proprii ale fermierilor, care să elimine mafia intermediarilor din pieţe, vinovată pentru creşterea artificială a preţurilor de la tarabe.
2) Modificarea şi perfecţionarea legii pajiştilor în beneficiul crescătorilor de animale.
3) Majorarea subvenţiilor pentru agricultură şi acordarea acestora în timp util pentru ca mărfurile alimentare din rafturi să fie preponderente de origine românească, adică să putem opta pentru hrană sănătoasă, nemodificată genetic.
4) Stimularea angajatorilor pentru crearea de noi locuri de muncă în vederea reducerii şomajului şi creşterea capacităţii de producţie.

Reporter: Care consideraţi că este atuul dumneavoastră în faţa principalului dumneavoastră contracandidat, care a mai fost senator în mandatul 2004 – 2008?

– „Lauda de sine nu miroase a bine”, după cum spune un proverb românesc, dar pot să afirm cu toată seriozitatea că, în caz de reuşită, voi avea o prezenţă mult mai activă în Parlamentul României, faţă de domnul la care vă referiţi şi care timp de patru ani nu a avut absolut nicio iniţiativă legislativă şi nici măcar o singură interpelare în plenul Senatului. Asta nu înseamnă că o să rămân „bătut în cuie” la Bucureşti. Doresc să-mi înfiinţez un birou în teritoriu, unde să acord audienţe cetăţenilor care-mi solicită sprijinul, dar să mă şi deplasez periodic în localităţile care alcătuiesc colegiul electoral nr. 3 pentru a asculta şi necazurile celor care nu au posibilitatea să se deplaseze din propriile lor aşezări.

Reporter: Care sunt principalele calităţi pe care le apreciaţi la oameni din jurul dumneavoastră?

– Responsabilitatea, umanismul, sensibilitatea şi nu în ultimul rând onoarea şi verticalitatea, puterea morală de a refuza ofertele coruptibile. Cred că aţi observat că în ultimele zile principalele ştiri din presă sunt cele despre primirea de foloase necuvenite, mită pentru trafic de influenţă, scandaluri în care sunt implicaţi doi parlamentari aparţinând ambelor alianţe electorale, USL şi ARD.

Reporter: Care este ultima carte publicată, în cazul în care aţi scris şi care este ultima carte citită?

– Am publicat, la absolvirea doctoratului, cartea „Influenţa factorilor geografici asupra operaţiilor şi luptei armatei române”, o lucrare de tactică militară. Iar ultima carte citită, de fapt recitită: „Pentru cine bat clopotele”, un roman scris de Ernest Hemingway despre dragoste, sacrificiu, viaţă, moarte, acţiunea fiind plasată în timpul războiului civil din Spania.

Reporter: Ce modele aţi avut în viaţă?

– Modelul meu de viaţă l-au reprezentat părinţii mei, în plan personal, iar profesional antrenorul lotului naţional de gimnastică Octavian Belu, un exemplu de perseverenţă şi patriotism.

Reporter: Ce calităţi credeţi că vă recomandă pentru un loc în Senatul României?

– Probabil că fiecare trăieşte cu impresia că el este cel mai bun, dar de regulă aprecierile aparţin celor pentru care am făcut ceva, asta în cazul în care chiar am realizat ceva. Dar, aşa cum spuneam şi mai sus, să-i lăsăm pe cei care ne cunosc să ne evalueze calităţile. Ştiu că nu sunt perfect, dar consider că m-am străduit, cu fiecare zi în plus, să mă perfecţionez pentru ca să fiu cât mai util societăţii. Totuşi vreau să cred că semenii mă văd ca pe un om modest, aparţinând clasei de mijloc, responsabil în tot ceea ce am întreprins, capabil să duc un lucru început la bun sfârşit şi disponibil să îndeplinesc sarcini dificile. Sunt un susţinător al umanismului, chiar dacă sunt candidatul unui partid de dreapta.

Reporter: Care este motto-ul dumnea­voastră?

– Legământul meu cu cetăţeanul este sfânt pentru mine şi mă obligă să îl reprezint, aşa cum mă reprezint pe mine însumi, să fiu drept, cinstit, iar după patru ani să ne putem privi în ochi, la fel ca şi acum!

Reporter: Vă mulţumesc şi vă doresc succes!

A consemnat Doina DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.