Investigatii

Investitor german escrocat la Sibiu, oraşul „neamţului cinstit” Klaus Iohannis (I)

Despre acesta a apărut un material amplu în „Justiţiarul sibian”, din data de 20.06.2008, intitulat ,,Martin Muller, alias Herr Sobis, […]

Despre acesta a apărut un material amplu în „Justiţiarul sibian”, din data de 20.06.2008, intitulat ,,Martin Muller, alias Herr Sobis, agent de influenţă sau doar şarlatan?”. Astfel a intrat în joc Dărăban Marius, fost agajat al firmei ,,Sobis”, devenit director economic la  „Paderteg Cabluri Electrice” S.R.L. Sibiu din data de 5 noiembrie 2004. Acesta s-a asociat, în vederea fraudării firmei care-l angajase, cu Pârvu Cristian Alexandru, recomandat şi acesta de „Sobis”, director de producţie şi ulterior avansat ca director general la societatea ,,Paderteg”, devenită vacă de muls pentru cei doi pungaşi. Actualmente, Dărăban Marius este director la SIMEA (Siemens Industrial Manufacturing, Engineerind and Applications) Sibiu, fabricant de produse electronice pentru Siemens AG Austria. Interesantă apetenţa acestui individ rapace pentru firme germane sau austriece. Oare ce-l atrage: banii foarte mulţi, spre deosebire de societăţile comerciale autohtone sau naivitatea occidentalilor, cu o percepţie a afacerilor total diferită de cea românească?

Conform documentelor aflate în posesia noastră, pe parcurs s-au raliat la grupul infracţional iniţiat de cei doi directori şi numiţii Irod Angela Cristina (manager resurse umane), Vaicăr Adelin Cătălin şi Crăciun Liviu Adrian (ambii adminstratori ai unei firme căpuşă, creată special pentru jecmănirea ,,Paderteg”). Aceste persoane au comis mai multe infracţiuni, aducând prejudicii patrimoniului societăţii ,,Paderteg”, dar obţinând în schimb beneficii materiale consistente pentru ei şi complicii lor. Există trei ,,capitole” distincte de  spoliere a firmei care a avut încredere în cei trei directori: lucrări de construcţii supraevaluate, prădarea prin intermediul unei firme căpuşă (,,Temporary Quality Work” S.R.L., constituită – atenţie! – chiar de către cei doi directori,Pârvu şi Dărăban) şi executarea silită a firmei victimă de importante sume de bani prin malverasaţiuni juridice, cu sprijinul unei justiţii corupte şi sensibilă la trafic de influenţă.

Primul ,,tun” a fost tras cu ocazia lucrărilor de construcţii efectuate pentru „Paderteg Cabluri Electrice” S.R.L. Sibiu de către S.C. ,,Coriam Impex” S.R.L. Sibiu în baza contractului nr. 3/2006. Este vorba de amenajarea spaţiului de producţie, iar lucrările în cauză au fost supraevaluate, costurile fiind exagerate, în detrimentul beneficiarului. Toate contractele încheiate între  S.C. ,,Coriam Impex” S.R.L. şi „Paderteg Cabluri Electrice” S.R.L. contravin Legii nr 469 din iulie 2002 (Legea Contractelor) şi sunt în avantaj total doar pentru firma constructoare, beneficiarul nu are absolut nici un drept, doar obligaţii. Interesant este că firma constructoare nu are nici măcar o singură obligaţie, nici cel puţin să refacă acele lucrări care nu sunt de calitate, chiar în acel termen ridicol de 12 luni, la cât a fost stabilită garanţia lucrărilor! Ca fapt divers: pentru o banală maşină de spălat se acorda o garanţie de 3 ani. La fel de interesant este şi obiectul principal de activitate al firmei ,,Coriam Impex”, cu sediul în Sibiu , str. Rimski Korsakov, nr. 7: comerţ cu accesorii electrice, nicidecum construcţii! Toate plăţile aprobate de Pârvu Cristian Alexandru au fost supraevaluate, iar firma pe care acesta o reprezenta a plătit fără crâcnire, că doar nu dădea directorul din propriul buzunar. Pentru ca să vă puteţi face o idée despre preţurile umflate artificial şi acceptate la plată de ,,mărinimosul” director Pârvu, vă spunem că doar montajul unei uşi de lift a costat 15.363 lei (RON)!!! Deci, peste 150 milioane de lei vechi doar pentru a se monta o biată uşă! Exagerat, mai ales dacă ţinem cont de faptul că alimentare cu energie electric a respective uşi constituie altă plată. Măcar pe segmentul acesta trebuiau să fie specialişti ,,constructorii”, dat fiind obiectul de activitate al firmei lor, care este, aşa cum arătam mai-sus, ,,comerţ cu accesorii electrice”. Parcă mai contează competenţa, atunci când la mijloc este doar dorinţa de căpătuială  a celor doi complici, directorul Cristian Pârvu şi administratorul societăţii ,,Coriam Impex” S.R.L. Sibiu, un anume domn Scurtu, care este şi patron al firmei?

Din ,,Raportul de expertiză tehnică”, întocmit profesionist de inginera Liana Vâlceanu pentru dosarul nr. 663/P/D.75/2009, instrumentat de Serviciul de Investigare a fraudelor din cadrul I.P.J. Sibiu, rezultă un număr foarte mare de neconcordanţe între preţurile cerute de constructor  –  achitate fără nici un protest de către directorul corupt Cristian Pârvu! – şi costurile reale ale unor instalaţii sau lucrări. Mai venim cu un singur exemplu pentru a nu exaspera cititorii cu prea multe detalii tehnice. Pentru montarea a două boilere, destinate încălzirii apei la grupurile sanitare şi sala de mese, s-a plătit echivalentul a 20.000 de euro (!!!), deşi, fiindcă nu există duşuri, ar fi fost suficient un boiler simplu care costă doar 150 de euro. La un boiler ,,de firmă”, cum ar fi ,,Ariston”, modelul FAST 11 CF P costă doar 775 de lei, cu TVA inclus! Iată ilustrarea perfectă a proverbului: ,,Nu-i prost cel care cere, ci acela care dă.”! În cazul investigat de noi, directorul Cristian Pârvu, cel care a dispus discreţionar şi abuziv de fondurile societăţii comerciale „Paderteg Cabluri Electrice” S.R.L. Sibiu, a făcut doar pe prostul şi bineînţeles că nu dezinteresat! Firma beneficiară a pierdut ca la poker, mergând pe mâna propriului director. Cât despre constructor, ,,Coriam Impex” S.R.L. din Sibiu, acesta a umflat potul cel mare!

Aşa cum se poate observa din tabelul alăturat, în 2006, anul în care a fost ,,lucrătura” – nu lucrarea! –  căreia i-a căzut ca victimă firma investitorilor occidentali, S.C.,,Coriam Impex” S.R.L. şi-a dublat atât cifra de afaceri (1.427.240, de la 752.762 în anul anterior), cât şi numărul de angajaţi (12 în anul 2006, faţă de 6 în 2005). Dar cea mai relevantă cifră din acest tabel, disponibil pe internet la adresa http://www.totalfirme.com/604220/CORIAM_IMPEX_SRL, este profitul de 84.452 lei, cel mai mare din toată perioada bilanţurilor prezentate (1999 – 2008). Anul trecut, ,,destoinica firmă” a realizat ,,invidiatul” profit de 93 de lei, bani insuficienţi şi pentru  plinul cu combustibil al rezervorului unui autoturism!

După acest mic aperitiv, unde ,,o măslină” a costat câteva mii de euro, directorul Cristian Pârvu, ca un adevărat lup pus paznic la oi, împreună cu Marius Dărăban, au dat iama în fondurile firmei şi i-au jefuit pe patronii care avuseseră încredere în corectitudinea şi loialitatea lor. Despre căpuşarea firmei, la care cei doi erau încadraţi ca directori, prin intermediul societăţii ,,Temporary Quality Work” S.R.L., creată de aceiaşi complici, o să relatăm în următoarul număr al publicaţiei noastre, care se va tipări în ianuarie 2010. Tot atunci o să analizăm şi Ordonanţa din 2 decembrie 2009, de la Dosar nr. 663/P/2008, semnată de domnul Ion Veştemean, cel supranumit de noi „procurorul N.U.P.”, pe post de detergent şi înălbitor universal, magistratul care-i face scăpaţi pe toţi infractorii sibieni aparţinând „mafiei gulerelor albe”.

Marius Albin MARINESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.